WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen blikt met wrang gevoel terug

Jens Vandenbogaerde werd voor het vierde jaar op rij provinciaal kampioen op de weg. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen sluit het seizoen af met een heel dubbel gevoel. Op sportief vlak valt er weinig te klagen, maar al dat goeds werd overschaduwd door het plotse verlies van Joren Touquet.

“We hebben inderdaad een vreemd seizoen achter de rug”, opent ploegleider Rik Roose. “Aan de ene kant boekten we met de ploeg 105 overwinningen over alle categorieën heen, een cijfer dat tot de verbeelding spreekt. Daarvan waren er 36 bij de elite zonder contract. Zegekaper bij uitstek was, net zoals vorig seizoen, Jens Vandenbogaerde, die twintig keer de zegebloemen in ontvangst mocht nemen. Naast een verlenging van zijn West-Vlaamse kampioenstitel behoudt hij zijn status van West-Vlaams zegekoning. Koen Demuynck en Ciske Aneca behaalden beiden zes overwinningen, Davy Commeyne drie en Manolito Balcaen sluit het rijtje met een overwinning.”

Geen interclubzege

Het team bleef ook een intercluboverwinning najagen, maar die kwam er helaas niet. “We zijn er wel een aantal keer dicht bij geweest, maar een echte zege kwam er niet van. Jens Vandenbogaerde finishte als tweede in de Hill 60 Koers in Zillebeke en Koen Demuynck deed hetzelfde in de GP Etienne De Wilde in Laarne. In de zware Omloop van de Grensstreek in Wervik reed Joeri Calleeuw naar een vierde stek. Dat blijven natuurlijk sterke prestaties, maar we hadden toch op meer gehoopt. Er moet nu eenmaal ook wat geluk mee gemoeid zijn om zulke koersen te winnen. Naast al die ereplaatsen mogen we ook niet vergeten dat er nog heel wat renners zijn die zich getoond hebben. Ook zij verdienen uiteraard een proficiat.”

Joren Touquet. (foto Bart)
Joren Touquet. (foto Bart)© VDB VDB

Joren Touquet was graag gezien in de club. Hij blijft met ons meefietsen, op de trui en de auto

18 juni

Dit alles verdwijnt natuurlijk in het niets bij het dramatische nieuws over Joren Touquet, die op 18 juni overleed aan een hartaanval toen hij op vakantie was in Tenerife. Hij kampte met hartritmestoornissen en zou begin juli geopereerd worden, maar die hulp kwam te laat. “Hier sloeg het nieuws uiteraard in als een bom. Voor de renners en de ploeg was dat een zware klap, maar uiteraard nog het meest voor zijn familie. Joren was graag gezien in de club, altijd klaar om een grap uit te halen. Hij blijft met ons meefietsen, op de trui en de auto. Elke koers die nog gewonnen wordt, is er een voor hem.”

Ook bij de nevenbonden

Wat soms vergeten wordt, is dat Wielerteam Decock-Van Eyck-Devos-Capoen ook heel actief is bij de masters en nevenbonden. Thierry Declercq zorgde voor 30 overwinningen, waaronder ook enkele kampioenstitels. Martin Durant won er 28 ondanks een zware blessure. Danny Carette, Kristof De Backer, Kjell Power en Mathieu Langedock voegden er daar samen nog zeven aan toe. Daphné Acke wist het team dan weer vier overwinningen te bezorgen bij de dames.

Alles tesamen ben ik wel blij dat het seizoen afgelopen is. Niet uit ontevredenheid, absoluut niet, maar wel om de negatieve herinneringen te kunnen achterlaten en met frisse moed weer naar het nieuwe seizoen te kijken

“Alles tesamen ben ik wel blij dat het seizoen afgelopen is. Niet uit ontevredenheid, absoluut niet, maar wel om de negatieve herinneringen te kunnen achterlaten en met frisse moed weer naar het nieuwe seizoen te kijken. We hebben een relatief grote instroom aan beloften, waarvan een mooi aantal eerstejaarsbeloften. Dat laat ons toe om ook voor hen eens een aantal mooie koersen te kunnen rijden. We verwelkomen Lukas Buijsse, Michiel Dejonghe, Sander Dekien, Guillian Demuynck, Liebert Michiels, Jens Pintelon, Michael Steyaert, Remi Vancoillie, Laurens Vandaele en Mathieu Vansteenkiste. Bij de elite zonder contract krijgen we met Kenny Constant ongetwijfeld een winnaar erbij en daarnaast komt ook Olivier Desmet, die dit jaar individueel koerste, de ploeg vervoegen. Anderzijds zullen we ook een zevental renners niet meer in onze rangen hebben: Joeri Calleeuw, Thomas Vanhaecke en Louis Verhelst stoppen. Manolito Balcaen, Benjamin Beauprez, Piet Casteleyn en Arnaud Deleu gaan verder bij andere clubs. ” Vanuit de redactie wensen we hen alvast veel succes.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.