Wielerteam Ieper verwelkomt broers Boutté in 2020

Sander Dekien was in 2019 een van de bepalende figuren bij Wielerteam Ieper. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Voorzitter Bjorn Vermeersch blikt tevreden terug op het tiende seizoen van Wielerteam Ieper in het wielerpeloton. Ondertussen lopen de voorbereidingen voor 2020 en heeft de ploeg al een mooi transfernieuwtje. De broers Kenzie en Jordy Boutté maken namelijk een comeback als elite zonder contract.

Even terug in de tijd. In 2010 richtte Bjorn Vermeersch samen met Johan Callemein Wielerteam Ieper op. De ploeg vormt een hechte koersfamilie en groeide de voorbije jaren uit tot een vaste waarde binnen het West-Vlaamse wielerpeloton. Het seizoen 2019 was een speciaal jaar voor de ploeg, want de Ieperse formatie blies tien kaarsjes uit. “De voorbije jaren heb ik al veel ploegen zien komen en gaan. Gelukkig kunnen wij rekenen op een trouwe groep sponsors en omkadering. We kunnen hen daarvoor niet genoeg bedanken.”

Ik zag dit jaar bij veel renners inzet en de goesting om zich te smijten. Dat is nog altijd het belangrijkste

WT Ieper is een familieploeg pur sang. Plezier komt op de eerste plaats en daarna pas de resultaten. “Wij willen jonge renners de wielersport laten ontdekken. Dat doen we zonder hen druk op te leggen. Het is pas bij de beloften dat het echt serieus wordt.” De Ieperse formatie telde al twee profs in spe: Stan Dewulf als nieuweling en Harm Vanhoucke als eerstejaarsjunior. “Daar zijn we nog altijd trots op. Dat zijn uitzonderlijke talenten, maar het bewijst dat onze aanpak ook werkt.”

Beste seizoen sinds 2013

Het feestjaar 2019 zit er ondertussen op. Tijd voor een evaluatie. “We zijn tevreden. We hebben een goed jaar achter de rug en behaalden een aantal mooie resultaten.” Bij de nieuwelingen veroverde Jasper Dekien veel ereplaatsen. In het Westhoekcriterium won hij ook een aantal manches en het eindklassement. Zo trad hij in de voetsporen van zijn broer Sander, die de voorgaande twee jaar won. Gerben Dewinter reed een dijk van een seizoen en slaagde erin vier wedstrijden te winnen. “Het was misschien wel het beste jaar bij nieuwelingen sinds de doortocht van Stan in 2013. Ook zijn broer Gust toonde dit seizoen als eerstejaarsjunior veel moois. Bij de juniores won Sander Dekien in Berlare en het clubkampioenschap in Meulebeke. Ook Matthew Deborggraeve liet knappe dingen zien. Bij de elites zonder contract konden we rekenen op een paar ereplaatsen van Jeroen Huysser. Daarnaast zag ik bij de andere renners veel inzet en de goesting om zich te smijten. Dat is het belangrijkste.”

Comeback Boutté

Terwijl de renners van WT Ieper in een rustperiode zitten, is de omkadering al bezig met de voorbereidingen op 2020. “Bij de nieuwelingen wordt het een overgangsjaar, omdat we voorlopig slechts twee renners hebben. Hopelijk komen er nog een aantal bij.” De juniorenkern bestaat uit acht renners. Daar wordt het vooral uitkijken naar wat Nathan Castelain kan als tweedejaars. “Nathan heeft talent, maar kende de voorbije jaren veel blessures. Hopelijk maakt hij eens een goede winter door.” Het meeste verrassende nieuws komt van bij de elite zonder contract. De broers Kenzie en Jordy Boutté maken na een sabbatjaar door verbouwingen hun comeback. “Beiden hebben talent en zijn ondanks hun pauze blijven trainen. We zijn blij dat ze onze rangen vervoegen. Zo kunnen we met een mooie groep het nieuwe jaar ingaan. In november starten we met de wintertrainingen. In januari volgt de ploegvoorstelling en in februari een stage in Reningelst. Daarna wordt het uitkijken naar het clubkampioenschap in Meulebeke.”

Wielerteam Ieper verwelkomt broers Boutté in 2020
© Foto Coghe

De broers Boutté hebben talent en zijn ondanks hun pauze blijven trainen. We zijn blij dat ze onze rangen vervoegen

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.