Wielerteam Ieper begint aan tiende seizoen

Redactie KW

2019 kondigt zich aan als een speciaal jaar voor Wielerteam Ieper. Het wordt namelijk het tiende seizoen van de West-Vlaamse koersploeg. Het was dan ook met veel trots dat voorzitter Bjorn Vermeersch vorige week zijn troepen voorstelde. En daarbij had hij één belangrijke boodschap: prestaties zijn mooi, maar het plezier staat altijd voorop!

Het was een fiere Bjorn Vermeersch die afgelopen zaterdag plaatsnam achter de micro. Tien jaar geleden kwam hij met het idee op de proppen om zijn eigen wielerploeg op te richten en in die periode is de club uitgegroeid tot een vaste waarde binnen het West-Vlaamse (jeugd)wielrennen.

“Samen met Johan Callemein ben ik toen aan een avontuur begonnen zonder echt goed te beseffen wat ons te wachten stond. Gelukkig konden we altijd rekenen op onze medewerkers en een aantal trouwe sponsors! Ik ben heel tevreden met wat we verwezenlijkt hebben in die periode. Dat iemand als Stan Dewulf (neoprof bij Lotto-Soudal) als nieuweling voor onze ploeg reed, vind ik nog altijd schitterend!”

“Prestaties zijn mooi, maar plezier staat altijd voorop”

Bjorn Vermeersch. (foto MG)
Bjorn Vermeersch. (foto MG)

Ook de prestaties van 2018 droegen bij tot de positieve sfeer binnen de ploeg en omkadering. Met overwinningen in verschillende leeftijdscategorieën, tal van ereplaatsen en veelbelovende prestaties was het afgelopen seizoen meer dan geslaagd.

“We boekten ook nog eens successen in verschillende disciplines”, blikt Bjorn Vermeersch terug. “Gerben Dewinter won de VCC bij de eerstejaarsnieuwelingen, we behaalden zeges bij de miniemen en aspiranten, Jasper Dekien stond op het podium van het PK tijdrijden bij de aspiranten, Kenzie Boutté zegevierde bij de ezc, we waren present bij de nevenbonen, het strandracen,…. Het was meer dan goed!”

Nieuw is wel dat we nu voor het eerst een J-club zijn

Er was dan ook geen enkele reden om het over een andere boeg te gooien deze winter. Dat beseft ook Bjorn Vermeersch. “Veel is er inderdaad niet veranderd. Nieuw is wel dat we nu voor het eerst een J-club zijn. Daardoor kunnen we met onze nieuwelingen alle manches van de Beker van België afwerken. Dat zijn toch mooie kansen voor onze jonge renners.”

Familiale ploeg

“En zoals elk jaar zijn er wel een paar jongens die onze ploeg verlaten en anderen die erbij komen. Vooral bij de miniemen is onze kern wat breder geworden. Wanneer ik na afloop tevreden zal zijn? Als iedereen zich goed voelt binnen de ploeg en er een leuke sfeer is tussen renners en bestuur. Want dat blijft toch het hoofddoel van Wielerteam Ieper: een familiale ploeg vormen waarin elk lid zich thuis voelt en het plezier altijd voorop staat!” besluit de Vlamertingenaar. (BVS)

Angel Joos: “Stap voorwaarts kunnen zetten”

(foto Marnix Goemaere)
(foto Marnix Goemaere)

Angel Joos begint straks aan zijn tweede seizoen bij Wielerteam Ieper. In vergelijking met vorig jaar hoopt de 15-jarige Houthulstenaar een stap voorwaarts te kunnen zetten. Vlot zijn koersen uitrijden en eens een plaats in de top 20 behalen, dat zijn de doelen van de tweedejaars nieuweling.

“Over 2018 ben ik redelijk tevreden”, blikt Angel Joos terug. “Het was niet slecht, maar het kon toch beter. Bij het Criterium van de Westhoek reed ik enkele sterke wedstrijden met als hoogtepunt mijn tweede plaats op het BK na mijn ploegmaat Sander Dekien. Mijn ambitie is om dit jaar bij de wielerbond hetzelfde te kunnen doen. Probleemloos finishen en al eens mee de koers kleuren. Met enkele uitslagen in de top 20 zou ik heel content zijn!”

“Ik kijk er wel naar uit om in Meulebeke terug een rugnummer te mogen opspelden. Ik heb deze winter iets meer kilometers gemaald, hopelijk levert dat ook het gewenste resultaat op.”

Ondanks zijn jonge leeftijd, is Angel al bezig aan een soort tweede carrière. Bij de miniemen reed hij zijn eerste koersen, maar na een paar jaar was de motivatie verdwenen en volgde een korte onderbreking. “Ik had er gewoon even geen zin meer in”, verklaart de Houthulstenaar. “Maar ik bleef het wielrennen volgen op tv. En zo is het terug beginnen kriebelen. Vorig jaar sloot ik me aan bij Wielerteam Ieper en heb ik veel plezier beleefd met mijn ploegmaats. Dat hoop ik dit jaar opnieuw te mogen ervaren!”

Cédric Pattyn: “Nog nooit een wedstrijd gereden”

(foto Marnix Goemaere)
(foto Marnix Goemaere)

Cédric Pattyn staat straks voor zijn debuut in het wielerpeloton! En dat als eerstejaarsbelofte! Geen gemakkelijke opdracht voor de 18-jarige Poperingenaar maar wel één waar hij met enorm veel enthousiasme aan begint.

Cédric Pattyn is al jaren gek van de koers. Al van jongs af aan probeert hij zoveel mogelijk koersen op tv te volgen en gaat hij jaarlijks kijken naar Paris-Roubaix. Hij kent bijna elke renner bij naam en kruipt ook zelf regelmatig op de fiets.

“Ik heb nog nooit een wedstrijd gereden”, vertelt Cédric. “Ik combineerde fietsen altijd met basket in competitieverband, maar vond het nu tijd om de switch te maken. Ik vreesde dat ik bij mijn basketploeg niet veel speelkansen zou krijgen. Het is niet evident om over te stappen naar de eerste ploeg en ik had geen zin om elk weekend op de bank te zitten. Dus besloot ik om het er op te wagen in de koers.”

“Ik weet ook dat het als beginneling moeilijk zal worden, maar ik heb er wel hard voor gewerkt. Ik heb deze winter vooral op uithouding getraind, in combinatie met stabiliteitsoefeningen. Ik ging ook regelmatig naar de ploegtrainingen en heb al heel wat tips meegekregen van de meer ervaren renners. Ik houd best een positief gevoel over aan mijn voorbereiding en ben benieuwd wat het zal geven in competitie. Ik vermoed dat ik na mijn eerste wedstrijd, het clubkampioenschap in Meulebeke, al een pak meer zal weten. En hoe eerder het zover is, hoe liever!” besluit de enthousiaste nieuwkomer.

Emile Radenne: “Het is allemaal nieuw voor mij”

(foto Marnix Goemaere)
(foto Marnix Goemaere)

Emile Radenne is een nieuwe naam in de ploeg én in het wielerpeloton. De 16-jarige junior uit Dikkebus koos voor Wielerteam Ieper voor zijn wielerdebuut. Iets waar hij vol spanning en enthousiasme naar uitkijkt.

Wat we straks van Emile mogen verwachten in zijn eerste koersen, kan hij ook zelf maar moeilijk inschatten. Maar hij telt nu al de dagen af tot de seizoensopener en hij heeft er ongelooflijk veel zin in.

“Ik zie het echt helemaal zitten”, klinkt Emile opgewonden. “Het is allemaal nieuw voor mij en ik moet nog veel leren, maar ik verlang er al een tijdje naar. Vroeger speelde ik voetbal, maar het wielrennen heeft me altijd al aangesproken. Van kleins af volgde ik veel wedstrijden op tv en zat ik met grote bewondering te kijken naar de prestaties van een Contador, Quintana of Nibali. Ook mijn vader heeft nog gekoerst. Op die manier kreeg ik de microbe vlug te pakken. Voor mijn eigen debuut was het nog even wachten, maar nu is het eindelijk zover!”

Ondanks zijn enthousiasme en motivatie, blijft de junior eerder bescheiden als we naar zijn ambities peilen. “Ik zal al heel tevreden zijn als ik behoorlijk snel mijn koersen kan uitrijden. Stiekem hoop ik om naar het einde van het seizoen toch een paar ereplaatsen te kunnen behalen, maar ik weet niet of dat realistisch is. Na mijn eerste wedstrijd zal ik een pak wijzer worden. Eerst nog enkele weekjes goed trainen en dan moet ik klaar zijn om er stevig in te vliegen!” besluit de leerling handel-talen aan de Heilige Familie in Ieper.