WestSprinter van de Week: Henri Vandenabeele

Foto Wouter Meeus. © Wouter Meeus
Stijn Moerman

Belofte Henri Vandenabeele (19) is bezig aan een prima debuutjaar. In de koninginnenrit in de Tour d’Alsace finishte hij op een knappe achtste plaats.

1. Wat vond je van Thomas Pidcock in de Tour d’Alsace?

“Hij was enorm sterk. Op La Planche des Belles Filles had ik hem nog verwacht, want zijn explosiviteit is ideaal voor zo’n korte klim. Maar ik had gedacht dat hij er de dag erna zou doorzakken. Niets was minder waar. Ook voor mij was die vierde rit buiten alle verwachtingen. Ik was van plan om de kopmannen bij te staan, maar zij hadden een mindere dag en dus mocht ik mijn kans gaan.”

2.Haalde je ooit meer hoogtemeters dan tijdens de koninginnenrit?

“In de Baby Giro haalden we er een keer 3.600, maar deze 4.000 zal een record zijn. In het begin had ik het even lastig doordat het meteen bergop ging, maar gelukkig werd de rit snel gecontroleerd en ging het beter. Blijkbaar verteer ik zware en lange ritten goed.”

3. Verbaas je jezelf als eerstejaarsbelofte?

“Veel verwachtte ik er niet van, want veel renners hebben moeite met de overstap. Maar ik ben tevreden met de progressie. Ik mocht internationale koersen zoals de Baby Giro rijden en stond er mijn mannetje.”

4. Kan jij Mauri Vansevenant bergop volgen?

(lacht) “Ik koerste nog niet tegen hem, maar ik vrees ervoor. Hij is een pure klimmer en Aosta is veel zwaarder dan Alsace. Ik hoop volgend jaar in Aosta te mogen starten om daar eens mijn grenzen te zoeken.”

5.Met welke dame zou je wel eens een ritje in de bergen willen maken?

“Ik spreek voorlopig geen voorkeur uit. (lacht) Ik wil alle opties openhouden.”