WestSprinter van de Week: Harm Vanhoucke

Harm Vanhoucke wint de Ardense Pijl. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De kop is eraf. Met de Ardense Pijl heeft Harm Vanhoucke (19) zijn eerste grote zege van 2017 beet. Maar daarmee hebben we zeker het laatste nog niet gezien van deze getalenteerde Aalbeekse belofte van Lotto-Soudal U23.

1) Was je zege in de Ardense Pijl verdiend? “Mijn zege heb ik zeker niet gestolen. We waren als ploeg bij de beteren en zelf voelde ik mij ook super. In de finale besloten Bjorg Lambrecht en ik om door te trekken op de twee laatste hellingen. Het scheurde definitief en we kwamen met acht man voorop. In de laatste 4 kilometer demarreerde ik en twee renners gingen mee. Op de laatste helling naar de meet toe trok ik nog eens vol door, waardoor ze moesten lossen en ik de Ardense Pijl kon winnen.”

2) Er zijn drie bergritten in de Ronde de l’Isard, jouw volgende doel: Hospice de France, Plateau de Beille en St-Girons. Welke van de drie ritten zou je het liefst winnen? “Als ik een rit moet kiezen, zou ik voor Plateau de Beille gaan. Het is een mooie klim en het is ook de grootste naam van de drie. Als je ziet dat die klim ook al veel de aankomst is geweest in de Tour de France (onder meer Marco Pantani, Lance Armstrong en Alberto Contador wonnen er, red.), zou het mooi zijn om daar te kunnen winnen.”

3) Bij welke ploeg word je volgend jaar prof? “Ik hoop om in 2018 prof te worden bij Lotto-Soudal. We zien wel wat de rest van het seizoen nog brengt.”

4) Wie is je favoriete West-Vlaamse prof? “Een echte favoriet heb ik niet, maar ik zou dan voor Jens Keukeleire gaan. Het is een jongen die er hard voor werkt en die ieder jaar een mooie wedstrijd wint. Zijn manier van koersen spreekt mij ook aan.”

5) Met welke knappe dame zou je wel eens een fietstochtje willen maken?“Met Pauline Ferrand-Prevot zou ik wel eens durven gaan trainen.”