WestSprinter van de Week: Alex Vandenbulcke

Stijn Moerman

Alex Vandenbulcke (17) bleef eindelijk eens gespaard van pech en toonde zijn talent tussen de internationale top in de Driedaagse van Axel.

1. Ben je tevreden met je 25ste plaats in de eindstand?

“Ja, al kon het nog iets beter. De eerste en derde rit waren niet zo spectaculair, waardoor het moeilijk was om het verschil te maken. Het verbaasde mij wel dat iedereen de Amerikaan Quinn Simmons, die eindwinnaar werd en dit seizoen al Gent-Wevelgem won, telkens zo makkelijk liet rijden. Hij stond nochtans als grote favoriet aan de start. In de eerste rit ben ik in de laatste ronde nog in de aanval getrokken – onder meer met Olav Kooij, Hugo Toumire (winnaar Vredeskoers) en Hidde van Veenendaal (winnaar Paris-Roubiax) – met het oog op de tijdrit, want daarin verlies ik altijd wat tijd tegen de specialisten en in dergelijke rittenkoers is het moeilijk om dat nog goed te maken. In de afsluitende koninginnenrit was ik mee in de aanval, maar werden we vlak voor de Paddestraat gegrepen. Daarop ging Simmons er weer vandoor. Wel vreemd dat de Amerikaanse ploeg mij geen meter vrijheid gaf, terwijl ze andere renners wel lieten rijden. (lacht) Misschien omdat ik hun kopman de voorbije dagen een paar keer teruggehaald heb?”

2. Dit seizoen rijd je La Classique des Alpes, waar je vorig jaar zevende werd, niet?

“Vorig jaar viel die koers nog net voor de examens, nu is het er pal in. Het is spijtig, maar de examens gaan voor. Ik reed dit seizoen al vier Nations’ Cup-wedstrijden waarin ik vaak afgeremd werd door pech. Hier en daar werd al gezegd dat ik minder was dan vorig jaar en die selecties niet verdiende, maar mensen kijken alleen naar de uitslag en weten niet dat ik op cruciale momenten lek reed of door valpartijen opgehouden werd. Ik heb al meer UCI-punten dan vorig jaar, dus zo slecht kan het toch allemaal niet zijn? Zonder pech zat er veel meer in, ook al geven ze mij nog minder vrijheid dan vorig seizoen.”

3. Is WestSprint een doel?

“Ik ben blij dat ik opnieuw op de eerste plaats sta. Niet dat het een hoofddoel is, maar het zou toch mooi zijn om de eerste te zijn die WestSprint drie keer op een rij kan winnen. Maar het seizoen duurt nog lang en er zijn heel wat goede coureurs in onze provincie.”

4.Wie is je favoriete West-Vlaamse prof?

“Zonder twijfel Yves Lampaert. Hij is heel sympathiek en ik ken hem ook redelijk goed. Zijn ouderlijk huis ligt immers vlak naast de woning van mijn grootouders.”

5.Met welke knappe dame zou je wel eens een fietstochtje willen maken?

“Met Puck Moonen heb ik deze winter, zonder dat ik het wist, al eens een fietstochtje gemaakt, dus pak maar Cameron Vandenbroucke. Ze ziet er sympathiek uit en het is geen misse, hé.” (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.