WestSprinter van de Week (5): Emile Taildeman

Emile Taildeman. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Eerstejaarsnieuweling Emile Taildeman (14) uit Pittem won vorig weekend in Werken bij Kortemark. Opmerkelijk: Emile is de kleinzoon van Vera Planckaert, zus van ex-profrenners Willy, Walter en Eddy.

1. Had je deze zege verwacht?

“Nee, totaal niet. Het was wel een redelijk gemakkelijke koers. Op bepaalde stukken ging het enorm hard, maar het viel telkens stil op de stroken met wind op kop. Op die manier gingen we met een klein groepje naar de meet en wist ik mij goed te positioneren. Of ik erin geloofde? Vorig seizoen won ik en werd ik eens tweede in een sprint, dus wist ik dat ik niet traag was aan de meet.”

2. Je komt uit een bekende wielerfamilie. Op wie lijk jij het meest als renner: Willy, Walter of Eddy?

“Er heeft mij nog niemand gezegd op wie ik het meest lijk, maar het is wel een leuke link. Wie weet heb ik wel iets van hun talent in mijn bloed zitten? Ik ben ook altijd in de ban geweest van de fiets. Logisch dus dat ik twee jaar geleden de stap naar het peloton gezet heb.”

3. Welke tips gaven zij jou al?

“Ik krijg vooral tips van mijn vader Peter. Hij heeft zelf nog gekoerst en geeft mij heel wat handige tips. Welke de beste is? Vooral dat ik kalm moet blijven en goed vooraan moet zitten.”

4. Wie is je favoriete West-Vlaamse prof?

“Yves Lampaert, omwille van zijn manier van koersen en doen.”

5. Met welke knappe dame zou je wel eens een fietstochtje willen maken?

“Puck Moonen vind ik wel een redelijk mooie dame.”