WestSprint 2019 (nieuwelingen): “Alec Segaert is een atleet, ongeacht wat hij later doet”

Alec Segaert (links) werd zondag meteen clubkampioen in Deerlijk en is torenhoog favoriet voor de eindzege in WestSprint 2019. Zijn ploegmaat Thibo Germonprez (rechts) werd vorig jaar provinciaal kampioen op de weg en in het tijdrijden bij de 14-jarige aspiranten. (foto's Bart/Gino Coghe) © VDB
Tom Vandenbussche

In het West-Vlaamse nieuwelingenpeloton is het vooral uitkijken naar Alec Segaert. De 16-jarige Lendeledenaar van Gaverzicht-Be Okay is, ondanks de combinatie met du- en triatlon, de regerende Belgische kampioen in het tijdrijden. Hij is dan ook de uitgesproken topfavoriet om de eindzege in WestSprint naar zich toe te trekken. Ex-bondscoaches Rony Vanmarcke en Dirk Onghena lopen hoog op met de jongere broer van ex-renner Loïc. “Het is een atleet. Een grote atleet.”

Rony Vanmarcke kwam zijn dorpsgenoot vorige week nog tegen in Lendelede. “Hij moest toen nog acht kilometer gaan lopen. Een week voor het begin van het seizoen, hé. Hij fietst, loopt en zwemt. Vorig jaar heeft hij het ook zo gedaan. Als 16-jarige! Straf. Alec is een sterke tijdrijder, maar ook in Luxemburg en Oostenrijk liet hij op internationaal niveau geen steken vallen. Hij is gedreven en koerst altijd mee. Voor mij is hij, ongeschikt wat hij later zal doen, een atleet. En het is een goeie student. (glimlacht) Ja, dat zit inderdaad in de familie, maar ik denk dat Loïc niet het atletisch vermogen van Alec had.”

Wat Alec Segaert me in Oostenrijk heeft getoond, stond me heel erg aan

Oost-Vlaming Dirk Onghena, die vorig jaar Vanmarcke als bondscoach van de nieuwelingen opvolgde, maar door een structuurwijziging sinds kort een andere functie (coördinator provinciaal opleidingsprogramma & coach Cycling Vlaanderen Team) binnen de wielerbond bekleedt, ziet ook veel in Alec Segaert. “Op het PK tijdrijden in Ruddervoorde zag ik hem vorig jaar voor het eerst aan het werk, maar Rony had me al veel over hem verteld. Wat hij daarna in Oostenrijk, voor mij toch een soort van mini-Tour de France voor nieuwelingen, heeft getoond, stond me nog meer aan. Ik hoop dat die jongen gezond blijft en zich kan blijven profileren. Carlo Bomans nam hem ook al op in het tijdritproject van de bond. Een belangrijke stap.”

Sterke Lambrecht

De tweede beste eerstejaars in WestSprint was vorig jaar Michiel Lambrecht (Acrog-Balen BC). “Hij is me eind juni opgevallen in de avondkoers in Kuurne”, vertelt Onghena. “Hij reed er voorop met onder meer Lars Van Ryckeghem, Segaert, een Amerikaan en Jelle Declerck. Michiel liet me daar een prima indruk. Ook op het PK tijdrijden presteerde hij sterk. Dat is toch een maatstaf.” Vanmarcke knikt. “Lambrecht is iemand die altijd iets van zijn koers wil maken. Als eerstejaars is dat niet zo evident, want normaal duurt het een tijdje voor je aan het hogere ritme van de nieuwelingen gewend bent.”

Lambrecht is iemand die altijd iets van zijn koers wil maken

Onghena en Vanmarcke zagen vorig jaar ook een sterke Wannes Dewulf (CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare) aan het werk. “Hij heeft een koers of drie gewonnen en eindigde dicht op het BK”, weet Onghena. “Het is een goed element”, vindt Vanmarcke. “Hij koerst altijd en overal graag mee en dat is bij de jeugd nog altijd het belangrijkste.”

Ook Maxime Vinckier, Jelle Harteel, Thieben Wandels en Lars De Beul zijn dit seizoen tweedejaars om in het oog te houden. “Maxime is me op het PK opgevallen”, vertelt Onghena. “Een attent manneke. Ik denk dat hij dit jaar op nationaal vlak zal meedoen. Jelle heeft een slechte winter achter de rug, maar liet me vorige zomer een prima indruk op het BK. Lars is nog niet zo bekend, maar ik heb zijn naam doorgegeven aan Nicky Couckuyt (zijn opvolger als bondscoach, red.). Het is een jongen die met de fiets kan rijden, terwijl hij nog niet zolang koerst.” Dat wordt bevestigd door Vanmarcke. “Lars is me deze winter op de piste opgevallen. En vergeet niet dat hij vorig jaar al achtste werd op het BK tijdrijden in Vresse-sur-Semois. Lars levert koers en dat zijn voor mij de renners die op termijn een streepje voor hebben.”

Eerstejaars

Bij de eerstejaarsnieuwelingen is het uitkijken naar Thibo Germonprez, de dubbele West-Vlaamse kampioen van 2018 bij de 14-jarige aspiranten. “Germonprez, Joran Luyssen, Oscar Scheirlynck, Jasper Dekien, Nicholas Goossens… West-Vlaanderen beschikt over heel wat jong wielertalent. Elk jaar opnieuw”, benadrukt Onghena. Maar, voegt Vanmarcke er meteen aan toe. “Op die leeftijd moeten we wel rekening houden met de lichaamsbouw. Sommige jongens zijn op die leeftijd al fors uitgebouwd, anderen moeten hun groeischeut nog krijgen.”

WestSprint 2019 (nieuwelingen):
© Foto Coghe

Het slotwoord is voor Onghena. “Weet je wat mij opvalt bij de jeugdwerking in jullie provincie? Dat ik heel vaak ex-wielrenners tegenkom die ik vroeger nog met de Vlaamse of Belgische selectie heb meegenomen, zoals Thomas Debrabandere. Dat is een teken dat we goed bezig zijn.”

Weetjes WestSprint (nieuwelingen)

1

WestSprint voor nieuwelingen werd nog maar één keer door een eerstejaars gewonnen: Kevin Claeys, intussen mecanicien bij Roompot-Charles, in 2003.

3

CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare kan in 2019 voor het derde jaar op rij het clubklassement bij de nieuwelingen winnen.

13

Alec Segaert (499 punten) kwam vorig jaar dertien punten te kort om de best scorende eerstejaarsnieuweling ooit in WestSprint te worden. Alleen Jordi Warlop (512 punten in 2011) doet beter.

979

Jordi Warlop is de best scorende nieuweling ooit in WestSprint: 979 punten in 2012. Scoorden ook als nieuweling: Kevin Deltombe (880 punten in 2010), Robin Orins (852 in 2018), Wesley Vercamst (776 in 2015), Sven Vandousselaere (758 in 2004), Jochen Deweer (758 in 2007), Piet Allegaert (753 in 2011), Martijn Degreve (710 in 2009), Ramses Debruyne (666 in 2018) en Maxime Farazijn (623 in 2010).

Erelijst WestSprint (nieuwelingen)

2001 Tom Windels 2002 Mathias Delameilleure 2003 Kevin Claeys 2004 Sven Vandousselaere 2005 Jens Debusschere 2006 Alphonse Vermote 2007 Jochen Deweer 2008 Dieter Bouvry 2009 Martijn Degreve 2010 Kevin Deltombe 2011 Piet Allegaert 2012 Jordi Warlop 2013 Stan Dewulf 2014 Lennert Tanghe 2015 Wesley Vercamst 2016 Vito Braet 2017 Alex Vandenbulcke 2018 Robin Orins

Beloftevolste Renner

2001 Nikolas Maes 2002 Nikolas Maes 2003 Thomas Seghers

Clubklassement

2004 VSV Langemark 2005 Bodysol Lotto CT Menen 2006 Bodysol Lotto CT Menen 2007 KSV Deerlijk-Gaverzicht 2008 Jonge Renners Roeselare 2009 Lotto-Bodysol CT Menen 2010 CT DJ-Matic Kortrijk 2011 CT DJ-Matic Kortrijk 2012 CT DJ-Matic Kortrijk 2013 CT DJ-Matic Kortrijk 2014 Avia Crabbé Westhoek 2015 Zannata-Lotto CT Menen 2016 Tieltse Rennersclub-Patrick 2017 CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare 2018 CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.