WestSprint 2019 (beloften): “Kans is groot dat Vansevenant na dit seizoen prof wordt”

Tom Vandenbussche

Bij de beloften wordt er gezocht naar een opvolger voor Stan Dewulf. Loran Cassaert kan Lotto-Soudal U23 voor de vierde keer op rij de eindzege in WestSprint bezorgen, maar krijgt daarvoor fel weerwerk van de troepen van Wim Feys bij EFC-L&R-Vulsteke, te beginnen met generatiegenoten Cériel Desal en Mauri Vansevenant. “Maar houd ook Vito Braet en Jens Vanoverberghe in de gaten”, benadrukt Feys.

Stan Dewulf werd prof en Abram Stockman, John Ross Clauw, Michiel Stockman en Maxime De Poorter zijn nu elite zonder contract. Gevolg: Mauri Vansevenant, zesde in WestSprint 2018, is theoretisch gezien topfavoriet voor de editie van 2019. “Hij zal wel zijn punten pakken in de lastige wedstrijden”, is Wim Feys overtuigd. “Zonder tegenslagen zal Mauri dik in orde zijn. Nu al zie je dat hij stukken verder staat dan een jaar geleden. En je kent Mauri. Geen stress. Hij relativeert alles. Of hij in 2020 als derdejaars nog bij ons zal rijden? Ik denk dat de kans heel groot is dat we Mauri na dit seizoen kwijt zullen zijn.”

Ik heb Vansevenant ook een dernykoers zien rijden en dat kan hij niet. Maar dat moet ook niet. Hij is een van de weinige renners in ons land die kunnen klimmen. Dat moeten we koesteren

Ook Wesley Van Speybroeck, ploegleider bij Lotto-Soudal U23, zag Mauri vorig seizoen in zijn eerste jaar als belofte aan het werk. “Het is een klimmer pur sang. Wat hij in Aosta bewees, was indrukwekkend. Ik heb hem ook een dernykoers zien rijden en dat kan hij niet. Maar dat moet ook niet. Hij is een van de weinige renners in ons land die kunnen klimmen. Dat moeten we koesteren. Volgens mij is hij dit jaar in Aosta een van de kanshebbers op eindwinst. Maar WestSprint lijkt me toch eerder weggelegd voor iemand die beter kan sprinten.”

Indrukwekkende Desal

Voor de eindzege in WestSprint schuift Van Speybroeck Cériel Desal en zijn eigen renner Loran Cassaert naar voren. “Cériel maakte in 2018 een enorme indruk op mij. Als eerstejaars, hé. Ik ben benieuwd naar zijn volgende stap. Met Loran werken we almaar meer naar het tijdrijden toe. En naar rittenkoersen, want als er daarin een individuele tijdrit zit, maakt hij kans op de eindzege. Loran is een crème van een kerel om mee samen te werken. Als je hem iets vraagt, voert hij het uit. Door zijn kracht is hij ook een perfecte leadout voor onze sprinters. Door zijn werklust is hij graag gezien binnen de ploeg. Hopelijk kunnen we hem dit jaar iets teruggeven.” Ook Feys gaat ervan uit dat Cassaert de grootste concurrent van zijn eigen renners zal zijn. “Loran heeft een goeie tijdrit in de benen, wat een voordeel is. Daarnaast zie ik Robbe Debuyck en Shayne Pruvoost sterk voor de dag komen. Maar uiteraard hoop ik dat er eentje van EFC eindwinnaar wordt.”

Desal liep door zijn examens in januari wat achterstand op, maar het is simpel: je ziet die klasse

Kunnen Loran Cassaert en Vito Braet WestSprint winnen? (foto's Bart)
Kunnen Loran Cassaert en Vito Braet WestSprint winnen? (foto’s Bart)© VDB

Keuze genoeg, zo lijkt het. Over Vansevenant hadden we het al en ook generatiegenoot Desal lijkt een te duchten klant te worden. “Als eerstejaars heeft hij enkele flitsen laten zien en dat vind ik belangrijk”, zegt Feys. “In Parijs-Tours was hij heel sterk en in een lastige koers in Frankrijk werd hij tweede. Cériel sukkelde wel met de knie, maar een week later stond hij er weer. In januari heeft hij door zijn examens wat achterstand opgelopen, maar tijdens de voorbije ploegstage heb ik hem zien groeien. Het is simpel. Je ziet gewoon die klasse.” Daarnaast verwacht Feys ook veel van Lothar Verhulst, Gilles Borra en Jens Vanoverberghe. “Lothar legt de lat heel hoog en is niet snel tevreden, zelfs als het heel goed was. Dat moet hij nog leren: meer relativeren, rustig naar een koers toeleven en niet panikeren als het eens een weekje minder gaat.”

“Gilles heb ik de voorbije zes maanden zien evolueren naar een belangrijke schakel binnen de ploeg. Zijn eerste anderhalf jaar bij ons was een zoektocht, maar hij heeft een klik gemaakt en is nu zelfs een soort van ploegkapitein. Van Jens verwacht ik ook heel veel. Zijn passage bij Sunweb was niet makkelijk, maar als je een profkoers kunt winnen, ben je een goeie renner. Bij ons zal Jens alle kansen krijgen.”

Wat kan Vito Braet?

WestSprint 2019 (beloften):
© VDB

Feys verwacht ook dat Vito Braet, één van zijn drie nieuwe West-Vlaamse eerstejaars, er meteen zal staan. “Ik wil de lat niet te hoog leggen, maar alle signalen wijzen erop dat het voor hem wel eens een heel mooi debuut als belofte zou kunnen worden. In de strandraces heeft hij echt indruk gemaakt, tijdens de voorbije groepstrainingen met de ploeg was hij heel goed en Vito lijkt ook geen enkele last van stress te hebben.” Van Speybroeck knikt. “Ik zag Vito vorig jaar een regionale koers in Otegem winnen en heb meteen naar Kurt Van De Wouwer gebeld om hem naar onze ploeg te halen. Maar jammer genoeg was er dit jaar bij ons weinig plaats voor nieuwe eerstejaars (alleen Henri Vandenabeele kwam er van West-Vlaamse zijde bij, red.).”

Weetjes WestSprint (beloften)

1

Sinds de invoering van het huidige puntensysteem (in 2004) kon slechts één eindwinnaar van WestSprint bij de beloften geen prof worden: Dries Depoorter, nu schepen van sport in Gistel.

15

Niemand die twijfelt: ook in 2019 zal EFC-L&R-Vulsteke het clubklassement bij de beloften winnen. Het zou voor Wim Feys de 15de zege op rij als ploegleider zijn, 14 jaar nadat hij met Beveren 2000 en West-Vlaamse profs in spe als Nikolas Maes, Gianni Meersman, Kristof Vandewalle, Maxime Vantomme en Stijn Neirynck voor de eerste keer mocht triomferen.

1.080

Edward Planckaert is in WestSprint de recordhouder met het hoogst behaalde aantal punten in één seizoen tijd: 1.080 punten in 2016 als derdejaarsbelofte bij Lotto-Soudal U23. Edward, intussen aan zijn derde campagne als prof bij Sport Vlaanderen-Baloise bezig, doet daarmee nog straffer dan Jordi Warlop (979 punten in 2012 als nieuweling), Martijn Degreve (962 punten in 2011 als junior), Kevin Deltombe (934 punten in 2012 als junior), Stan Dewulf (919 punten in 2018 als belofte) en Bert Van Lerberghe (914 punten in 2014 als belofte).

Erelijst

2001 Wesley Balcaen 2002 Wesley Balcaen 2003 Steven Vanden Bussche 2004 Mirando Dumoulin 2005 Gianni Meersman 2006 Gianni Meersman 2007 Kristof Vandewalle 2008 Dries Depoorter 2009 Jens Keukeleire 2010 Jens Debusschere 2011 Eliot Lietaer 2012 Yves Lampaert 2013 Xandro Meurisse 2014 Bert Van Lerberghe 2015 Maxime Farazijn 2016 Edward Planckaert 2017 Stan Dewulf 2018 Stan Dewulf

Beloftevolste Renner

2001 Stijn Devolder 2002 Pieter Ghyllebert 2003 Tom Stubbe

Clubklassement

2004 CT De Lombarden 2005 Beveren 2000 2006 Beveren 2000 2007 Beveren 2000, 2008 Beveren 2000 2009 Beveren 2000 2010 Beveren 2000 2011 EFC-Quick.Step 2012 EFC-Omega Pharma-Quick.Step 2013 EFC-Omega Pharma-Quick.Step 2014 EFC-Omega Pharma-Quick.Step 2015 EFC-Etixx 2016 EFC-Etixx 2017 EFC-L&R-Vulsteke 2018 EFC-L&R-Vulsteke