WK-gangers leiden de dans

Alex Vandenbulcke en Ramses Debruyne gingen in Lichtervelde met zijn tweeën naar de sprint na een hectische koers met veel aanvallen. "Ik en Alex waren de sterksten in koers", verklaart Debruyne. "Iedere ronde vielen we aan op een stuk vals plat omhoog met wind op kop." Dat beaamt ook Vandenbulcke. "Telkens reden ik en Ramses weg op hetzelfde stuk. Kenneth Verstegen ging eens mee, maar telkens kwam de groep terug. Voor de laatste ronde had ik met Ramses afgesproken om het opnieuw te proberen. Ik ging met vertrouwen de sprint in. Ramses is heel sterk, maar in de sprint ben ik beter", verklaart Vandenbulcke.

Voorjaar vol pech

Vandenbulcke wil met een sterk najaar zijn voorjaar vol pech doorspoelen. De onfortuinlijke Vandenbulcke reed in de prestigieuze Bernaudeau Junior heel de koers voorop met een elitegroep, maar lag erbij in een valpartij in de laatste zeshonderd meter. In Parijs-Roubaix was het opnieuw van dat. "Een valpartij nog voor eerste kasseistrook, waarna ik van groepje naar groepje reed. Ik sloot als enige weer aan bij de hoofdmacht, maar op Carrefour de l'Arbre was het helemaal op. Enkel in de Ronde van Vlaanderen en Nokere Koerse had ik geen pech, ik werd twee keer vierde."

Gooi naar de regenboog

Het raakte eerder al bekend. Ramses Debruyne (Rollegem) en Alex Vandenbulcke (Izegem) zijn de twee West-Vlaamse junioren die in Yorkshire de wegrit van het WK wielrennen betwisten. Samen met Jago Willems en Milan Paulus mogen ze een gooi doen naar de regenboogtrui. Geen evidentie, want het peloton is internationaler dan ooit, zo neemt het Belgische viertal het op tegen sterke blokken als de Verenigde Staten (Quinn Simmons), Italië (Andrea Piccolo), Duitsland (Marco Brenner) en thuisland Groot-Brittannië (Samuel Watson). De twee West-Vlaamse afgevaardigden putten moed uit hun sterke optreden in Lichtervelde.

"Carlo geeft iedereen een vrije rol"

"We hebben van bondscoach Carlo Bomans allemaal een vrije rol gekregen, omdat we geen duidelijke kopman hebben", vertelt Alex Vandenbulcke. "Op een goeie dag kunnen we zeker meedoen. Jammer genoeg zakken we wel maar met vier af naar Yorkshire, omdat we net buiten de top tien van het UCI-klassement zijn gevallen. We hebben in de Trofeo Saarland niet gereden, de bondscoach wist dat die koers net als vorig jaar in onze examens viel." ""Het is de eerste keer dat ik het wk ga rijden. Als ik een mooie plaats kan pakken zal ik het zeker niet laten, maar ik ga vooral om te leren.", vertelt Ramses Debruyne, de huidige West-Vlaamse kampioen.

Uitslag Lichtervelde

1 Alex Vandenbulcke

2 Ramses Debruyne

3 Louis Van Gaelen + 4"

4 Laurens Vandaele + 25"

5 Kenneth Verstegen

6 Lukas Buijsse

7 Robin Orins

8 Ruben Lefevre + 58"

9 Thibault Carrette + 1'07"

10 Joran Wyseure + 1'30"

De volledige uitslag vind je hier.

Alex Vandenbulcke en Ramses Debruyne gingen in Lichtervelde met zijn tweeën naar de sprint na een hectische koers met veel aanvallen. "Ik en Alex waren de sterksten in koers", verklaart Debruyne. "Iedere ronde vielen we aan op een stuk vals plat omhoog met wind op kop." Dat beaamt ook Vandenbulcke. "Telkens reden ik en Ramses weg op hetzelfde stuk. Kenneth Verstegen ging eens mee, maar telkens kwam de groep terug. Voor de laatste ronde had ik met Ramses afgesproken om het opnieuw te proberen. Ik ging met vertrouwen de sprint in. Ramses is heel sterk, maar in de sprint ben ik beter", verklaart Vandenbulcke.Vandenbulcke wil met een sterk najaar zijn voorjaar vol pech doorspoelen. De onfortuinlijke Vandenbulcke reed in de prestigieuze Bernaudeau Junior heel de koers voorop met een elitegroep, maar lag erbij in een valpartij in de laatste zeshonderd meter. In Parijs-Roubaix was het opnieuw van dat. "Een valpartij nog voor eerste kasseistrook, waarna ik van groepje naar groepje reed. Ik sloot als enige weer aan bij de hoofdmacht, maar op Carrefour de l'Arbre was het helemaal op. Enkel in de Ronde van Vlaanderen en Nokere Koerse had ik geen pech, ik werd twee keer vierde."Het raakte eerder al bekend. Ramses Debruyne (Rollegem) en Alex Vandenbulcke (Izegem) zijn de twee West-Vlaamse junioren die in Yorkshire de wegrit van het WK wielrennen betwisten. Samen met Jago Willems en Milan Paulus mogen ze een gooi doen naar de regenboogtrui. Geen evidentie, want het peloton is internationaler dan ooit, zo neemt het Belgische viertal het op tegen sterke blokken als de Verenigde Staten (Quinn Simmons), Italië (Andrea Piccolo), Duitsland (Marco Brenner) en thuisland Groot-Brittannië (Samuel Watson). De twee West-Vlaamse afgevaardigden putten moed uit hun sterke optreden in Lichtervelde."We hebben van bondscoach Carlo Bomans allemaal een vrije rol gekregen, omdat we geen duidelijke kopman hebben", vertelt Alex Vandenbulcke. "Op een goeie dag kunnen we zeker meedoen. Jammer genoeg zakken we wel maar met vier af naar Yorkshire, omdat we net buiten de top tien van het UCI-klassement zijn gevallen. We hebben in de Trofeo Saarland niet gereden, de bondscoach wist dat die koers net als vorig jaar in onze examens viel." ""Het is de eerste keer dat ik het wk ga rijden. Als ik een mooie plaats kan pakken zal ik het zeker niet laten, maar ik ga vooral om te leren.", vertelt Ramses Debruyne, de huidige West-Vlaamse kampioen.Uitslag Lichtervelde1 Alex Vandenbulcke2 Ramses Debruyne3 Louis Van Gaelen + 4"4 Laurens Vandaele + 25"5 Kenneth Verstegen6 Lukas Buijsse7 Robin Orins 8 Ruben Lefevre + 58"9 Thibault Carrette + 1'07"10 Joran Wyseure + 1'30"De volledige uitslag vind je hier.