Welke jeugdrenners lieten al een flits van klasse zien?

Het seizoen van de West-Vlaamse wielerjeugd is twee maanden ver. Tijd om een eerste balans op te maken. Wat blijkt: in WestSprint lijkt de strijd in de meeste categorieën al gestreden. Alweer. Het verleden heeft ons echter geleerd dat het tij snel kan keren. We polsten bij ploegleiders Franco Heyse (nieuwelingen), Rik Devoogdt (juniores) en Wim Feys (beloften) naar hun eerste analyse.

Mauri Vansevenant (18) moest na een zware val in de Alpenklassieker voor juniores maandenlang revalideren, maar stond er bij zijn beloftedebuut meteen. Vorig weekend werd de Eernegemnaar in Luik-Bastenaken-Luik 31ste en beste Belgische eerstejaarsbelofte. (Foto Coghe) © Foto Coghe

Nieuwelingen

“Als Orins gezond blijft, is hij topfavoriet voor WestSprint”

(Franco Heyse, ploegleider nieuwelingen Acrog-Balen BC)

Welke jeugdrenners lieten al een flits van klasse zien?
© vdb

“Robin Orins presteert sterk in de grote koersen en kende zelfs wat pech, anders had hij nog meer punten gescoord. Hij is goed bezig en is, als hij gezond blijft, topfavoriet voor WestSprint, maar hij steekt er niet bovenuit. Er zijn nog goede West-Vlamingen! Zoals Ramses Debruyne. Hem spelen we vooral in de lastige interclubs uit.”

“Lars Van Ryckeghem vind ik een speciaal verhaal. In gewone koersen mét veel wind zag ik hem al lossen, maar op het PK tijdrijden reed hij de rest op een hoopje. Ik vermoed dat hij zich uitsluitend op die discipline focust. Het kan niet anders.”

Welke jeugdrenners lieten al een flits van klasse zien?
© VDB

“Rune Thoré begon zwak aan het seizoen, maar rijdt almaar beter en maakt in de interclubs zelfs mee de koers. De jongens van Roeselare doen het ook niet slecht, maar ik stel vast dat zij het moeilijk hebben als er veel wind staat.”

“De provinciale titel tijdrijden bij de eerstejaars van Alec Segaert verbaasde mij niet echt, omdat hij uit de duatlonsport komt. Die jongen moet natuurlijk wel nog in het peloton leren rijden en misschien wordt dat wel zijn grote probleem.”

“Schrijf maar op: we mogen Jelle Harteel binnen de kortste keren vooraan verwachten”

“En dan is er ook nog Jelle Harteel, die na zijn Belgische titel in het veld dit weekend in Harelbeke zijn wegcampagne begint. Daarna volgt het PK in zijn eigen De Panne en een driedaagse in Duitsland. Schrijf maar op: we mogen Jelle binnen de kortste keren vooraan verwachten.”

Tussenstand nieuwelingen: 1. Robin Orins (127), 2. Arne Buffel (97), 3. Lucas Dewachter (90), 4. Ramses Debruyne (78), 5. Lawrence Stalpaert (65), 6. Lars Van Ryckeghem (48), 7. Rune Thoré (45), 8. Benoît Claus (45), 9. Alec Segaert (42), 10. Arno Meersseman (38), 11. Kenneth Verstegen (36), 12. Arthur De Neve (33), 13. Michiel Lambrecht (33), 14. Diel Vergote (30), 15. Nathan Castelain (29).

Clubklassement nieuwelingen: 1. CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare (219), 2. Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT (186), 3. Zannata-Galloo CT Menen (148), 4. CT Soenens-Booom (65), 5. CT Houtland-Westkust (62).

Juniores

“Alex Vandenbulcke koerst altijd en heeft lef”

(Rik Devoogdt, ploegleider juniores Van Moer Logistics CT)

Alex Vandenbulcke. (Foto Bart)
Alex Vandenbulcke. (Foto Bart)© VDB

“Vito (die begin april ten val kwam tijdens de Ronde van Vlaanderen en een tijdje buiten strijd is, red.) was vorig seizoen als eerstejaarsjunior natuurlijk al top, maar mijns inziens heeft hij dit jaar geen stap vooruit gezet. Pas op, het blijft een steengoed renner en ik kan verkeerd zijn, hé.”

“Alex Vandenbulcke steekt er bovenuit bij de eerstejaars. Hij koerst altijd en heeft lef. Van zijn leeftijdsgenoten zet ik alleen Milan Fretin (vader Steve is een naar Limburg uitgeweken West-Vlaming, red.) uit mijn ploeg ernaast. Na zijn winter op de piste begon hij pas recent op de weg te koersen, maar in de Ster van Zuid-Limburg was hij wel meteen top.”

“Grootaert is terug van weggeweest. En ik denk dat hij nog beter zal worden”

“Henri Vandenabeele vind ik eveneens één van de betere juniores in België, zeker bergop. Dat hij een serieuze stap voorwaarts heeft gezet? Ik vind dat Henri de lijn van 2017 doortrekt en had hem graag in mijn ploeg gehad. Hij koos echter voor Crabbé, omdat hij dacht daar meer aan de bak te kunnen komen.”

“Mathisse Grootaert is de laatste weken heel goed op dreef en is terug van weggeweest na een moeilijk 2017 (klierkoorts, red.). Hij is weer op niveau en ik denk dat hij nog beter zal worden.”

Welke jeugdrenners lieten al een flits van klasse zien?
© VDB

“Ook Calvin Verbeeck doet het als eerstejaars niet slecht in het regionale werk, maar in de interclubs kende hij veel pech. En Lennert Cappan? Hij sukkelt wat met de gezondheid en voorlopig vinden ze niet wat er aan de hand is.”

Tussenstand juniores: 1. Vito Braet (134), 2. Mathisse Grootaert (107), 3. Alex Vandenbulcke (90), 4. Henri Vandenabeele (88), 5. Kasper Saver (73), 6. Laurens Maes (71), 7. Wannes Geldhof (57), 8. Warre Vangheluwe (53), 9. Calvin Verbeeck (46), 10. Lennert Cappan (45), 11. David Beernaert (32), 12. Gilles Vercruysse (30), 13. Milan Hanne (30), 14. Bavo Houssin (29), 15. Jasper Dejaegher en Lars Collie (28).

Clubklassement juniores: 1. Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT (285), 2. CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare (210), 3. CT Soenens-Booom (156).

Beloften

“Flits van Desal, Vansteelandt en Vansevenant gezien”

(Wim Feys, ploegleider beloften EFC-L&R-Vulsteke)

Welke jeugdrenners lieten al een flits van klasse zien?
© VDB

De voorbije twee jaar zetten heel wat West-Vlaamse beloften de stap naar het profpeloton, zodat de huidige lichting lichter lijkt uit te vallen. Harm Vanhoucke (vanaf 1 juli) en Stan Dewulf (in 2019) stromen sowieso door. Wie volgt in hun spoor? De Poorter, Deprez en Verhulst lijken de voornaamste kandidaten, maar de revelaties van dit seizoen zijn de … eerstejaars. Dat is ook Wim Feys niet ontgaan. “Ik verwacht van een eerstejaars al hier en daar een flits. Wel, we zijn nog maar april en Desal, Vansteelandt en Vansevenant lieten het al zien. Cériel recent nog in een Franse interclub (La Gainsbarre in Normandië waar hij tweede werd, red.) en Mauri afgelopen weekend in Luik-Bastenaken-Luik.”

“Of de lichting van 1999 een uitzonderlijke generatie is? Dat durf ik niet te zeggen, want vaak kom je vijf jaar later tot de vaststelling dat de meesten niet doorgebroken zijn”

Ook Loran Cassaert liet in Dottenijs mooie dingen zien en Wesley Vercamst paste zich eveneens goed aan, maar of de generatie van 1999 een uitzonderlijke lichting is, durft Feys niet te zeggen. “Ik vind dat zo moeilijk, want vaak kom je vijf jaar later tot de vaststelling dat de meesten niet doorgebroken zijn. En omgekeerd geldt hetzelfde: van een lichting die minder was, stromen er soms meer jongens door. Afwachten dus.”

Tussenstand beloften: 1. Stan Dewulf (230), 2. Maxime De Poorter (74), 3. Cériel Desal (56), 4. Loran Cassaert (50), 5. Tuur Deprez (45), 6. Thomas Vansteelandt (43), 7. Lothar Verhulst (36), 8. John-Ross Clauw (34), 9. Abram Stockman (29), 10. Jari Carpentier (28), 11. Gilles Borra (26), 12. Torsten Demeyere (24), 13. Raoul Decraene (22), 14. Bruce Deboot (21), 15. Joran Vermet en Wesley Vercamst (20).

Clubklassement beloften: 1. EFC-L&R-Vulsteke (235), 2. Tops Antiek-Glascentra CT (69), 3. Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT (38).

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.