Warre Vangheluwe uit Meulebeke heeft zijn debuut bij de beloften niet gemist

Een emotionele Warre Vangheluwe na zijn eerste zege als belofte. © foto Bart
Stijn Moerman

Met zijn tiende plaats algemeen op het clubkampioenschap in Emelgem verraste Warre Vangheluwe al als eerstejaarsbelofte, maar de woensdag erop in datzelfde Emelgem verbaasde hij vriend en vijand met zijn zege. Afgelopen weekend kende de Meulebekenaar van Home Solution-Soenens pech in de Ster van Zwolle, maar we hebben zeker nog niet het laatste van hem gezien dit seizoen.

Tiende op het clubkampioenschap in Emelgem en enkele dagen later op dezelfde plaats de oefenkoers winnen. Qua binnenkomer bij de beloften kan dat tellen. “Zo’n goede start had ik zeker niet verwacht in mijn eerste jaar als belofte”, blikt de 18-jarige Warre Vangheluwe terug. “Met mijn tiende plaats in het clubkampioenschap in Emelgem had ik mezelf al verbaasd, want ik wist totaal niet wat ik ervan mocht verwachten. De woensdag erop trok ik met vertrouwen naar de oefenkoers in datzelfde Emelgem, met het gedacht dat ik het niveau wel zou aankunnen. En plots strijd ik mee voor de overwinning. Het was wel een voordeel dat ik mijn twee medevluchters wat kende. Van John-Ross Clauw wist ik dat hij snel was aan de meet, hij heeft vroeger nog met mijn broer samen gereden. Ik zat ook ideaal gepositioneerd voor de sprint, als derde. Ik besloot van ver aan te gaan tegen die rappe mannen en hield het vol tot op de streep. Op zo’n moment gaat er van alles door je hoofd. Alle opofferingen en uren training zijn niet voor niets geweest.”

Arne Wallays als trainer

“Of ik een verklaring heb voor de goede start? Mijn middelbare studies dierenzorg aan de VABI in Roeselare liggen achter de rug en ik zet nu alles op de koers. Ik heb een diploma achter de hand en kan later nog verder studeren als ik wil. Maar het feit dat ik sinds deze winter samenwerk met Arne Wallays – de broer van Jelle en Jens – als trainer zal een belangrijke reden zijn van mijn goede start. Hij is een topper! Dat ik na afloop van mijn zege meteen een paar mensen bedankte op Facebook? Ik ben mijn vriendin en mijn familie enorm dankbaar voor hun steun. Het is voor hen niet altijd evident om alles aan te moeten passen aan mijn wielerbestaan. Ik ben zeker de laatste om dat allemaal vanzelfsprekend te vinden.”

Na zijn beloftevolle start wachtte Warre Vangheluwe de Ster van Zwolle in Nederland. Pech gooide echter roet in het eten. “Er stond veel wind en alles werd op de kant getrokken. Ik verzeilde in de tweede waaier. De sterksten zaten voorin en hebben we niet meer teruggezien, maar ik voelde me zeker niet slecht. Alleen kwam ik even later ten val, door mijn eigen fout. Ik lette even niet op en tikte het achterwiel van de renner voor mij aan. Ik hou er redelijk wat schaafwonden aan over, maar de schade valt al bij al wel mee. En ze hebben mij altijd gezegd: coureur word je met vallen en opstaan”, kan Warre ermee lachen.

Hopen op Paris-Roubaix

Zondag volgt de GP de Lillers in Frankrijk, daarna kijkt de eerstejaarsbelofte uit naar de koers voor eigen volk op 14 maart. “Ik bekijk het als eerstejaars van week tot week, maar de koers in Meulebeke staat toch met rood in mijn agenda. Het is altijd speciaal om voor eigen volk te koersen. Met Home Solution-Soenens zit ik alvast bij een heel goede ploeg om te debuteren bij de beloften. Ze werken een mooie programma af en geven iedereen kansen. De groep hangt alvast heel goed aan elkaar, want na mijn zege kreeg ik van iedereen een berichtje.”

“Mijn ambitie? Mijn doel was om een wedstrijd te winnen. Dat is me nu al gelukt. Dus hoop ik nog een tweede keer het zegegebaar te kunnen maken. Maar dit eerste jaar is vooral om bij te leren, de ploeg te helpen en te leren uit mijn fouten. Ik hoop ook op een selectie voor Paris-Roubaix, al besef ik dat de plaatsje heel duur zijn. We zien wel wat het geeft, maar ik heb er alvast zin in.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten