Waregemse opleidingsploeg trekt positieve lijn door

Bij Wielerteam Waregem werden alle ploegen voor komend wielerseizoen voorgesteld. (foto HDV)
Redactie KW

Vzw Wielerteam Waregem hield op zaterdag 2 februari bij sponsor Sanitair Vanbrabant-Litubel in Desselgem troepenschouw. In wielermiddens beter bekend onder Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem trekken de Waregemse wielervrienden op alle vlakken de positieve lijn door.

“Tien jaar geleden met drie renners bescheiden gestart, terwijl er vorig seizoen 36 namen op de ledenlijst stonden. De kwantitatieve doorbraak kwam er met de jaarwisseling met 60 vergunninghouders bij Wielerbond Vlaanderen en nog eens zes renners die voor de nevenbonden kiezen. Dit betekent een totaal van 66 vergunningshouders. Een mooie evolutie”, stelt secretaris Marino Vervaeke vast. “Diverse factoren liggen aan de basis van het succes. Om te beginnen zijn wij een van de weinige clubs die geen lidgeld vragen.”

Wij zijn een van de toonaangevende clubs in de provincie geworden

“Verder werd er tijdens de winterperiode wekelijks een veldrittraining georganiseerd. Op industriezone Groenbek in Waregem kregen de jongeren op hun beurt de kans om de proeven te oefenen die zij ofwel in Brugge ofwel in Gent moeten afleggen voor het bekomen van hun vergunning. Dit alles gebeurde onder de leiding van onze initiatortrainers Robby De Baene en Koen Desruelle. Voor de jeugdrenners is er – met uitvalsbasis Heestert – tot de competitiestart iedere zaterdag een wegtraining. Het parcours werd uitgestippeld door nieuweling Noah Delaere.”

Versterking

De rekrutering bij de jeugd werd een succesverhaal. Met 16 miniemen en 22 aspiranten zijn wij een van de toonaangevende clubs in de provincie geworden. Met 10 nieuwelingen verdubbelden wij ons ledenaantal in die categorie. We hebben ons bijvoorbeeld kunnen versterken met de gebroeders Nicolas en Matteo De Smet uit eigen Waregem. Beiden richten zich op het crossen, maar ze kunnen ook stevig uit de voeten op de weg. Sommige nieuwelingen komen van wat verder zoals Roncq, Wervik, Loppem en Veldegem. Met de vier juniores zijn we van plan om te mixen met Mahieu-Kona-Vandermeeren CT om een aantal interclubs te kunnen afwerken.

We mogen verder op een geslaagd veldritseizoen terugblikken. Zo werd Anja Nobus in Tielt provinciaal kampioen bij de dames elite. Bij nevenbond LRC waren er wereldtitels voor Spencer Tack in de categorie A en voor Damon Van Der Plaetsen in de categorie A+.

Competitiestart

Het wordt nu aftellen naar de competitiestart op zondag 24 februari. In Meulebeke starten wij traditiegetrouw als gastploeg in het clubkampioenschap van VZW De Molenspurters Meulebeke”, sluit Waregemnaar Vervaeke af.

Dylan Botterberg (nieuweling uit Sint-Denijs): “Zoveel mogelijk leren dit seizoen”

(foto VW)
(foto VW)

Dylan Botterberg (16) heeft zijn voetbalschoenen ingeruild voor de koersfiets. De tweedejaarsnieuweling uit Sint-Denijs hoopt om de overstap makkelijk te verteren. “Mijn vader Mario heeft ook nog gekoerst en momenteel is hij nog actief als wielertoerist. Op zondagen trekken we er soms samen op uit. Hij heeft de wielermicrobe aan mij doorgegeven”, vertelt de ex-spits van KVK Avelgem. “Begin augustus, in de voorbereiding op het voetbalseizoen, besloot ik om te stoppen. Al hoewel ik nog veel goals kon maken als spits, was de motivatie niet meer aanwezig. Ik had nood aan een nieuwe uitdaging. Via de fiets heb ik die gevonden. Als voetballer kon ik explosief versnellen, dus normaal zou het sprintwerk me wel moeten liggen. Het klimwerk is niet aan mij besteed, ook al woon ik in de Vlaamse Ardennen. Eind december ben ik serieus met de voorbereiding begonnen. Ik baseer me op een basisschema die ik heb gekregen van de dokter. De afgelopen twee weken was het moeilijk om kwalitatief te trainen in het Belgische weer. Daarom heb ik mij rollen aangeschaft zodat ik mijn trainingen kan doen.”

“Het clubkampioenschap in Meulebeke wordt mijn vuurdoop. Stiekem zou ik wel clubkampioen willen worden. Begin maart is er een koers in het nabije Heestert. Daar wil ik wel een goede prestatie neerzetten. Ik wil zoveel mogelijk leren in 2019”, besluit de leerling hout van Atheneum Avelgem.

Thomas Noppe (nieuweling uit Rekkem): “Nog wat werken aan de conditie”

(foto VW)
(foto VW)

Rekkemnaar Thomas Noppe maakt binnenkort zijn debuut als wielrenner. De renner van Alu Decock-Litubel-Wielerteam Waregem wil op lange termijn zijn koersen vlot kunnen uitrijden.

“Het is mijn eerste jaar dat ik begin met wielrennen. De afgelopen jaren ben ik niet echt sportief bezig geweest. Maar ik ben wel vaak naar de koers gaan kijken om te supporteren voor mijn oudere broer Matthias Noppe die tweedejaarsbelofte is bij Alu Decock-Devos-Capoen. Hij is mijn voorbeeld. Langzaamaan is het bij mij beginnen kriebelen om ook te beginnen”, vertelt de leerling van VTI Menen. “Mijn voorbereiding heb ik zo goed mogelijk proberen doen. Dagelijks deed ik wel iets. Met de mountainbike rijden, fitness, lopen… Het is mijn doel om mee te kunnen in het peloton. Het zal in het begin wat wennen worden in zo’n bende, maar momenteel werk ik op training aan mijn bochtentechniek. Mijn eerste wedstrijd ooit, het clubkampioenschap in Meulebeke, is een uitdaging. Het zal moeilijk worden om een volledige wedstrijd af te werken.”

“Normaal zou het sprinten een van mijn sterkere punten moeten zijn, terwijl bergop rijden, ondanks mijn scherpte, me minder ligt. Ik moet mezelf nog volledig ontdekken in competitie. De komende weken wil ik nog wat werken aan de conditie om met een goed gevoel te kunnen starten. Ik verlang al om te beginnen”, blikt de tweedejaarsnieuweling van Wielerteam Waregem vooruit.

Jakob-Storm Ruysschaert Vanhoutte (aspirant uit Desselgem): “Gebeten ben door de sportmicrobe”

(foto VW)
(foto VW)

Laatstejaarsaspirant Jakob-Storm Ruysschaert Vanhoutte is zowel actief in het veld als op de weg. Daarnaast speelt hij ook voetbal bij de U15 van White Star Desselgem.

“Een viertal jaar geleden ben ik begonnen met wielrennen, omdat het ik leuk vind. En dat is nog altijd zo”, benadrukt de leerling stem van Spes Nostra Kuurne. “Ik combineer het crossen met de weg. Mijn voorkeur gaat uit naar het veldrijden, omdat het daarin beter gaat. Soms rijd ik bij de bond, soms bij de LRC. Ik moet het vooral hebben van crossen met een hoge lastigheidsgraad. Op de weg kan ik goed alleen rijden, maar het tactisch aspect speelt in die discipline een grotere rol. Daarnaast speel ik ook nog voetbal.”

“Het is duidelijk dat ik gebeten ben door de sportmicrobe. De afwisseling tussen de verschillende sporten zorgt ervoor dat ik gemotiveerd blijf. Een keuze om te stoppen met ene of het andere dringt zich momenteel niet op. Het lukt nog om alles in te plannen. Nu het crossseizoen voorbij is, plan ik een rustperiode in om begin april het wegseizoen aan te vatten. Ik kijk wel uit naar de wedstrijd in Bellegem waar het bergop gaat. Volgende winter maak ik de overstap naar de nieuwelingen. Ik hoop om de overstap vlot te verteren en vooraan mee te kunnen strijden”, aldus de vierdejaarsaspirant uit Desselgem.