Vito Braet: “Mijn ouders hebben een supermarkt, dus woon ik bij mijn vriendin”

© JCR
Tom Vandenbussche

Belofte Vito Braet (19) uit Zwevezele is één van de vele renners die momenteel lijdzaam moeten toekijken hoe er niet kan worden gekoerst. “2020 was een belangrijk jaar voor mij. Na dit seizoen wilde ik (Braet is aan zijn tweede campagne als belofte bij EFC-L&R-Vulsteke bezig, red.) de stap naar het profpeloton zetten, maar ik denk dat dit nu sowieso met een jaar zal moeten worden uitgesteld.”

“Zeg natuurlijk nooit nooit. Het valt af te wachten wanneer er weer gekoerst zal kunnen worden, maar heel veel zal dat niet zijn. En wat zullen de profploegen dan doen met hun renners die einde contract zijn? Ze kunnen al die jongens toch niet zomaar aan de kant schuiven als ze zich niet hebben kunnen bewijzen. Moeilijk, hé.”

“Hoe dan ook blijf ik goed mijn trainingen afwerken. De eerste week van de lockdown sukkelde ik met een verkoudheid en heb ik meteen twee weken rust ingelast. Daarna ben ik herbegonnen en heb ik de trainingen opgedreven, met vooral duurtrainingen en af en toe iets intensiever werk. We moeten dit allemaal, hoe vervelend het ook is, kunnen relativeren, want er zijn ergere dingen in het leven. Maar als het seizoen echt begint, zullen we er moeten staan. Als je dan niet in vorm bent, zal het niet meer voor dit jaar zijn. Afwachten dus. Er is niemand die op dit moment kan zeggen wanneer en hoeveel er in 2020 gekoerst zal worden.”

Vito Braet:
© JCR

“Normaal woon ik in Zwevezele, maar aangezien mijn ouders een supermarkt uitbaten en met veel mensen in contact komen, verblijf ik nu bij mijn vriendin (Aischa Ballekens, red.) in Hulste. We zagen elkaar al redelijk veel, al is dit natuurlijk nog wat anders. Maar het loopt vlot. We komen goed overeen. (grijnst) We hebben nog geen ruzie gemaakt. Af en toe gaan we eens wandelen. Of trekken we erop uit voor een rustig fietsritje. Aischa studeert ook nog. Ze zit in het zesde middelbaar STW en heeft redelijk veel schoolwerk. Zelf ga ik ook nog naar school. Ik doe een zevende jaar in het atheneum van Torhout, maar ik heb normaal enkel praktijkvakken en die zijn allemaal weggevallen. Het is afwachten wat we nog zullen moeten doen. Waarschijnlijk zal onze gip (geïntegreerde proef, red.) in juni moeten worden voorgesteld. Hopelijk weten we tegen dan ook of we dit jaar nog kunnen koersen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten