Vercamst wint PK in Pittem

Wesley Vercamst was in de sprint de snelste op het Provinciaal Kampioenschap voor beloften in Pittem.

© (Foto Coghe)

De eerste Memorial Bjarne Vanacker deed meteen ook dienst als PK voor beloften. Na een slopende koers waarin slechts 11 renners finishten, won Wesley Vercamst de spurt van een vijfkoppige groep.

De organisatoren van Pittem Koerse beslisten dit jaar de koers om te dopen tot Memorial Bjarne Vanacker. De bertreurde Vanacker overleed in 2017, en was in 2016 nog de laureaat in Pittem. Vandaag stond daarnaast ook de provinciale titel op het spel, genoeg redenen om naar Pittem af te zakken dus.

De koers werd een afvallingsrace. In de krant had Thomas Vansteelandt laten optekenen dat het parcours ‘niet selectief genoeg’ was, maar de wind oordeelde vandaag anders.

Al snel werd in het peloton de forcing gevoerd. Zestien renners kozen al in de tweede ronde het hazenpad. In de kopgroep zaten heel wat van de favorieten. Daarbovenop zorgde een valpartij van onder meer Henri Vandenabeele (Lotto-Soudal U23) vlak achter de vlucht ervoor dat de koers gereden leek. Een groepje van vijf met onder meer Kasper Saver kon zich daar niet mee verzoenen en maakte bijna de oversteek, maar vooraan stonden ze de samensmelting niet toe waardoor de vijf terugvielen.

Al snel werden twee renners uit de kopgroep gereden, waarna ze met veertien en een poos later elf stuks verdergingen. Voor Vito Braet kwam de koers namelijk te snel na zijn valpartij in Veldegem deze week. Hij zat oorspronkelijk in de vlucht, maar was nog niet hersteld en stapte af.

Na een nieuwe schifting in de oorspronkelijke tête de la course bleven nog zeven renners over vooraan: Loran Cassaert, Ceriel Desal, Briek Beuselinck, Aaron Stocx, Wannes Debuysere, Stefano Musseeuw en Wesley Vercamst. Het waren zeven enkelingen, met de twee grootste Belgische ploegen Lotto-Soudal en EFC-L&R-Vuylsteke vertegenwoordigd door respectievelijk Loran Cassaert en Ceriel Desal. Ook de zoon van Johan Musseeuw tekende present, wat onthaald werd door luide aanmoedigingen van zijn vader.

De Plus, Gerben Kuypers, Mauri Vansevenant en Torsten Demeyere waren de vier achterop geraakte renners. Vansevenant weerde zich kranig, maar meer dan kans op een achtste plaats zat er voor de beloftevolle klimmer op dat moment niet meer in. Er waren nog slechts een veertigtal renners in wedstrijd.

Het weer was winderig en koel. Op vier rondes van het einde werden ook de hemelsluizen opengezet. De bui ging snel voorbij, maar was bij Stefano Musseeuw en Aaron Stockx blijkbaar toch in de kleren gekropen. Nadat tempobeul Loran Cassaert vanop de kop doortrok moesten die twee de rol lossen.

Nog vijf renners maakten op twintig kilometer van de meet kans op de titel: Loran Cassaert (Lotto-Soudal), Ceriel Desal (EFC-L&R-Vulsteke), Briek Beuselinck (Vind! Cycling Project), Wannes Debuysere (KSV Deerlijk) en Wesley Vercamst (Home Solution – Anmapa CT). Nog geen van de vijf won dit jaar al een koers, toch was Wesley Vercamst met onder meer een vierde plaats in de E3 de topfavoriet.

Op een ronde van het einde leek het uit te zullen draaien op een spurt. Dat was echter zonder Wannes Debuysere gerekend. Op 1,5 kilometer van de meet wist hij te profiteren van het geloer tussen de favorieten. Hij sloeg meteen een gaatje. Wesley Vercamst timede zijn spurt echter perfect en wist in de laatste meters als enige nog voorbij de vluchter te gaan.

“Ik geloof niet dat we zijn weggereden dankzij die valpartij”, vertelt winnaar Wesley Vercamst. “Daar zat ik zelf namelijk vlak achter. Loran Cassaert voelde zich goed, dat had ik meteen gezien. Hij demarreerde, de andere vluchters sprongen op het wiel en toen was de schifting gemaakt. Er bleven aanvallen komen en zo bleven we met z’n zeven over. Het ging al hard voor iedereen, maar na drie vierde wedstrijd legde Loran Cassaert er opnieuw de pees op. Twee vluchters moesten passen. Dan demarreerde Debuysere op anderhalve kilomerter van de meet. In de sprint wou ik niet meteen vol aangaan, anders kan er misschien nog iemand overkomen. Dat was de juiste tactiek”, verklaart Vercamst. Hij wist slechts in de laatste meters zijn wiel voor dat van vluchter Debuysere te smijten. Toen jullie KW-medewerker vroeg of dat geen dubbeltje op zijn kant was, antwoordde Vercamst gevat: “Dat is goed gerekend, zou ik zeggen.”

Eindstand

1. Wesley Vercamst

2. Wannes Debuysere

3. Ceriel Desal

(Foto Coghe)

De volledige uitslag kan je hier nalezen:

Uitslag Pittem 05052019

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.