Veldrijder Jelle Declerck doet het ook goed op de weg

Jelle Declerck blijft in de eerste plaats een veldrijder, maar ook op de weg kan hij aardig zijn mannetje staan. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsnieuweling Jelle Declerck (15) is van alle markten thuis. De veldrijder maakt momenteel ook een goede beurt op de weg. Zo werd hij zondag nog tweede in Poeke. “Voorlopig kan ik beide disciplines nog vlot combineren”, zegt de Zultenaar van Milwaukee-Alpha Motorhomes CT.

“Mijn conditie is redelijk goed. Ik werd dit seizoen al vier keer tweede: in Dadizele, Oostnieuwkerke, Geraardsbergen en zondag in Poeke”, somt Jelle Declerck (15) op. “Elf keer eindigde ik bij de beste vijf. Ik mag dus zeker niet klagen over mijn prestaties.”

“Begin maart begon ik te trainen en al snel had ik het goede gevoel te pakken. Maar ik mag ook niet te veel koersen, natuurlijk. Dit weekend start ik in Oostrozebeke en woensdag staat de koers in Kuurne nog op mijn programma, maar daarna ga ik rust inbouwen. Eind augustus zal ik nog drie wegkoersen betwisten. Dat wordt dan mijn laatste aanloop naar het veldritseizoen.”

Nu en dan rustperiode

“Voorlopig doe ik het goed als wegrenner en veldrijder. Een keuze dringt zich nog niet op. Het is wel zaak van een evenwichtig wedstrijdprogramma uit te stippelen en nu en dan een rustpauze in te lassen. Voorlopig ligt de nadruk nog op het veldrijden. Vandaar dat ik tijdens de zomerperiode niet van de ene wedstrijd naar de andere trek. Ik ben in vorm, maar heb niet de topconditie van in de winterperiode.”

“Een keuze maken tussen de weg en het veld dringt zich nog niet op”

Maar dat Jelle aanleg voor het wegwielrennen heeft, staat buiten kijf. Onlangs nam de Zultenaar aan de klimtest van de wielerbond deel. “Dat was een heel leuke en interessante ervaring. Mijn resultaten waren redelijk goed. Klimwerk ligt me wel. Ik zoek vaak wedstrijden in Wallonië of in de Oost-Vlaamse heuvelzone uit. Zo werd ik onlangs tweede in de koers in Geraardsbergen, waar we heel wat hoogtemeters moesten overwinnen.”

Jelle werd ook 13de in de sterk bezette Tour de la Basse-Meuse. Hij klokte de achtste tijd in de chronorace en behaalde de 25ste plaats in de wegwedstrijd. Op het provinciaal kampioenschap viel hij maar net naast het podium. Allemaal uitslagen die aantonen dat de Zultenaar uit het goede hout is gesneden.

Moddercrossen

De renner van Milwaukee-Alpha Motorhomes CT is ook vlot de examenperiode doorgekomen. “Ik volg mechanische technieken aan het VTI van Waregem. Het lukt voorlopig goed om het met mijn sport te combineren. Ik heb mijn trainingsarbeid niet moeten onderbreken. Het staat intussen ook vast dat ik bij mijn huidige ploeg blijf. Ik zie geen enkele reden om naar een ander team te lonken. Ik voel geen druk en kan mijn eigen programma vastleggen. Nee, ik zit goed bij Milwaukee-Alpha Motorhomes. Ik hoop me deze winter weer te kunnen onderscheiden in moddercrossen en crossen met veel hoogtemeters.”(MVH)