Van de 7,8 km per uur van Meurisse naar de 1.895 punten van Evenepoel

Tom Vandenbussche

WestSprint komt eraan en dus zit het West-Vlaamse wielerseizoen erop. Tijd voor een terugblik in cijfers.

7,8

De gemiddelde snelheid in km per uur waarmee Xandro Meurisse tijdens de wegrit van het WK op de weg in Innsbrück het steilste gedeelte (310 meter aan 21%, met pieken tot 28) van de gevreesde Höll (2,8 km aan 11,5%) beklom. Daarvoor had hij 2’24” nodig. Romain Bardet, tweede na Alejandro Valverde, had 1’43” (gem. 10,8 km per uur) nodig. Xandro werd 42ste op het WK. Leuk weetje: drie dagen voor het WK reed hij tijdens de verkenning nog 26 seconden sneller (gem. 9,5 km per uur) omhoog.

Van de 7,8 km per uur van Meurisse naar de 1.895 punten van Evenepoel
© BELGA

5

Het aantal punten verschil in het clubklassement bij de juniores tussen het Meubelen Gaverzicht-Glascentra CT (1.264 punten) van Thomas Debrabandere en Rik Deleye en het CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare (1.259 punten) van Kris Hanne en Olivier Maertens. Het equivalent van een elfde plaats in een kermiskoers of een 30ste stek in een interclub.

Niet getreurd voor de Roeselaarse opleidingsploeg, want het toonde zich bij de nieuwelingen voor het tweede jaar de beste. Meer zelfs, net als in 2017 (MathiasVandenborre, Laurens Vandaele, Lars Van Ryckeghem, Lawrence Stalpaert en Michiel Nuytten, samen 1.621 punten) haalden vijf man (Van Ryckeghem, Stalpaert, Wannes Dewulf, MaximeVinckier en Benoît Claus, samen 1.540 punten) de top 15 van het individuele eindklassement. Straf!

1

Junior Alex Vandenbulcke is na Kevin Claeys (nieuwelingen 2003) en Guillaume Van Keirsbulck (juniores 2008) de derde eerstejaars ooit die WestSprint wint. Met 591 punten – 30 minder dan Guillaume – scoorde hij wel niet het hoogste puntenaantal ooit door een eerstejaars opgetekend, maar hij gaat toch mooi Julien Vermote en Zico Waeytens vooraf.

Van de 7,8 km per uur van Meurisse naar de 1.895 punten van Evenepoel

3

Jens Debusschere (nieuwelingen 2005, juniores 2007 & beloften 2010) moet zijn record van drievoudig WestSprint-laureaat vanaf nu delen met belofte Stan Dewulf. De Stavelnaar won eerder al in 2013 (nieuwelingen) en 2017 (beloften). In de ranglijst van meest behaalde WestSprint-punten ooit staat Stan nu ook mooi derde (3.814 punten), na Kevin Deltombe (4.238) en Jordi Warlop (4.151).

Tien renners wonnen twee keer WestSprint, onder wie Alex Vandenbulcke. Die krijgt in 2019 als tweedejaarsjunior zijn eerste van mogelijks vijf kansen om (mede)recordhouder te worden.

19

Zeven dagen na zijn 19de verjaardag zette Jens Vanoverberghe de open profkoers in Tienen naar zijn hand. Na 156 km versloeg de Moense eerstejaarsbelofte van het Development Team Sunweb in een massaspurt de Brit Gabriel Cullaigh, vier weken eerder in de openingsrit van de Ronde van Groot-Brittannië nog vierde na André Greipel, Caleb Ewan en Fernando Gaviria.

2019

Naast Stan Dewulf maakt ook Kenny Molly zijn profdebuut in 2019. De 21-jarige Wulvergemnaar stroomt vanuit AGO-Aqua Service door naar WB-AquaProtect-Veranclassic, de Waalse tegenhanger van Sport Vlaanderen-Baloise. De zoon van verzorger Johan Molly heeft zijn domicilie in Ploegsteert staan en nam daardoor de voorbije drie jaar niet meer aan WestSprint deel. In 2019 komt hij als geboren en getogen West-Vlaming wel voor de IJzeren Briek in aanmerking.

Een terechte overstap, want Kenny zou dit jaar met 385 punten vierde in WestSprint geworden zijn en mag zich gerust de tweede beste West-Vlaamse belofte van 2018 (na Stan) noemen.

118

Het aantal zeges dat Robin Orins (16) uit Heestert in zijn nog prille wielercarrière al behaalde. Het West-Vlaamse fenomeen van bij de miniemen (2010-2013, 50 zeges) en aspiranten (2014-2016, 56 zeges) is er ondanks de nodige twijfels van buitenaf – hoge bomen vangen veel wind zeker? – in geslaagd om ook als nieuweling tot de beste Belgen van zijn lichting te behoren. Als eerstejaars leek de motor – op vlak van zeges dan toch – te stokken, maar dit jaar hervond Robin zijn winnaarsbenen van weleer met twaalf stuks, waarvan zes met meerwaarde. Een mooi extraatje is zijn eindzege in WestSprint. Met 852 punten is hij daarin de derde best scorende nieuweling ooit, na Jordi Warlop (979 in 2012) en Kevin Deltombe (880 in 2010).

26

Jens Vandenbogaerde (26) was dé West-Vlaamse zegekaper van 2018 met 26 zeges. Mits vier jaar jonger had het de Zwevegemnaar van WT Decock-Van Eyck-Devos-Capoen met 500 punten een tweede plek in WestSprint opgeleverd. Hij behaalde sinds zijn debuutseizoen in 2006 al 95 zeges. Daarbij een Belgische tijdrittitel bij de nieuwelingen, maar dé prestatie leverde Jens door in 2011 als 19-jarige eerstejaarsbelofte tweede te worden in de tijdrit van de gereputeerde Triptyque des Monts et Châteaux. Ging hem vooraf: Lawson Craddock, nu ploegmaat van SepVanmarcke bij EF-Education First-Drapac p/b Cannondale.

35.183

Het individuele prijzengeld in euro dat IJzeren Briek Yves Lampaert in 2018 bijeen reed. De zege in Dwars door Vlaanderen (16.000 euro) en zijn Belgische titel op de weg (4.000 euro) waren zijn meest lucratieve wedstrijden. Let wel: onder meer het goud op het WK ploegentijdrijden, waar Yves en zijn vijf ploegmaats 34.000 van de UCI voor kregen, werd niet in rekening gebracht. Vorig jaar was hij ook al onze beste prijzenpakker met 33.537 euro. Timothy Dupont (32.771 euro) moest dankzij zijn eindeloze reeks ereplaatsen maar nipt vrede nemen met plek twee en 32.771 euro. Xandro Meurisse (19.057 euro), Jelle Wallays (18.179 euro) en Sep Vanmarcke (16.425 euro) vervolledigen de top vijf, terwijl neoprof Gianni Marchand (negende met 11.023,50 euro) de meest opmerkelijke naam in de top tien is.

365

Viktor Verschaeve had de eer om in 2018 een halve minuut beter te doen dan Remco Evenepoel. Jawel, op de klimstage van de Belgische wielerbond zette de Antwerpenaar uit Burcht met roots in Gits – hij heeft ook familie in Lichtervelde, Roeselare en Zonnebeke – op de Ballon d’Alsace een betere klimtijd neer dan het fenomeen. Meer zelfs, de 20-jarige tweedejaarsbelofte van EFC-L&R-Vulsteke reed ook de andere recordtijden van de tabellen. De nieuwe toptijd bedraagt 23’12”, een halve minuut sneller (!) dan Bjorg Lambrecht en Tim Wellens, goed voor een gemiddeld vermogen van 365 watt en een VAM-waarde (aantal geklommen meters per uur) van meer dan 1.600. In mensentaal: er zijn er die met minder adelbrieven tot goede profs zijn uitgegroeid. Al blijft een test maar … een test.

14

Wim Feys won met zijn beloften voor het 14de jaar op rij het clubklassement van WestSprint. Eén keer lukte dat niet: in 2004, toen de Lombarden van Michel Pollentier hem de baas waren. Opmerkelijk: net die ploeg smolt in 2011 samen met het Beveren 2000 van Feys tot EFC-Quick.Step, dat nu EFC-L&R-Vulsteke heet.

651

Shari Bossuyt won voor de vierde keer op een rij WestSprint, een huzarenstukje dat haar door slechts twee dames werd voorgedaan: Lisa Bogaert en Saartje Vandenbroucke. Meer zelfs, de 18-jarige Bellegemse behaalde dit jaar ook het hoogste puntenaantal ooit bij de dames jeugd: 651 punten, beter dan de 580 van Saartje in 2014. Opmerkelijk: eerstejaarsnieuwelinge Marith Vanhove veroverde dit jaar haar eerste eindzege met … 642 punten.

1994

Het was al van 1994 geleden dat een West-Vlaming Paris-Roubaix voor beloften kon winnen. Stan Dewulf deed het en trad in de voetsporen van Kurt Dhont. Die won 24 jaar geleden de versie voor toenmalige amateurs. De ingeweken Moerkerkenaar versloeg ene Frédéric Guesdon, drie jaar later winnaar van de echte Hel, maar brak nooit door en hing amper een jaar later zijn fiets aan de haak. Pol Verschuere (1975) is de derde West-Vlaming die ooit de amateurversie van Paris-Roubaix op zijn palmares kon schrijven.

2

Abram Stockman en Michiel Stockman uit Waregem haalden beiden de top vijf van WestSprint bij de beloften. Nooit eerder deed een tweeling het hen voor. Vooral Abram, die net als zijn broer door Emiel Vermeulen getraind wordt, verdient een profcontract. Hij onderscheidde zich bij het bescheiden Tarteletto-Isorex in Franse UCI 1.1-koersen en werd eindwinnaar in de Ronde van Namen.

1.895

Al het hele jaar stelden we ons de vraag: wat als Remco Evenepoel een West-Vlaming was geweest? We namen de proef op de som en kwamen uit op 1.895 WestSprint-punten, bijna dubbel zoveel als het huidige record van Edward Planckaert: 1.080 als belofte in 2016. Ergens logisch natuurlijk, als je 35 koersen wint, waaronder 17 UCI-wedstrijden en de weg- en tijdrit op zowel BK, EK als WK.

Foto boven: Yves Lampaert op zijn John Deere tijdens de opnames voor de filmpjes van WestSprint en de IJzeren Briek 2018. Fots links: Vito Braet was één van de drie West-Vlamingen die dit jaar met Remco Evenepoel op het podium mocht. Foto rechts: Xandro Meurisse op de Höttinger Höll tijdens de verkenning van het WK-parcours in Innsbrück. (Foto's LVC/Coghe/Belga)
Foto boven: Yves Lampaert op zijn John Deere tijdens de opnames voor de filmpjes van WestSprint en de IJzeren Briek 2018. Fots links: Vito Braet was één van de drie West-Vlamingen die dit jaar met Remco Evenepoel op het podium mocht. Foto rechts: Xandro Meurisse op de Höttinger Höll tijdens de verkenning van het WK-parcours in Innsbrück. (Foto’s LVC/Coghe/Belga)© Foto Coghe

Vertrouwde Evenepoel tijdens de Trophée Morbihan Vito Braet, zijn Zwevezeelse kamergenoot bij de nationale ploeg, toe: “Zorg dat je volgende week bij de start van het BK naast mij staat en dan pak je een medaille.” Gevolg: Vitowerd tweede op … 4’38”. Hij was niet de enige West-Vlaming die in 2018 de eer had om het podium met Evenepoel te delen. Ook Henri Vandenabeele (derde in Sint-Maria-Lierde) en Calvin Verbeeck (tweede in de Arend der Junioren) slaagden in dat huzarenstukje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier