Vader De Neve organiseert koers in Edewalle, zoon koerst mee

Edewalle/ Arthur en Stijn Deneve. © FOTO GINO COGHE
Stijn Moerman

Zondag vindt in Kortemark-Edewalle een wedstrijd voor nieuwelingen plaats. Een koers waar ze bij de familie De Neve al lang naar uitkijken, want vader Stijn zit in de organisatie en zoon Arthur komt er aan de start in zijn eerste volledige seizoen als wielrenner.

“Het is het vijfde jaar dat ik mee verantwoordelijk ben voor deze koers”, steekt Stijn De Neve (44) van wal. “Toen de vorige organisatie ermee stopte, nam ik samen met Wim Vandecasteele van café De Zoeten Inval en Kevin Gryson over. Sinds kort hebben we ook versterking gekregen van Pol Vandenbroucke. Dit jaar wordt het voor mij dus een heel speciale editie, want mijn zoon Arthur komt aan de start van onze koers. Hij is pas vorig jaar in de zomer beginnen koersen. Of het een parcours op zijn maat is? Dat weet ik niet, want ik weet nog niet wat hem het best liggen. Het is nog zoeken. Maar hopelijk kan hij hier met een mooie prestatie uitpakken.”

Overgrootvader

Ook Arthur – hij wordt 16 jaar op 18 maart – kijkt ernaar uit om aan de start van zijn vaders koers te staan. “Het wordt super speciaal”, neemt Arthur, die in zijn vierde jaar handel in SiVi Torhout zit, over. “Ik denk wel dat het vlakke parcours mijn ding moet zijn. De Ruidenberg is eruit en dat speelt in mijn voordeel. Al moet ik de heuveltjes op kracht ook wel aankunnen. Ik probeer er alvast het beste van te maken. (lacht) Misschien kan ik het met mijn ploegmaats op een akkoordje gooien. Nee, we zien wel wat het geeft. Niet vergeten dat het nog maar mijn eerste volledige seizoen is. Ik doe het inderdaad niet slecht, maar ik heb nog veel te leren. Zo liet ik mij zondag in de sprint in Heestert te gemakkelijk wegzetten.”

“Ik ben een krachtig type, dus misschien dat de sprint mij wel ligt”

De nieuweling van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare begon pas vorige zomer te koersen, maar toonde al af en toe een flits van talent. In september 2017 finishte hij als achtste in Kuurne. “Dat was inderdaad een mooi resultaat, maar er zijn ook wedstrijden geweest die ik niet kon uitrijden. Ik was vooral blij dat ik eindelijk renner was. Toen ik een jaar of acht was wou ik er al mee beginnen, maar mijn moeder vond het te gevaarlijk. Toen ze vorig jaar zei dat ik mocht koersen, heb ik niet lang getwijfeld. Ik ben gestopt met voetballen bij SVD Kortemark, want het wielrennen geniet echt wel mijn voorkeur.” “Ik nam hem al van kleins af mee naar de koers en hij had de microbe meteen te pakken. Zijn overgrootvader Arthur Mommerency is vroeger nog prof geweest en werd zelfs provinciaal kampioen. Talent zat, maar te weinig karakter. Hopelijk is dat bij Arthur niet het geval”, lacht papa Stijn.

De Melkerie

Als motivatie in de winter kreeg Arthur van zijn vader een mooi nieuwjaarscadeau. “Doordat ik veel naar de koers ga kijken, kende ik ondertussen enkele mensen”, pikt vader Stijn in. “Ik was op zoek naar een origineel nieuwjaarscadeau en vroeg aan Peter De Smet, verzorger bij Sport Vlaanderen, of hij geen profs kende waarmee mijn zoon eens zou kunnen trainen. Hij kende goed Bert Van Lerberghe en zo mocht Arthur eens mee met de jongens van De Melkerie.”

De Melkerie bestaat naast Bert onder meer uit Tim Declercq, Yves Lampaert, Jonas Rickaert, Stijn Steels en Pieter Vanspeybrouck. “Een leuke verrassing”, aldus Arthur. “Het was enorm plezant om eens met die jongens op pad te mogen. Ze vertelden over hun begin van hun carrière en over alles wat ze meegemaakt hebben bij de jeugd.”

Gespaard van pech

Met een tweede plaats op het clubkampioenschap na Belgisch kampioen Lars Van Ryckeghem, een zestiende stek in Staden en een tiende plaats zondag in Heestert doet Arthur het niet slecht. “In twee van de drie koersen was ik mee met de kopgroep. Die had ik vorig seizoen nooit van dichtbij gezien”, lacht Arthur. “Ik ben dus enorm tevreden. Als ik hier en daar een mooi resultaat kan neerzetten, zal ik heel content zijn over mijn debuutseizoen. Aan winnen denk ik niet, al ga ik er wel iedere wedstrijd voor. Na mijn mooie start droom ik toch al van iets meer. Maar het is vooral de bedoeling om mezelf te ontdekken. Ik ben een krachtig type, dus misschien dat de sprint mij wel ligt. Maar ik kijk er ook naar uit om mezelf eens te testen in het tijdrijden.”

“Zijn overgrootvader Arthur Mommerency is vroeger nog prof geweest en werd zelfs provinciaal kampioen. Talent zat, maar te weinig karakter. Hopelijk is dat bij Arthur niet het geval”

“Hij doet het inderdaad niet slecht, maar laten we rustig blijven. Hij moet nog veel ontdekken. Ik hoop vooral dat hij van pech gespaard blijft en dat hij zich kan amuseren. En ik ga nu met plezier wekelijks naar zijn wedstrijden kijken in plaats van naar de profs. Het is genieten om mijn zoon bezig te zien op de fiets”, besluit Stijn, die ambassadeur is voor Brouwerij Bosteels, bekend van onder meer Kwak en Tripel Karmeliet.