Trofee Xandro Meurisse voor nieuwelingen start dit weekend in Heestert

© BELGA
Tom Vandenbussche

De koers voor nieuwelingen van zaterdag in Heestert trekt de eerste editie van de Trofee Xandro Meurisse op gang. Het regelmatigheidsklassement, dat uit vier wedstrijden in Groot-Zwevegem bestaat, is een initiatief van de prof uit Zwevegem, die op dit moment op hoogtestage in de Sierra Nevada is.

Xandro Meurisse (27) zat maandagochtend op de luchthaven van Lyon toen we aan hem de lijn kregen. “Ik ben om twintig voor vijf opgestaan, heb eerst de tgv van Rijsel naar Lyon genomen. Van hieruit vlieg ik straks met ploegmaats Guillaume Martin, Christian Odd Eiking, Andrea Pasqualon, Bart De Clercq en Thomas Degand, via Barcelona naar Granada, waar we om half zeven zullen landen. Het zal acht uur zijn tegen dat we in ons hotel op de Sierra Nevada zijn. (glimlacht) Het zal een lange dag geweest zijn.” Meurisse komt op 15 maart terug naar België, zal mogelijks nog enkele dagen thuis in een hoogtetent slapen en trekt na de Bredene-Koksijde Classic richting Ronde van Catalonië. In april volgen de Ronde van Vlaanderen, Brabantse Pijl, Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en Amstel Gold Race. “We zullen wel goed moeten kijken wanneer ik een rustperiode kan nemen, want daarna is het de bedoeling om fris naar de Dauphiné te gaan. Deelnemen aan de Tour is het hoofddoel. Ik denk dat de ploegleiding me, als ik op niveau presteer, niet zal thuislaten.”

De Wulfsberg

Intussen probeert Meurisse zich ook in te zetten voor het jeugdwielrennen. De nieuwelingenkoers in Heestert opent zaterdag alvast de eerste editie van de Trofee Xandro Meurisse. “Ik wist dat er hier in mijn dorp een koers op de Kappaert was, met elke ronde de beklimming van de Wulfsberg, waar ik woon. Ik had eerst gedacht om daar een bergprijs te voorzien, maar toen de organisatoren met het voorstel kwamen om aan de vier koersen op Zwevegems grondgebied een regelmatigheidsklassement te koppelen, was ik meteen gewonnen. Daar wil ik met alle plezier mijn naam aan koppelen. Bedoeling is om het wielrennen in Zwevegem nog meer te doen leven. We beginnen voorzichtig, maar het is ons doel om elk jaar iets te blijven doen, voor nieuwelingen of voor juniores. En misschien kunnen we in de toekomst een interclub organiseren. De streek leent zich daartoe. Eerst een grote ronde over glooiende wegen en vervolgens een plaatselijk parcours met de Wulfsberg. Er zijn hier voldoende mogelijkheden om een mooie koers in elkaar te knutselen.”

Misschien kunnen we in de toekomst een interclub in Zwevegem organiseren. Er zijn hier voldoende mogelijkheden om een mooie koers in elkaar te knutselen

Groot-Zwevegem telt opvallend veel jeugdrenners en twee daarvan zijn voor Xandro Meurisse al geen onbekenden meer. “Maxim Delrue, die onlangs tweede werd op het clubkampioenschap in Meulebeke, is de zoon van mensen die in de straat van mijn ouders wonen en vroeger altijd naar mijn crossen kwamen kijken. Ik heb die jongen nog weten beginnen met koersen. Ook Tim Lamon ken ik een beetje, omdat hij ook bij mijn masseur, Marcel Van Belleghem, langsgaat.”

De Trofee Xandro Meurisse bestaat uit vier nieuwelingenwedstrijden in Groot-Zwevegem: Heestert (zaterdag 9 maart), Kreupel (donderdag 30 mei), Heestert (zaterdag 10 augustus) en Sint-Denijs (zaterdag 12 oktober). Er is een prijzenpot van 400 euro voorzien voor 15 renners: 100 euro voor de 1ste, 75 euro voor de 2de, 50 euro voor de 3de, 30 euro voor de 4de, 20 euro voor de 5de, 15 euro voor de 6de-10de en 10 euro voor de 11de-15de. De prijzen zullen door Xandro Meurisse worden uitgereikt op de Zwevegemse rennersavond op vrijdag 18 oktober in Zaal Ubuntu.

Heestert fungeert als opener

Zaterdag 9 maart. Organisatie: VC De Sportvrienden. Inschrijving vanaf 13.30 uur in café De Waterhoek, Outrijvestraat, 27. Start om 15 uur, aankomst rond 16.20 uur. Parcours (54 km, verdeeld over 8 ronden): Start Outrijvestraat, Plein, Stijn Streuvelstraat, Pontstraat, Truweelstraat, Stampkotstraat, Schaapstraat, Vierkeerstraat, Gauwelstraat, Schoolstraat, Outrijvestraat.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.