Thuisrijder Jason Baele wil koers maken in de Keizer

Redactie KW

Nu zondag vindt met de Keizer der Nieuwelingen één van de laatste grote afspraken van het wielerseizoen plaats. Tweedejaarsnieuweling Jason Baele uit Pittem is als thuisrijder erop gebrand om goed te presteren. “Voor eigen volk koersen moet echt een kick geven”, legt de Molenspurter uit.

Jason Baele komt uit een wielerfamilie. Zowel zijn papa Peter als zijn nonkels Johan, Jonas en Stefaan waren actief in het peloton. “Het was dus een logische stap voor me. Zelf heb ik ze nooit weten koersen, maar ze vertelden me altijd over de wedstrijden van vroeger en toonden me dan foto’s. Tussen mijn pa en ik is er wel wat competitie. Als ik ergens koers, vertelt hij hoeveelste hij daar ooit werd. Momenteel staat hij nog op kop qua resultaten, maar ik wil hem inhalen.” Jason startte als eerstejaarsminiem, maar niet onmiddellijk een hoogvlieger. Als eerstejaarsnieuweling kreeg hij echter een groeischeut en ging zijn carrière in stijgende lijn. Zondag start hij dan ook voor de eerste keer in de Keizer der Nieuwelingen. Een thuiskoers voor de Pittemnaar. ” Het parcours loopt over mijn trainingswegen, dus ik ben zeker gemotiveerd. Ik wil mezelf wel geen druk opleggen. Wie er topfavoriet is? Dat is moeilijk te zeggen en gaat ervan afhangen wie er zo laat op het seizoen nog zin heeft om te koersen. Ik wil me tonen en een goede uitslag rijden. Voor eigen volk koersen moet echt een kick geven. Niet?”

Ik wil mezelf geen druk opleggen. Alles mag, niets moet. En dan zien we wel waar ik uitkom

Dat zijn conditie goed is, bewees Jason vorige week zaterdag nog in de regionale wedstrijd van Geel, waar hij als elfde eindigde. “Uit praktische overwegingen kozen mijn ouders en ik om daar te rijden. ‘s Avonds moesten we nog naar een barbecue en in Geel werd er eerder gestart.”

De Pittemnaar kan terugblikken op een geslaagd seizoen. Hij eindigde bijna 20 keer in de top tien en behaalde twee zeges. “In Zedelgem won ik voor het eerst. Er stond veel wind en zo kon ik de koers hard maken. In de finale zat ik voorop in een klein groepje en op een kilometer van de meet twijfelden de anderen wat. Ik demarreerde en kwam over de meet met enkele fietsen voorsprong. De tweede keer won ik in Werken en die zege vind ik toch de mooiste. Vanaf de tweede ronde reed ik er namelijk in de aanval. Bij het ingaan van de laatste ronde zette Troy Timmermans aan, waarop ik hem counterde. Ik wou het niet tot een sprint laten komen en demarreerde opnieuw op een kilometer van de meet. Met succes. Die eerste overwinning werkte bevrijdend en zorgde ervoor dat ik perfect wist hoe ik de koers moest aanpakken.”

Toekomst?

Na de Keizer loopt Jason zijn seizoen bijna op een einde. “Ik hoop nog een selectie te bemachtigen voor de Topcompetitie in Affligem. Zoniet trek ik voldaan een streep onder mijn twee jaar als nieuweling.” In 2020 blijft Jason als junior bij de Molenspurters. “Ik ben eens benieuwd en leef relaxed toe naar de overstap. De eerste wedstrijden wil ik mijn lichaam laten aanpassen. Ook qua training heb ik nog marge. Ik wil mezelf geen druk opleggen. Alles mag, maar niets moet en dan zien we wel waar ik uitkom.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.