Straf seizoen van John-ross Clauw

John-ross Clauw (rechts) werd dit seizoen onder meer tweede op het provinciaal kampioenschap op de weg voor beloften in Bredene. Tuur Deprez won, Gilles Borra behaalde brons. (Foto Bart) © VDB
Redactie KW

Het oogt behoorlijk indrukwekkend, het lijstje ereplaatsen dat John-ross Clauw dit jaar bijeen gereden heeft. De 22-jarige Handzamenaar van het vind! Cycling Project mag zich dan ook terecht één van de meest regelmatige West-Vlamingen van het seizoen noemen. Het leverde hem zelfs een voorlopige tweede plaats op in de tussenstand van Westsprint. “Ik heb me mijn keuze voor vind! nog geen moment beklaagd. De druk is hier een pak minder.”

Stellen dat John-ross Clauw aan een goed seizoen bezig is, is een klein understatement. Hij opende met een tweede plaats in Meulebeke en is sindsdien niet meer stilgevallen. De laatstejaarsbelofte uit Handzame bleef de toptiennoteringen opstapelen en stond verschillende keren op het podium. Alleen op die eerste zege werd het vrij lang wachten. “Ik denk inderdaad dat ik niet mag klagen over mijn prestaties”, knikt John-ross.

“Ik heb alleszins een enorm constant jaar achter de rug. Ik had liever wat meer gewonnen, maar de concurrentie is ook niet min natuurlijk. Mannen als Vandenbogaerde of Verraes zijn niet zo gemakkelijk te kloppen. Ik ben wel blij dat ik er toch ééntje heb kunnen winnen. In Kortemark dan nog (op 27 augustus, red.), dichtbij mijn huis. Die zege maakt mijn seizoen wel compleet. Alles wat er nu nog bijkomt is bonus.”

Tweede in WestSprint

En dat zou zo maar eens een tweede plaats in de eindstand van Westsprint kunnen worden. De Handzamenaar heeft nog een paar koersen om punten te sprokkelen, maar beseft ook dat het moeilijk zal worden om Abram Stockman af te houden. “Dat klassement was zeker geen doel, maar nu ik daar sta, wil ik die positie wel vasthouden. Al zal ik er ook niet wakker van liggen. Ik ga vooral proberen om met een positief gevoel de winter in te trekken.”

“Ik voel me goed bij vind! Ik amuseer me weer op de fiets en op die manier is het ook plezant koersen”

Het verschil met 2017 is wel opmerkelijk. Toen liep het een heel pak minder bij de 22-jarige wielrenner en dacht hij zelfs even aan stoppen. “Het ging gewoon niet”, blikt John-ross nog eens terug. “Ik reed wel een paar goede koersen, maar het was vooral aanklampen en afzien. Op een bepaald moment wou ik mijn fiets aan de haak hangen, maar volledig afscheid nemen kon ik niet en ik ben bij de nevenbonden herbegonnen.”

Minder druk

“Eind augustus sprak ik vervolgens met vind! Cycling Project en besloot ik om dit jaar hun kleuren te verdedigen”, vervolgt John-ross. “Een keuze die ik me nog geen moment beklaagd heb. De druk is hier een pak minder. Op interclubs wordt er vooraf veel gelachen en plezier gemaakt, terwijl het bij andere ploegen vaak stilletjes is. En in de winter gaan we geregeld samen trainen. Ik amuseer me weer op de fiets en op die manier is het ook plezant koersen”, besluit de Handzamenaar, die opgroeide in Boezinge.