Stan Dewulf in 2019: Sport Vlaanderen-Baloise, Lotto-Soudal of een derde hond?

Foto MAXPPP. © PHOTOPQR/VOIX DU NORD/MAXPPP
Tom Vandenbussche

Het zou zomaar de vraag van één miljoen kunnen zijn: bij welke ploeg maakt Stan Dewulf (20) in 2019 zijn profdebuut? Sport Vlaanderen-Baloise klopt al sinds vorig jaar aan de deur. Lotto-Soudal rekruteert echter ook graag uit zijn eigen kweekvijver. Of gaat een derde hond met het Stavelse been lopen? “Na mijn examens ga ik met mijn manager samenzitten, maar ook de stem van mijn trainer wordt heel belangrijk”, benadrukt Dewulf.

Die trainer is Ward Vande Capelle. Hij begeleidt Dewulf al voor het derde jaar op rij. Een tevreden coach na de triomf van zijn poulain in Paris-Roubaix? “Jazeker”, knikt de naar Lier uitgeweken Meulebekenaar. “Zo’n zege maakt ook mijn dag goed. We hadden ernaartoe gewerkt. Meer zelfs, het was Stans belangrijkste doel van 2018. De laatste weken stonden dan ook volledig in het teken van die ene wedstrijd.”

“De bal ligt in zijn kamp. Natuurlijk beseffen we dat er nog gegadigden zijn, maar Stan weet dat hij bij Sport Vlaanderen-Baloise alle kansen zal krijgen”

“Stan heeft dit jaar zeker en vast een stap vooruit gezet. Oké, ook vorig seizoen was hij al heel goed. Op inspanningstests scoorde hij toen ook al prima waarden. Maar nu rendeert het nog meer in koers. Met dank aan de extra ervaring en fond die in de finale het verschil maken. Ook Stans mentale weerbaarheid is een sterk punt van hem. Natuurlijk heeft ook hij wel eens stress, maar hij weet dat juist te plaatsen. Hij is heel gedreven met zijn sport bezig en net dat zorgt ervoor dat hij alles netjes onder controle houdt. Hij weet wat hij kan en hij weet wat hij ervoor gedaan heeft. De rest ligt niet meer in zijn handen. Noem die stress bij Stan dus maar gerust gezonde stress.”

Locomotief Castrique

Wesley Van Speybroeck, Stans ploegleider bij de belofteploeg van Lotto-Soudal, maakte de overwinning op de piste van Roubaix van dichtbij mee. “Of ik een rol in zijn zege heb gespeeld? Daar ga ik me niet over uitspreken. (glimlacht) Uiteindelijk moet de renner het zelf doen, hé. Maar voor dat type koers is het natuurlijk wel de bedoeling dat de ploegleiding een groep vormt en een plan smeedt. Stan was onze kopman en rond hem hebben we de ploeg gebouwd. Zo had Jonas Castrique (uit Ploegsteert, red.) de opdracht meegekregen om de hele dag bij Stan te blijven en hem aan het begin van elke kasseistrook vooraan af te zetten. Dat is de specialiteit van Jonas en die rol heeft hij uitstekend vervuld.”

“Zoals bij alles zal Stan weloverwogen en doordacht kiezen. Neen, het is niet uitgesloten dat hij naar Sport Vlaanderen-Baloise trekt”

Stan Dewulf zette vorig weekend de belofteversie van Paris-Roubaix naar zijn hand door Julius van den Berg en Thymen Arensman, ploegmaats van elkaar bij SEG Racing Academy, in de finale achter zich te laten. (Foto Gino Coghe)
Stan Dewulf zette vorig weekend de belofteversie van Paris-Roubaix naar zijn hand door Julius van den Berg en Thymen Arensman, ploegmaats van elkaar bij SEG Racing Academy, in de finale achter zich te laten. (Foto Gino Coghe)© Foto Coghe

Intussen draaide het leven van de kersverse winnaar van Paris-Roubaix voor beloften gewoon door. Toen we de universiteitsstudent bio-ingenieur maandag aan de lijn kregen, had hij “toch al een beetje schoolwerk” voor zijn rekening genomen. “En ik heb mijn wijsheidstanden laten trekken”, voegde hij er geamuseerd aan toe. “Pijn? Dat viel best mee. (grijnst) Gisteren (zondag, red.) heb ik meer afgezien, hoor.”

Doorstromen naar Lotto-Soudal

Dat de Stavelse derdejaarsbelofte – Dewulf won dit jaar al twee etappes in de gereputeerde Triptyque des Monts et Châteaux en werd tussen enkele Franse profs tweede in de Tour de Bretagne – in 2019 zijn profdebuut maakt, staat buiten kijf. Rest alleen nog die vraag: bij welk team doet hij dat? De meest voor de hand liggende optie is uiteraard Lotto-Soudal. De Nationale Loterij pompt niet zomaar geld in zijn belofteploeg om daarna de beste elementen naar een andere ploeg te zien vertrekken. “Natuurlijk zouden wij hem het liefst naar Lotto zien doorstromen”, bevestigt Van Speybroeck. “Daarvoor zijn we een opleidingsteam. Maar het is de keuze van Stan. Hij zal dat zelf beslissen, in samenspraak met zijn manager. Wij moeien ons daar niet mee. We geven hem alleen raad.”

“Stan is een renner voor de WorldTour, maar Yves Lampaert reed ook eerst twee jaar onder de vleugels van Hans De Clercq en Walter Planckaert”

Zou een tussenstap bij Sport Vlaanderen-Baloise dan geen betere keuze zijn? Dat is zeker een optie, geeft Van Speybroeck toe. “Ik heb in het verleden al gezegd dat Stan een renner voor de WorldTour is. Maar ik neem altijd het voorbeeld van Yves Lampaert. Ook hij reed eerst twee jaar onder de vleugels van Hans De Clercq en Walter Planckaert. Bij hen kunnen ze groeien en zo doorstromen. In het verleden hebben we bij meerdere renners toch moeten vaststellen dat de WorldTour als neoprof te hoog gegrepen bleek.”

Weloverwogen keuze

Vande Capelle is ervan overtuigd dat Dewulf een goede keuze zal maken. “Zoals bij alle zaken zal Stan een weloverwogen en doordachte beslissing nemen. De komende weken volgen er nog enkele gesprekken, met zijn manager en zijn trainer. Meer kan ik er niet over zeggen. Stan zal vooral luisteren naar zijn eigen ervaringen. Neen, het is zeker niet uitgesloten dat Stan voor een tussenstap bij Sport Vlaanderen-Baloise kiest.”

Hallo Hans De Clercq? “Ik ben blij dat te horen. Het zou leuk zijn, hé. We wilden Stan vorig jaar al in onze ploeg. Hij heeft toen tot half juli bedenktijd gevraagd en uiteindelijk laten weten dat hij nog een jaar belofte ging blijven en absoluut zijn diploma (in het beste geval zal Dewulf eind juni zijn tweede van drie bachelorjaren volledig afgewerkt hebben, red.) wil behalen. We staan volledig achter die keuze en Stan weet dat bij ons de kans krijgt om als prof studiepunten mee te nemen.”

“In de voorjaarsklassiekers zal hij bij Sport Vlaanderen-Baloise sowieso een certitude zijn”

Stan Dewulf in 2019: Sport Vlaanderen-Baloise, Lotto-Soudal of een derde hond?
© VDB

“Begin april heb ik opnieuw contact met hem opgenomen en hem gezegd dat onze aanbieding nog altijd geldt, maar dat we hem daar niet voortdurend mee zouden lastigvallen. Ook in de recente GP Criquielion spraken we even met elkaar. De bal ligt in zijn kamp. Natuurlijk beseffen we dat er nog gegadigden zijn, maar Stan weet dat hij bij ons alle kansen zal krijgen. Meer zelfs, in de voorjaarsklassiekers zal hij bij ons sowieso een certitude zijn.”

Samen aan tafel gaan zitten

Wat wij ons afvragen: zou het niet beter zijn als Lotto-Soudal en Sport Vlaanderen-Baloise samen aan tafel gaan zitten en Dewulf eerst twee jaar op procontinentaal niveau laten rijpen, alvorens de stap naar het WorldTour-peloton te zetten? Wesley Van Speybroeck en Hans De Clercq zijn het idee genegen, maar in de praktijk lijkt dat moeilijk haalbaar. “Daar is al over gesproken, maar blijkbaar ligt dat moeilijk bij Sport Vlaanderen en de Nationale Loterij”, weet De Clercq. “Het zijn twee overheidsploegen, hé. We spreken hier niet over privésponsoring, zoals nu met Patrick Lefevere en Remco Evenepoel gebeurt.”

Sowieso diploma

Maar wat denkt Stan Dewulf, die eind juni de competitie hervat in de Internationale Wielertrofee van Oetingen, er nu eigenlijk zelf over? “Neen, er is nog niets beslist”, benadrukt de tweevoudige (en straks drievoudige) eindlaureaat van WestSprint. “Ik laat het voorlopig nog op me afkomen. Het enige wat ik weet, is dat er voorlopig vier ploegen gepolst hebben.”

“Ik laat het voorlopig nog op me afkomen. Het enige wat ik weet, is dat er voorlopig vier ploegen gepolst hebben”

Stan Dewulf in 2019: Sport Vlaanderen-Baloise, Lotto-Soudal of een derde hond?
© KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Nu wachten eerst nog vier examens en pas daarna, rond eind juni, ga ik met mijn manager (Yannick Prevost van ISEA Sport Management, red.) samenzitten. Ook de stem van Ward, mijn trainer, zal belangrijk zijn. We werken nu al voor het derde jaar samen. Hij weet wat het beste voor me is. Maar wat het ook wordt, ik wil sowieso mijn derde jaar bio-ingenieur afwerken. Ik zal mijn studies niet stopzetten voor ik een diploma in handen heb.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.