Simon Maes kent een prima junioresdebuut

© Foto Coghe
Stijn Moerman

Simon Maes (16) heeft de overstap naar de juniores vlot verteerd. De Gitsenaar opende met een knappe vijfde plaats in Staden en haalde ook al een negende stek in de interclub in Tombroek. “Dat had ik niet verwacht”, aldus de renner van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare.

“Mijn junioresdebuut valt inderdaad goed mee”, knikt de 16-jarige Simon Maes. “Ik had nooit verwacht dat ik al zo’n resultaten zou kunnen neerzetten. Mijn doel was gewoon om mee te kunnen. Maar alles zat wat mee in die eerste koersen. Het is wel heel anders koersen dan bij de nieuwelingen, een compleet andere mentaliteit. Mijn clubkampioenschap was misschien nog niet denderend, maar ik had net nog een zware trainingsweek achter de rug. Maar over de koersen daarna mag ik zeker niet klagen met een vijfde plaats in Staden en een negende stek in Tombroek.”

“Ik had nooit verwacht dat ik al zo’n resultaten zou kunnen neerzetten”

Afgelopen weekend nam de junior deel aan de E3 Harelbeke. “Vlak voor de Kapelberg was ik achteruitgeslagen door een valpartij, maar op de top had ik al opnieuw aansluiting gevonden met het peloton. Maar door die inspanning was het beste er al vanaf. Ik begon daardoor als laatste aan de beklimming van de Paterberg en op de Kluisberg heb ik er dan de brui aangegeven. Spijtig dat die val wat roet in het eten gooide, maar ik ben alvast een hele ervaring rijker om in zo’n koers te mogen starten”, aldus de Gitsenaar, die economie-moderne talen volgt aan de Broederschool in Roeselare.

Ster van Zuid-Limburg

Met de Ster van Zuid-Limburg werkte Simon Maes ook al zijn eerste rittenkoers uit zijn carrière af. “Opnieuw een hele ervaring. Ik reed een matige openingstijdrit en ook in de eerste twee ritten ging het niet zo goed. Ik kwam gewoon wat tekort. Maar op de laatste dag ging het plots veel beter en heb ik kunnen meekoersen. Die lijn heb ik dan doorgetrokken in Tombroek. Het was een lastige koers en de eerste 50 km zat ik constant achterin. In de plaatselijke ronden kon ik dan geleidelijk aan wat opschuiven en sprintte ik naar plek negen.”

“Ik wil me vooral amuseren en hopelijk kan ik af en toe nog eens een mooi resultaat behalen”

Die top tien in de interclub leverde de Gitsenaar een leuk extraatje op. “Ik had voor de koers een weddenschap afgesloten met voorzitter Kris Hanne. Vorig jaar was Thomas Vansteelandt er derde geworden en Milan Hanne tiende. Ik zei dat Milan nu derde mocht worden en dat ik dan zijn tiende stek zou overnemen. Daarop zei de voorzitter dat hij mij 50 euro zou geven als ik daarin slaagde. Ik heb het geld uiteindelijk in de pot gestoken en gedeeld met de andere renners.”

Vooral bijleren

Ondanks zijn goede start blijft Simon rustig. “Ik wil me vooral amuseren en hopelijk kan ik af en toe nog eens een mooi resultaat behalen. Specifieke koersen heb ik niet op het oog. Het is mijn eerste jaar als junior en wil vooral veel bijleren met het oog op volgend seizoen. Bij CT Luc Wallays-JRR zit ik bij de ideale ploeg om in alle rust te groeien en ze geven iedereen de kans om zich te tonen.” (SM)