Shayne Pruvoost (21) wil vrank en vrij zijn kans gaan

Philip Soenens en Kevin Hulsmans bij hun Emelgemse renner Shayne Pruvoost: "Als het niet lukt om prof te worden, dan zal ik dat kunnen plaatsen. Ik zal niet gebukt gaan onder de stress." (Foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Shayne Pruvoost (21) mag dan laatstejaarsbelofte zijn, hij wil zichzelf niet te fel onder druk zetten. “Zoals zovelen koester ik een profdroom, maar ik ga er niet wakker van liggen als het niet lukt. Ik wil ook en vooral nog plezier beleven aan mijn sport.”

“Ik kijk echt uit naar mijn vierde seizoen bij de beloften. Nog een laatste keer zal ik al die mooie topkoersen kunnen betwisten. Hoe mijn programma er precies zal uitzien, weet ik nog niet. Begin februari trekken we met de ploeg op stage. Daar zal duidelijk worden wie al op scherp staat. Ginds zullen we in overleg met de ploegleiding onze wedstrijdplanning maken.”

“Mijn voorbereiding verloopt voorlopig prima. Ik heb nog geen enkel probleem gekend. Sinds vorige winter werk ik samen met trainer Bert Celie (die momenteel doctoreert aan UGent, red.). Zijn aanpak ligt me goed. Zijn oefenschema’s passen goed bij mijn lichaam. Vroeger had ik vaak gezondheidsproblemen. Misschien lag een verkeerde trainingsmethodiek aan de basis van die mindere periode tijdens mijn eerste beloftejaren.”

Voorjaarswerk

“Mijn plan is om er dit keer meteen te staan”, vervolgt de Izegemnaar. “Het zwaardere voorjaarswerk past het best bij mijn mogelijkheden. Ik ben vrij groot en draag dus een pak kilo’s met me mee. Een renner voor de Ardennen zal ik wel nooit worden. De Vlaamse klassiekers zijn veel meer mijn ding. Het is belangrijk om vanaf de openingskoers het goede gevoel te hebben. Als het in de eerste maanden niet wil lukken, slaat de onzekerheid toe en neem je de verkeerde beslissingen om alsnog het tij te keren.”

Ik voel me goed bij de nieuwe trainingsaanpak. Ik wil er dit jaar meteen staan

“Ik wil dit seizoen uitblinken, maar ik blijf wel realistisch”, aldus Pruvoost. “Enkele van mijn leeftijdsgenoten, zoals Stan Dewulf en Aaron Verwilst, zijn al prof. Anderen zijn dan weer gestopt bij gebrek aan uitslagen of motivatie. Ik ben eerder een trage groeier. Mocht ik de kans krijgen om te promoveren, dan zou ik niet twijfelen. Maar ik train en koers nog altijd heel graag. Als het niet lukt om prof te worden, dan zal ik dat kunnen plaatsen. Ik zal de komende weken en maanden niet gebukt gaan onder de stress.”

Examens

Pruvoost, die bij de jeugd twee keer West-Vlaams kampioen op de weg werd, heeft in elk geval ook buiten het wielrennen perspectieven. “Ik studeer vastgoed aan de Hogeschool Gent en heb tijdens het academiejaar voldoende tijd voor mijn sport. Met de lesgevers kan ik mijn programma goed regelen. Maar de examenperiodes vormen wel telkens een rem. Tot 28 januari heb ik nog examens. Het zal de komende dagen niet altijd lukken om veel te trainen. Gelukkig kan ik wel mee op stage met de ploeg. Als ik ginds nog een tandje kan bijsteken, zou ik moeten gelanceerd zijn voor een mooie campagne. Ik heb nog heel wat progressiemarge”, maakt Pruvoost zich sterk.