Sander Meeus wil aanvallen voor ogen van eigen supporters

Junior Sander Meeus rijdt dit weekend de Johan Museeuw Classic in zijn eigen Gistel. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Veel juniores kijken al een tijdje uit naar de Johan Museeuw Classic van zaterdag. De UCI-wedstrijd in Gistel is een mooie kans voor jonge streekrenners om zich te tonen op het hoogste niveau. Eén man zal alvast dubbel gemotiveerd aan de start verschijnen: Sander Meeus rijdt straks voor eigen volk en is erop gebrand om uit te pakken met een knappe prestatie

De 17-jarige Sander Meeus is bezig aan zijn derde seizoen als wielrenner. Voordien speelde hij voetbal, maar toen hij daarin het plezier verloor, ging hij op zoek naar een nieuwe hobby. En als Vlaming kom je dan al snel bij de wielersport uit. “Nochtans kom ik niet uit een echte koersfamilie. Mijn vader en oudere broer doen aan triatlon, dus sportief zijn we wel. En fietsen is daar natuurlijk ook een onderdeel van, maar het is vooral door naar de koers op tv te kijken dat ik de smaak te pakken kreeg. Ik weet nog dat ik in 2017 thuis kwam van school en op tv zag hoe Marcel Kittel naar de zege spurtte. Dat is één van mijn eerste herinneringen aan de koers en sindsdien ben ik altijd fan gebleven van de Duitse sprinter. Jammer dat hij recent zijn fiets aan de haak hing. Ik weet niet wat er precies scheelt, maar hopelijk komt hij er snel weer bovenop. Hij is nog maar 31, dus een comeback is nog steeds mogelijk.”

Nieuwe ploeg

En niet veel later reed Sander ook zelf zijn eerste wedstrijden, als eerstejaarsnieuweling. Echt van een leien dakje liep dat niet, hij moest op de tanden bijten om uit te rijden, maar de Gistelnaar is een volhouder en voelde zich geleidelijk aan sterker worden. “Elk seizoen gaat het een tikkeltje beter”, knikt de junior van de Molenspurters Meulebeuke. “Zo kon ik in mijn tweede jaar al een aantal keer in de top tien van een kermiskoers finishen. Dat smaakte naar meer en daarom besloot ik om afgelopen winter van club te veranderen. Ik wou graag enkele interclubs rijden, maar dat konden ze me bij mijn vorige team (KVC Noordzeemeeuw, red.) niet garanderen. Ik ben hen heel dankbaar voor de voorbije jaren, maar ben ook ontzettend tevreden met de kansen die ik nu krijg. Ik mocht dit voorjaar deelnemen aan een aantal grote koersen, zoals Kuurne-Brussel-Kuurne en de Ronde van Vlaanderen. Dat had ik bij aanvang van het seizoen niet meteen verwacht. Een resultaat neerzetten zat er niet in, maar het is wel telkens een hele ervaring.”

Het zou mooi zijn als ik voor de ogen van al mijn vrienden en supporters in de aanval kan rijden

Iets wat morgen ook goed van pas zal komen. De Johan Museeuw Classic-GP Stad Gistel is een 1.1 UCI-wedstrijd en zal dus een pak sterke renners aan de start krijgen. De plaatselijke Sander Meeus rekent niet meteen op een topresultaat, maar hoopt vooral om zich in de kijker te kunnen rijden. “Je weet het natuurlijk nooit, maar ik denk niet dat een hoge uitslag erin zit. Liever dan anoniem naar een verre ereplaats te sprinten, wil ik me laten zien voor eigen volk. Het zou mooi zijn mocht ik voor de ogen van al mijn vrienden en supporters in de aanval kunnen rijden. Dat zou een enorme boost geven. Aanvallend koersen is het plan en dan zien we wel wat er op het einde nog inzit. Met de conditie zit het alleszins snor. Vorige week donderdag werd ik 16de in de GP Glineur, een manche voor de Beker van België. En twee dagen later werd ik 14de in Veldegem, mijn beste notering van het seizoen. Het was een zware wedstrijd door de regen en niet veel renners haalden de eindmeet. Dus ja, ik kon met het nodige vertrouwen toewerken naar mijn thuiskoers en voel me er helemaal klaar voor!”

Minder koersen

De interclub van Gistel moet dan ook het hoogtepunt worden van zijn seizoen. In de maand augustus staan er door de combinatie met zijn vakantiejob minder wedstrijden op het programma. “Ik ga straks in een hotel aan de slag en het wordt afwachten wat dat zal doen met de conditie. Het is iets anders dan achter de schoolbanken zitten en zal dus wel wat wennen worden. Maar ik zal zeker blijven koersen deze zomer en blijven aanvallen!” besluit de leerling lichamelijke opvoeding en sport aan het Sivi in Torhout.