Sander Meeus: “Krachten sparen wordt cruciaal”

"Ik mag al heel blij zijn als ik de koers kan uitrijden", meent Sander Meeus. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

De interclub Kuurne-Brussel-Kuurne voor junioren is voor Gistelnaar Sander Meeus nog maar de tweede koers in het truitje van Wielerploeg De Molenspurters Meulebeke. Aan het begin van het seizoen had hij als eerstejaars junior nog niet durven te dromen over een selectie aan een interclub van dergelijk niveau. Zondag staat hij er aan de start.

Zijn oorspronkelijke doel was aan de start te staan van de interclub in Gistel, zijn woonplaats. Op de ploegtrainingen vroeg in het jaar liet hij zich zo goed zien op de beklimmingen, dat hij prompt werd geselecteerd. “Geweldig is vooral dat Kuurne-Brussel-Kuurne voor junioren op dezelfde dag plaatsvindt als de profwedstrijd. Dat veel supporters er dan al staan, wordt heel speciaal”, zegt Sander Meeus, die zijn huiswerk voor zondag al klaar heeft. “Ik heb de voorbije edities al wat bekeken en vaak eindigde de wedstrijd op een spurt van een uitgedund peloton. Vorig jaar won Remco Evenepoel wel solo.”

Uitrijden

“Ik mag al heel blij zijn als ik de koers kan uitrijden”, meent Sander Meeus. “Met de besten meegaan zal volgens mij nog niet lukken. Het is nog maar mijn eerste jaar als junior. Ik wil vooral bijleren.” Met het parcours zit de jonge West-Vlaming niet in: “We hebben het met de ploeg verkend, er zitten acht heuvels in. De Oude Kwaremont was de bekendste.”

Ik mag al heel blij zijn als ik in Kuurne de koers kan uitrijden. Met de besten meegaan zal volgens mij nog niet lukken

Het drummen voor een goede positie op de smalle Vlaamse wegen is iets voor hem, weet hij: “Ik luister naar mijn neef die me altijd zegt dat ik op dat moment bij de eerste twintig moet zitten.” Hoe zijn lichaam op de lange afstand gaat reageren, weet hij nog niet: “De wedstrijd is 124 kilometer lang, zo’n afstand heb ik nog nooit gedaan in een koers. Krachten sparen wordt dus cruciaal. In de laatste 50 kilometer kan ik eens meegaan met een ontsnapping, maar in het begin moet ik me vooral rustig houden.”

Concurrentie

Het kwaliteitsvolle deelnemersveld van Kuurne-Brussel-Kuurne voor junioren telt naast Belgen onder meer Noren, Nederlanders, Fransen en Britten. “Met de concurrentie ben ik niet zo bezig, ik focus me op mijn trainingen zodat ik de koers kan uitrijden. Al is het wel leuk om je te mogen mengen met ploegen van andere landen. Uit Belgische hoek verwacht ik Alex Vandenbulcke en Lars Van Ryckeghem, die tijdens het clubkampioenschap van vorige week een erg goede indruk naliet”, besluit Sander Meeus, die daar zelf als veertiende eindigde. (TVB)