Sander Dekien blikt tevreden terug op seizoen

Sander Dekien rijdt in 2020 voor WT Devos-Van Eyck-Devos-Capoen. © Foto Coghe
Redactie KW

Tweedejaarsjunior Sander Dekien zette een regelmatig seizoen neer met twee zeges en negen podiumplaatsen. De 18-jarige Pannenaar voelt wel dat zijn bobijntje bijna af is. “Ik heb veel gekoerst en weinig rust genomen, behalve tijdens de examens.”

Afgelopen weekend finishte Sander Dekien in Escanaffles in de provincie Henegouwen als 21ste. Met zijn huidige conditie zat er niet meer in. “Het is eraan te merken dat we op het einde van het seizoen zitten. Ik voel het in de spieren dat het beste eraf is. Het was ook een heel zware koers, met 88 renners aan de start. Ik zat nog mee in de tweede groep, maar moest op het einde onder andere door rugpijn lossen.”

Twee zeges

Sinds februari rijgt de renner van het Wielerteam Ieper de ereplaatsen aan elkaar. “Twee overwinningen en negen podiumplaatsen, dat had ik niet verwacht. Ik ben dus tevreden over mijn seizoen. Ik heb veel gekoerst en weinig rust genomen, behalve tijdens de examens. Het wordt dus tijd dat het seizoen gedaan is.” Zijn beste uitslagen zette Dekien neer in juni en juli, maar dat vond hij zelf niet zijn beste periode. “Rond het provinciaal kampioenschap waren de benen nog beter, maar zat het niet echt mee. In het begin van het seizoen miste ik ook een beetje ervaring. Na een tijdje wist ik wel hoe ik een finale moest rijden en op welke renners ik moest letten.”

Het is eraan te merken dat we op het einde van het seizoen zitten. Ik voel in de spieren dat het beste eraf is

Vooral als machtssprinter wist de junior uit De Panne zich meermaals te onderscheiden. “De aankomst bij mijn overwinning in Berlare lag me goed. Er was eerst een stukje bergaf, waardoor we goed gelanceerd de sprint konden inzetten. Met mijn tweede plaats in een mooi deelnemersveld in Veldegem was ik ook heel tevreden. Ik heb wel serieus gevloekt, want het verschil met de winnaar was enorm nipt.”

Na een laatste wedstrijd op zaterdag gaat de riem er eindelijk af. “Na die koers ga ik het best stilleggen en een maand rust nemen (lacht). Het is de bedoeling om deze winter weer een paar beachraces te rijden, maar ik moet nog kijken wanneer ze precies vallen. Uiteraard doe ik liefst mijn thuiskoers in De Panne.”

Nieuwe ploeg

Volgend seizoen komt Dekien in een nieuwe categorie en bij een nieuwe ploeg terecht. Decock-Van Eyck-Devos-Capoen is in de streek één van de toonaangevende ploegen bij de eliterenners zonder contract. “Iemand had me die ploeg aangeraden, waarna ik zelf een berichtje stuurde naar de ploegleider. Er zit veel ervaring in die ploeg, ik kijk er naar uit om met hen samen te koersen. Met mijn sprint zou ik volgend jaar toch graag eens podium rijden, zeker naar het einde van het seizoen toe. Ik wil opnieuw constant zijn en me meer tonen in de interclubs. Dit jaar is dat toch wat tegengevallen, misschien omdat ik mezelf te veel stress heb opgelegd. Als de conditie minder is, heb ik daar toch last van.”