Rony Vanmarcke over het PK voor nieuwelingen: “Redelijk goede lichting eerste- en tweedejaars”

Tom Vandenbussche

Zaterdag strijden de West-Vlaamse nieuwelingen in De Panne voor de provinciale titels op de weg. Ex-bondscoach Rony Vanmarcke verwacht een open strijd bij de eerstejaars en schuift Robin Orins bij de tweedejaars als grote favoriet naar voren. “Nationaal drukt hij altijd en overal zijn stempel.”

Ook Rony Vanmarcke volgde dinsdag in het verre Vresse-sur-Semois met argusogen de Belgische titelstrijd tegen de klok. “Een mooi kampioenschap op een fantastisch parcours. Het was een prachtige organisatie”, benadrukt de gewezen bondscoach. De 70-jarige Lendelenaar blijft echter zijn nieuwelingen, in samenspraak met opvolger Dirk Onghena. van dichtbij opvolgen. “De renners kregen een atypisch tijdritparcours voor de wielen geschoven. Drie kilometer vals plat, daarna een km of drie bergop, vervolgens een technisch afdaling en ten slotte nog drie km vlak. Kracht, cadans, techniek… ze moesten alles kunnen.”

Allrounder Segaert

En de vaststelling na afloop was duidelijk: West-Vlaanderen heeft enkele goede tijdrijders bij de nieuwelingen. “Alec Segaert reed een heel goede afdaling, want op de top van de helling stond hij twaalf seconden in het krijt. Ik zag hem ook uitstekend finishen. Na afloop vertelde hij me dat hij iets te snel gestart was. Dat gevoel had hij toch, want op de klim viel hij wat stil. Maar dat hij enkele weken al speciaal naar daar was gereden om het parcours te verkennen, zal hem zeker geholpen hebben. Jij weet ook: een tijdrit moet in je hoofd zitten. Elke meter, elke bocht. Alles moet op je harde schijf opgeslagen zijn.”

“Alec Segaert is een allrounder. Ook op het vlakke en in de wind trekt hij meer dan zijn plan”

Vanmarcke is vol lof over zijn dorpsgenoot, die negen dagen eerder ook al Belgisch kampioen duatlon werd. “Alec is een allrounder. Ook op het vlakke en in de wind trekt hij meer dan zijn plan. We zitten met een redelijk goede lichting tweedejaars, maar ook eerstejaars. Ook Thieben Wandels en Michiel Lambrecht doen het goed, al zijn het mindere tijdrijders dan Alec.”

Sterke Van Ryckeghem

Bij de tweedejaars was er dinsdag een tweede opeenvolgende driekleur weggelegd voor Aartrijkenaar Lars Van Ryckeghem. “Bergop was hij enorm sterk en reed hij heel soepel, terwijl hij toch geen pluimgewicht is. Lars heeft op het BK een schitterende klim gereden. Dat geldt ook voor Robin Orins, die brons veroverde.”

Alec Segaert (links) en Lars Van Ryckeghem (rechts) werden dinsdag Belgisch kampioen tijdrijden bij respectievelijk eerste- en tweedejaarsnieuwelingen.
Alec Segaert (links) en Lars Van Ryckeghem (rechts) werden dinsdag Belgisch kampioen tijdrijden bij respectievelijk eerste- en tweedejaarsnieuwelingen.© Foto Coghe

“Lars blijft wel problemen ondervinden met zijn werkpunt van vorig seizoen: in het peloton rijden. Mede daardoor behaalde hij nog niet zoveel uitslagen op de weg. Ik zie hem vaak met zijn snoet in de wind boren. Recent nog in Vézin, waar hij voortdurend mee koerste, maar finaal niet mee was toen Orins en co uitpakten. Bovendien rijdt Lars elke koers in zijn trui van Belgisch kampioen. Hij wordt door de anderen geviseerd, hé.”

Geen 60 km aan 42

In de tussenstand van WestSprint leidt Robin Orins (213 punten) voor Acrog Balen BC-ploegmaat Ramses Debruyne (180) en Van Ryckeghem (133). “Orins is weer de winnaar van bij de aspiranten geworden, dat klopt. Zoals in Dottenijs, waar hij drie à vier minuten voorsprong telde. Men sprak van een exploot, maar als je zo wint, wil dat zeggen dat het peloton niet gekoerst heeft. In het voorjaar kun je als nieuweling immers geen 60 km aan 42 km per uur rijden. Onbestaande! In Vézin zag ik Robin uitpakken in de finale en toen reed hij wel weg aan 42 per uur. Hij kan afwerken.”

“Men sprak in Dottenijs van een exploot van Orins, maar als je zo wint, wil dat zeggen dat het peloton niet gekoerst heeft”

Vanmarcke zag ook al een goede Debruyne aan het werk. “Hij koerst aanvallend. Ik zag hem al enkele keren bezig, recent nog in Ledegem. In een lastige koers met veel wind in de open vlakte was hij erg sterk en maakte hij het finaal ook nog eens af.”

Geen sprong gemaakt

Bij Lucas Dewachter, Rune Thoré en Diel Vergote blijft Vanmarcke dan weer wat op zijn honger zitten. “Dewachter wacht te veel af, vind ik. Vergote van zijn kant koerst altijd en is gretig, zeker in de beginfase van de koers. Maar daarna is het minder. Zijn resultaten zijn niet op het niveau van vorig seizoen. Hij heeft niet de sprong gemaakt die we verwacht hadden. Thoré ten slotte koerst ook altijd mee. Ik zag hem vorig weekend aan het werk in Vinkt, maar op vlak van resultaten is het niet genoeg. Hij kan zijn stempel niet voldoende drukken.”

Moeilijk voorspelbaar

Vanmarcke schuift Orins bij de tweedejaars als topfavoriet voor de provinciale titel naar voren. “Nationaal drukt hij altijd en overal zijn stempel. Bij de eerstejaars is het moeilijker voorspelbaar, want die gasten koersen zelden apart. Als er wind staat, zal het veld uit elkaar liggen. Als dat niet het geval is, wordt het misschien wel een sprint.”

Provinciaal kampioenschap op de weg voor nieuwelingen in De Panne. Zaterdag 5 mei. Organisator: Koninklijke Veloclub Panne Sportief. Inschrijvingen vanaf 11.30 uur (eerstejaars) en 13.45 uur (tweedejaars) in Café Twins, Moeresteenweg 31, Adinkerke. Eerstejaars: start om 13.15 voor 61 km of 10 ronden. Tweedejaars: start om 15.30 uur voor 67,1 km of 11 ronden. Officiële start ter hoogte van Café ‘t Veld in Moeresteenweg 36, Adinkerke. Parcours: Moeresteenweg, Nieuwstraat, Veldstraat, Maerestraat, Duinkerkekeiweg, Moeresteenweg.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.