Rekkem klaar voor 21ste Arend der Juniores

Redactie KW

Zondag maakt Rekkem zich op voor de 21ste editie van de Arend der Juniores, ontstaan als een gewone junioreskoers, maar intussen uitgegroeid tot een interclub op niveau van de Beker van België. Wilfried Ossieur, nauw betrokken bij de organisatie en tevens al jaar en dag werkzaam voor de Krant van West-Vlaanderen, maakt er graag wat promotie voor.

“Bij de eerste editie was ik er nog niet bij. Ik zit zelf nog maar een viertal jaar in het bestuur”, begint Wilfried Ossieur zijn verhaal. “Ik weet wel dat de winnaar van die eerste editie ene Iljo Keisse was. Aanvankelijk was de Arend der Juniores een gewone kermiskoers, maar toen we op een gegeven moment slechts 34 renners aan de start kregen, zochten we naar een manier om de koers wat meer aanzien te geven. Toen kwam het idee om er een interclub van te maken, onder impuls van Stefaan Depaepe van B&R (Bouw en Renovatie). Hij heeft ons hier serieus mee geholpen, ook om het financiële plaatje rond te krijgen, wat in een kleine gemeente als Rekkem geen sinecure is. Zeker als je weet dat de organisatievergunning alleen al zo’n 2500 euro kost en daar dan ook nog eens prijzengeld bij komt. Daarnaast hebben we een kleine 100 seingevers nodig om de wedstrijd in goede banen te leiden, dus is het wel duidelijk dat sponsors broodnodig zijn voor een organisatie als deze.”

Het parcours is vrij selectief. Vooral de passage richting Moeskroen is niet te onderschatten

“De eerste drie edities als interclub werden gewonnen door Arne Clicteur, David Dekker en toenmalig Brits kampioen Jacob Vaughan. Vorig jaar ging de overwinning naar niemand minder dan Remco Evenepoel, die de tegenstand op een hoopje reed. Hij was aanvankelijk weggereden met drie andere renners, die hij een voor een uit het wiel heeft gereden. Op zijn eentje fietste hij een voorsprong van meer dan twee minuten bijeen, dat zegt al genoeg. Lauwenaar en toenmalig West-Vlaams kampioen Calvin Verbeeck won de pelotonsprint en werd tweede. Mooi om een man uit de streek op het podium te hebben. Dit jaar kan Calvin er helaas niet bij zijn wegens knieproblemen. Zondag belooft het alvast mooi weer te worden en we zullen zeker een mooie wedstrijd te zien krijgen. Start en aankomst liggen in de Lauwestraat, ter hoogte van hoofdsponsor B&R. Van daaruit gaat het richting Lauwe en het Paradijs in Rekkem. Dan maken de renners een lus richting Moeskroen, om opnieuw via het Paradijs terug te keren naar Rekkem-Centrum en de aankomst. Het parcours is behoorlijk selectief. Vooral de passage richting Moeskroen is niet te onderschatten. Ook voor de toeschouwers willen we het zo aangenaam mogelijk maken met Café Vélo, waar er drank en hapjes te verkrijgen zijn. Wie geïnteresseerd is, kan er ook het BK voor de profs op groot scherm volgen. Helaas zal onze organisatie wel overschaduwd worden door het onlangs overlijden van Wevelgemnaar en elite zonder contract Joren Touquet, die zondag een handje zou komen toesteken en wiens broer Jelle bij ons in het bestuur zit.”

Aan de start verschijnen 25 ploegen, waaronder de 22 vaste teams van de Beker van België. Zij worden aangevuld met drie buitenlandse ploegen: het Nederlandse RR Development Team, het Franse VC Cambrai en het Britse South East Cycling Team.

De naam Arend

Voor de geïnteresseerden die (nog) niet weten vanwaar de naam ‘Arend der Juniores’ komt: deze kwam er door een eerder toevallige samenloop van omstandigheden. Enerzijds was wijlen André Lietaer voorzitter van duivenmaatschappij De Arend, die haar basis had in Café Louis, waar de plannen voor de koers uitgetekend werden. Anderzijds kwam ook Marcel Kint, de langst regerende wereldkampioen, er geregeld zijn duiven inkorven. Diens bijnaam was De Zwarte Arend. Zo werd de Arend der Juniores uiteindelijk een feit.” (RRK)