Ramses Debruyne toont zich meteen bij juniores

Ramses Debruyne was in 2018 één van de beste nieuwelingen in België en miste de voorbije weken zijn debuut bij de juniores niet. (foto Bart) © VDB
Redactie KW

Ramses Debruyne kende in Kuurne-Brussel-Kuurne een heel goed debuut bij de juniores. Hij finishte als 15de en was daarmee vijfde beste Belg in de uitslag. “Vroeger dacht ik dat het klimwerk me het beste zou liggen, maar blijkbaar liggen ook de winderige voorjaarskoersen me”, aldus Debruyne.

Een betere seizoensstart had de 16-jarige renner van Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC zich wellicht niet kunnen inbeelden. “Kuurne is een heel mooie koers en ik was al blij dat ik kon deelnemen. Het deed me alleszins iets om in de finale nog door het centrum van Kortrijk, toch wel een thuisstad voor mi, te fietsen. Een prachtige ervaring. Op voorhand had ik me voorgenomen dat uitrijden al mooi zou zijn. Daarin ben ik dus ruimschoots geslaagd. Vroeger dacht ik dat klimwerk me het beste zou liggen, maar blijkbaar liggen ook de winderige voorjaarskoersen me. Waarschijnlijk was het gewoon de algemene lastigheid van de koers die in mijn voordeel heeft gespeeld en niet de klimmetjes, kasseien of wind in het bijzonder”, vertelt Ramses, die vorige week met zijn team op stage was in Spanje.

Overstap verteerd

De Rollegemnaar heeft de overstap naar de juniores klaarblijkelijk goed verteerd, maar ook vorig jaar als tweedejaarsnieuweling was hij voor velen al een te duchten tegenstander. In Ledegem, Passendale en Sint-Denijs wist hij de zegebloemen te bemachtigen. De podium- en andere ereplaatsen waren niet op een paar handen te tellen. “Ik mag inderdaad zeggen dat vorig seizoen echt top was”, beklemtoont Debruyne. “Het was beter dan ik zelf verwacht had, mijn beste seizoen ooit zelfs.”

Ik wil niet naar bepaalde koersen in het bijzonder pieken. Ik zou liever het hele seizoen een constant niveau kunnen aanhouden

“Naast die overwinningen ben ik ook bijzonder tevreden over mijn prestatie in de Radjugendtour in Oostenrijk, waar ik met de nationale ploeg aan de slag kon. Van de vijf ritten finishte ik er drie keer in de top vijf. Rekening houdend met het bijzonder sterke deelnemersveld was dat voor mij persoonlijk zelfs nog iets meer waard dan al mijn overwinningen”, verklaart de leerling wiskunde-wetenschappen aan het Don Bosco College in Kortrijk.

Voetjes op de grond

Ondanks zijn prachtige prestatie in Kuurne-Brussel-Kuurne houdt Ramses Debruyne overigens de voetjes op de grond. “Ik wil niet naar bepaalde koersen in het bijzonder pieken. Ik zou liever het hele seizoen een constant niveau kunnen aanhouden. Ik doe altijd mijn best en zou dit seizoen graag kunnen ontdekken wat me het beste ligt. Later kan ik mijn programma daar misschien wat op afstemmen, maar voorlopig proef ik liever van alle soorten koersen”, besluit de Rollegemnaar.