Ramses Debruyne haalt verschroeiend uit op PK voor Junioren

In Vosseslag (De Haan) kroonde Ramses Debruyne (Acrog Pauwels Sauzen Balen BC) zich op zaterdagmiddag 18 mei tot West-Vlaams kampioen bij de junioren. Het multitalent sprong op zes kilometer van de meet naar de eenzame leider Jasper Dejaegher en klopte hem in de sprint. De achtervolgende groep kwam net te laat, al spurtte Mathias Vandenborre nog net voorbij Dejaegher naar de dichtste ereplaats.

© Foto Coghe

116 renners tekenden zaterdag present in Vosseslag, waar een vlak maar winderig parcours te wachten stonden. De juniors moesten 15 rondes van 8 kilometer afleggen, goed voor 120km.

Van bij de start koos het gevaarlijke duo Joshua Vansteenkiste(De Molenspurters Meulebeke)en Sander Dekien (Wielerteam Ieper) het hazenpad. In het peloton bleef het tempo nooit constant, er wordt gesnokt van 20 km/u tot 50 km/u. De twee vluchters profiteerden van de onenigheid achteraan en wisten een mooie voorsprong uit te bouwen.

Een ommezwaai volgde pas na vijf ronden. De onfortuinlijke Dekien rijdt lek en verdween later zelfs uit de wedstrijd. Eerst reed Vansteenkiste een tijdje noodgedwongen op z’n eentje verder, maar dankzij de wind die er stond, was dat moeilijk uit te houden. Hij kreeg na zes ronden dan ook versterking van vijf verse krachten. Michiel Dejonghe (Wielerteam Ieper), Gust Lootens (KSV Deerlijk), Gilles Verroonen (KSV Deerlijk) en Joran Wyseure (Acrog Pauwels Sauzen Balen BC ) maakten de oversteek uit het peloton. Na zeven ronden werden ze bijgehaald en was alles te herdoen.

Met nog iets minder dan 60 kilometer te gaan, was het tijd voor medefavoriet Ramses Debruyne om op het voorplan te verschijnen. Hij dichtte zonder weerga het gat op de pas weggereden vluchters Lucas Dewachter (Zannata-Galloo CT Menen) en Maxim Vanluchene (West Coast Racing Team). Ook daarachter was er beroering en probeerden renners weg te komen. Na acht ronden volgden de eerste achtervolgers op de drie op 36 seconden. Die achtervolgende groep bestond uit vijf renners: Jonas Benoit, Aiko Muylle, Victor Trio, Victor Vercouillie en Diel Vergote.

De vijf kregen na een ronde samenwerken aansluiting van nog zes renners, waardoor een elfkoppige groep ontstond in achtervolging op Debruyne en co: Jonas Benoit, Jasper Dejaegher, Ruben Lefevre, Gust Lootens, Jari Simoens, Tibo Staelens, Victor Trio, Victor Vercouillie, Diel Vergote, Jelle Vermoote, Kenneth Verstegen. Muylle kan een fout zijn van de speaker, dat is tot op heden onduidelijk. Maar wat er écht toe deed: geraakten de elf tot bij Debruyne?

Ja, dat deden ze. De groep van Debruyne, Dewachter en Vanluchene dikte zo aan tot veertien jongens. Ze hadden wel een minuut voor op de tweede waaier. Gewonnen spel zou je denken, tot die tweede waaier onder leiding van Belgisch kampioen tijdrijden Van Ryckeghem voorbijtrok. Lars Van Ryckeghem gaf het ondanks zijn minuut achterstand nog niet op. Met nog veertig kilometer te gaan schudde hij aan de boom en werd de tweede waaier serieus uitgedund. Met de paar resterende favorieten present in de groep, geloofde Van Ryckeghem erin. Toch was het voor de toeschouwer moeilijk om met dit peloton nog rekening te houden. De wedstrijd leek in een definitieve plooi te liggen.

Tot de achterstand van Van Ryckeghem en co elke ronde bleef zakken. Jonge renners Roeselare, het team van Van Ryckeghem, is op het PK met 22 man de grootste selectie. Ze werkten goed samen. De snelheid zit erin. Ondertussen moet Jari Simoens op 20 kilometer van de meet loslaten. Op 16 kilometer heeft de eerste groep nog een marge van 18 seconden, het lijkt erom gaan spannen. Zouden de twee waaiers nog samenvloeien?

Bij de volgende passage van de streep, onder het geklingel van de bel, koos Jasper Dejaegher (Ksv Deerlijk) zijn moment uit. Dit moest hem worden: zijn alles-of-niets aanval. Enkele seconden later kwam de eerste achtervolgende groep voorbij. Elf seconden na Dejaegher stoomde de tweede waaier onder leiding van Yorben Lauryssen over de finishlijn.

Op zes kilometer van de meet kwam de renner van de dag naar voren. Ramses Debruyne had achteraan zitten slapen bij de aanval van Dejaegher, maar reed er nu in één ruk naartoe. Het pleit was beslecht, de twee spurtten om de zege. Debruyne pokert. Dejaegher valt ervoor en laat zich de kop opdringen, bang voor de terugkomst van de groep. Pas laat gaat Debruyne de spurt aan, en Mathias Vandenborre (Spiderking-Soenens U19 Development team) komt bij zijn eindsprint nog voorbij Dejaegher en tot op Debruynes achterwiel. Maar het mag niet baten, het is Debruyne die de armen in de lucht steekt! Hij had duidelijk nog een spurt in de tank. Dejaegher moet zich tevreden stellen met de derde plaats, na Vandenborre.

Reactie Ramses Debruyne (winnaar):

Ramses Debruyne, vergezeld door een fiere moeder en grootouders.
Ramses Debruyne, vergezeld door een fiere moeder en grootouders.© YH

“Ik heb nooit gepanikeerd toen die twee vluchters in het begin vrijgeleide kregen. Na vijftig kilometer probeerde ik zelf eens. Ik reed naar de kopgroep. Er kwam nog een groepje aansluiten en we draaiden goed rond. In de laatste ronde viel Jasper Dejaegher aan, ik zat zelf te ver achteraan om het te zien”, glimlacht de zelfzekere Debruyne. “Ik kwam op kop en zag hem rijden, dus ik sprong ernaartoe. De laatste rechte lijn was het een beetje pokeren, maar dat is normaal. Ik zag Mathias Vandenborre nog komen”, zegt de nieuwe provinciale kampioen. “Jasper en ik waren redelijk snel weg en we moesten hopen dat we wegbleven. Vooraf voelde ik me geen favoriet omdat het niet echt mijn parcours was, maar het is gelukt.”

Reactie Mathias Vandenborre (tweede):

Mathias Vandenborre (links) was de snelste spurter van het pak.
Mathias Vandenborre (links) was de snelste spurter van het pak.© YH

“Ik geraakte met mijn sprint tot over het wiel van Jasper, maar niet meer over Ramses. Dat wil zeggen dat Ramses nog altijd heel goed in orde was. Had ik mijn spurt vroeger ingezet, dan was ik waarschijnlijk stilgevallen. Mijn ploegmaat Jonas Benoit zat mee in mijn groep, maar op het einde zat hij redelijk dood. Hij was teleurgesteld dat hij me niet meer goed kon helpen. Ik neem het hem écht niet kwalijk, hij heeft een goeie koers gereden. We mochten al blij zijn dat we zelfs maar in de buurt kwamen van de kopgroep, want ze hadden een verschrikkelijk grote voorsprong”, geeft Vandenborre toe. “Dankzij Lars Van Ryckeghem is de schifting bij ons gevallen. Maar ook Ramses Debruyne was echt sterk. Met hem en Warre Vangheluwe zat ik tijdens de koers in een achtervolgend groepje, en Debruyne ging vol door tegen de wind in. Ik en Warre hadden niet meteen een antwoord.” En of hij zich al lang bewust is van zijn sterke sprint? “Toch al drie jaar. Mijn spurt hou ik altijd achter de hand. Voornamelijk dankzij die spurt won ik als tweedejaarsnieuweling twaalf koersen”, zegt Vandenborre, die na zijn vier tweede plaatsen bij de junioren op zoek gaat naar de overwinning.”

Reactie Lars Van Ryckeghem (24ste):

Lars Van Ryckeghem verloor dit jaar nog geen tijdrit. Dat overkwam ook Leo Hayter nog niet, een te duchten concurrent voor de tijdrit van Trophée Centre Morbihan van komende zaterdag.
Lars Van Ryckeghem verloor dit jaar nog geen tijdrit. Dat overkwam ook Leo Hayter nog niet, een te duchten concurrent voor de tijdrit van Trophée Centre Morbihan van komende zaterdag.© YH

De kersverse Belgische kampioen tijdrijden én eerstejaars was één van de favorieten. “Ik had geen superbenen en kreeg niet echt een vrijgeleide. Vooraf had ik Ramses Debruyne op voorhand al aangestipt als één van de topfavorieten, ik weet hoe hard hij kan rijden. Toen hij weg was, wist ik dan ook dat het moeilijk werd”, legt Van Ryckeghem uit. Hoe kwam het dan dat de waaier-Van Ryckeghem nog zo dicht bij de overwinning kwam? Met een minuut achterstand leek de groep geen rol meer te spelen. “Op veertig kilometer was het Robin Orins die aanging, en hij kreeg wat jongens mee. Zo konden we wegrijden. In de laatste ronde kwamen we nog aansluiten, maar ik zag Ramses en Dejaegher al in de verte rijden, ze waren ontsnapt. Ik zette me nog op kop voor de ploeg en kwam tot op vijftig meter. Ze waren gaan vliegen. Ik wist dat Ramses een goeie dag had en ik niet.” Opmerkelijk is daarnaast dat de veelwinnaar Van Ryckeghem dit jaar opnieuw voor het kleine team Jonge Renners Roeselare rijdt. “Het is een bende vrienden. Ik heb ook nog geen nood aan een grote ploeg”, verklaart Van Ryckeghem, die vooral uitkijkt naar zijn volgende doel: Trophée Centre Morbihan. Het is de rittenwedstrijd die volgende week vrijdag van start gaat. Mét bijhorende tijdrit, waar Van Ryckeghem zaterdag zijn Belgische kampioenenkleuren mag tonen.

Bekijk hier nog eens de volledige uitslag:

(Yob Hillewaert)

Uitslag juniores De Haan

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.