Ramses Debruyne bekroont topseizoen met WK-selectie

Ramses Debruyne heeft al een dijk van een seizoen achter de rug en werd daarvoor beloond met een selectie voor de wereldkampioenschappen in het Britse Yorkshire. Volgende week donderdagnamiddag komt de renner van Acrog-Pauwels Sauzen Balen BC in actie.

Ramses Debruyne werd dit jaar onder meer provinciaal kampioen op de weg in De Haan-Vosseslag. (foto Bart) © VDB

“Ik ben uiteraard heel gelukkig met mijn selectie. Het is echt een beloning voor het vele werk dit seizoen. Ik ga er vooral om ervaring op te doen, om bij te leren, want ik heb niet meteen grote verwachtingen. Iedereen gaat natuurlijk naar een WK om te winnen en als ik een mooie kans krijg, zal ik die zeker grijpen, maar ik laat het vooral op me afkomen. Wie weet, komt er wel een mooi resultaat uit. Eind augustus hebben we op stage met de nationale ploeg al eens het parcours verkend en het ziet er mooi uit. Het is er een op mijn maat, met enkele lastige klimmetjes die me wel moeten liggen”, aldus Ramses. Dat de eerstejaarsjunior meer dan behoorlijk kan klimmen, lijdt absoluut geen twijfel, anders word je niet tweede in de klimkoers in Herbeumont en in de driedaagse Aubel-Thimister-Stavelot. Voor de kenners is verdere uitleg niet nodig. Een vijfde stek in de Ronde van Vlaanderen en de Omloop der Drie Provinciën en een achtste plaats in de klimkoers van Vresse-sur-Semois staan ook al op zijn palmares. De Rollegemnaar voelt zich het best thuis op een lastig klimparcours, maar met de vorm die hij dit seizoen bezit, kan hij zowat overal overweg. Dat bewees hij in de Guido Reybrouck Classic in Damme, waar hij zesde werd op een bijna biljartvlak kassei- en windparcours. Om het rijtje helemaal compleet te maken, wist hij zich in De Haan-Vosseslag tot West-Vlaams kampioen te kronen.

Ik mag toch wel zeggen dat ik nu mijn beste seizoen ooit aan het rijden ben

Kortom: een seizoen om u tegen te zeggen. Ook voor Ramses zelf overtreft het toch wel alle verwachtingen. “Ik was vorig jaar als nieuweling zeker niet slecht, maar de overstap naar een nieuwe categorie is toch altijd wat afwachten. De start van het seizoen verliep verrassend vlot met een vijftiende stek in Kuurne-Brussel-Kuurne en ik wilde natuurlijk op dat elan verdergaan. Eens je vertrokken bent, wil je immers altijd meer. Ik mag wel zeggen dat ik nu mijn beste seizoen ooit aan het rijden ben. Vorig jaar pakte ik drie zeges: Ledegem, Passendale en Sint-Denijs, maar dat waren allemaal regionale wedstrijden. Het niveau waarop ik nu kan rijden, is helemaal anders. Mijn negende stek in de Vredeskoers vind ik bijvoorbeeld meer waard dan die drie zeges van vorig seizoen. Intussen staat de zegeteller dit jaar al op twee: Rosmeer-Bilzen en het PK in De Haan. Het zou natuurlijk mooi zijn om daar nog eentje aan toe te voegen. Dit jaar bestond vooral uit grote koersen, omdat ik me daar ook echt in kan amuseren en volledig ervoor kan gaan, maar af en toe eens een kermiskoers rijden, is natuurlijk ook leuk als afwisseling”, verklaart de leerling wiskunde-wetenschappen aan het Don Bosco College in Kortrijk. “Na het WK staat nog het BK ploegentijdrijden in Borlo op het programma. Daar zouden we met de ploeg graag nog een mooi resultaat neerzetten.”

Keizer der Juniores

In de aanloop naar het WK reed de 17-jarige Rollegemnaar dit weekend de Keizer der Juniores, een gerenommeerde tweedaagse. Ondanks zware benen na de stage met het oog op het WK wist hij toch een meer dan verdienstelijke 15de plaats te verzilveren. Komend weekend staat nog een kermiskoers in Lichtervelde op het programma. Maandag vertrekt Ramses met de nationale ploeg richting Yorkshire. (RRK)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.