PK-brons haalt Wout Vansteenkistes voetjes niet van de grond

© Foto Coghe
Redactie KW

Wout Vansteenkiste (14) was één van de grote verrassingen van het voorbije PK op de weg voor eerstejaarsnieuwelingen in De Panne. De Aartrijkenaar van CT Luc Wallays-Jonge Renners Roeselare reed zichzelf in de finale naar een bronzen medaille. “Ik wil gewoon mijn best doen. En dat vooral op school.”

Wout Vansteenkiste trad amper aan bij de aspiranten. Hij hield het bij acht verkenningskoersen, waarbij het recreatieve primeerde en de resultaten (géén enkele top vijf) er niet toe deden zoals eerder bij het zwemmen (vijf jaar) en in het atletiek (één zomer). Zijn neef Robbe Lamote, die op zijn beurt bij de junioren goed bezig is, inspireerde hem voor meer, zodat Wout iets gerichter bij de nieuwelingen zijn opwachting maakte. Na een bemoedigende twaalfde plaats in het gemengde clubkampioenschap eindigde hij nog vier andere keren (Werken, Zwevezele, Lendelede en Aalbeke) tussen de 15de en de 20ste plaats. Een podiumplaats in het kampioenschap van West-Vlaanderen lag dus niet meteen in de lijn van de verwachtingen, laat staan een aangekondigde kroniek.

Top tien

“Aangezien de eerste- en tweedejaars een afzonderlijk kampioenschap reden, durfde ik bij de afrit in Adinkerke wel stilletjes dromen van een top tien”, valt Wout in. Het was geen illusie, want de 14-jarige Aartrijkenaar bewerkstelligde het in de overtreffende trap en dat nog wel op offensieve wijze. Eerst reed hij in de aanval met de even slagvaardige Milan Vandamme, die er als 13-jarige tussen de 14-jarige aspiranten qua vlote resultaten meer van bakte dan Wout. Ze bouwden een mooie voorsprong, maar waren niet opgewassen tegen het niet versagende peloton. Wout kon zich wel nog tijdig herzetten van de geleverde inspanningen, een pleitbezorger voor zijn uithoudingsvermogen, zodat hij ten slotte ook nog kon meeschuiven met de juiste ontsnapping met vier.

Omdat de eerste- en tweedejaars een apart kampioenschap reden, droomde ik vooraf stilletjes van de top tien

“Mijn podiumplaats had de ingetogen smaak van de overwinning”, geniet Wout dagen later nog na. “Een jaar geleden was deze bronzen medaille niet eens een droom. En nu moet een overwinning zo snel mogelijk volgen zeker? Vergeet het, want niets moet. Gewoon mijn best doen luidt mijn devies en dan volgt de rest als vanzelf, zoals vorige zaterdag in Adinkerke. En mijn best doen, dat wil ik in de eerste plaats op school, in het Sint-Jozefsinstituut-college van Torhout, waar ik economie-wiskunde studeer.”

Koers in Merelbeke

“Tussen die bedrijven door pik ik mijn koersjes mee, te beginnen met komende zaterdag in Merelbeke, dit weekend de enige koers voor nieuwelingen in Oost- en West-Vlaanderen. Er zullen een pak deelnemers op afkomen. Een plaats bij de eerste 20 daar zou mij al heel tevreden stemmen, want daar doen ook de tweedejaars mee. Het zou mijn opmars als 13-jarige tussen de 14-jarige bevestigen”, besluit Wout Vansteenkiste, die zoals zovele anderen Mathieu van der Poel als grote idool heeft.