Pisteseizoen in Rumbeke gaat dinsdag van start

De mensen achter de pistemanches in Rumbeke. We herkennen v.l.n.r. Roger Vandekendelaere (beheerder piste), Geert Barbry (ondervz Cycling Vlaanderen -afdeling West-Vlaanderen), Laurette Vandekendelaere (catering piste) en Walter Vergote (vz jeugdcomissie West-Vlaanderen). (foto SB)
Stijn Moerman

Naar jaarlijkse gewoonte wordt er tijdens de zomer gekoerst op de wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke. Er staan opnieuw vier manches op het programma, waarvan de eerste komende dinsdag betwist wordt. Het hoogtepunt is het PK op donderdag 29 augustus. Om voor die provinciale trui in aanmerking te komen, moeten de renners twee van de drie voorgaande pistewedstrijden betwisten.

“We hebben de voorbije jaren heel veel inspanningen geleverd voor de piste en zien daardoor het aantal deelnemers nog ieder seizoen groeien”, aldus Geert Barbry, ondervoorzitter bij Cycling Vlaanderen afdeling WestVlaanderen en vooral bekommerd om de pistewerking. “Ik verwacht dat we dinsdag zo’n 40 tot 50 renners zullen mogen verwelkomen. Vooral bij de nieuwelingen en de 14-jarige aspiranten is de interesse groot. En het zijn ook niet de minste die komen meedoen. Zo mogen we bij de juniores alvast vuurwerk verwachten met twee kleppers als Alex Vandenbulcke en Mathias Vandenborre aan de start. Ook veelwinnaar Viggo Van Neste neemt bijvoorbeeld deel bij de 14-jarige aspiranten. Alleen de dames en de 12- en 13-jarige aspiranten hinken wat achterop.”

Nog eens een pistetopper hebben die het ook goed op de weg doet, zou voor een boost zorgen

“We kunnen onze manches uiteraard niet vergelijken met de pistechallenge van CT Luc Wallays-JRR indertijd – zij hadden heel wat renners van hun ploeg aan de start – maar het stemt ons hoopvol dat we jaar na jaar meer volk blijven lokken. Naast de wedstrijden is de piste in een jaar tijd dubbel zoveel geboekt om erop te rijden. Zo komt bijvoorbeeld de Izegemse triatlonclub EFC-ITC hier heel vaak trainen. Zij zien de voordelen ervan in. Bovendien zit je op de piste op een gesloten omloop en heb je er geen last van het verkeer, dat steeds drukker wordt.”

Piste promoten

In totaal zullen er vier manches betwist worden op de wielerpiste Defraeye-Sercu in Rumbeke: op dinsdagen 9, 16 en 23 juli en het provinciaal kampioenschap op donderdag 29 augustus. Om voor die provinciale trui in aanmerking te komen, moeten de renners wel aan twee van de drie vorige koersen deelgenomen hebben. “Hopelijk zijn de weergoden ons net als vorig jaar goed gezind en kunnen alle manches plaatsvinden. (lacht) Al mag het iets minder warm zijn. We doen er alvast met de Wielerbond West-Vlaanderen alles aan om het pistegebeuren te promoten. Een groot verschil met veel andere provincies. Ik kan het dus alleen maar toejuichen dat er in Limburg een piste aangelegd zal worden. Het zal deze discipline ten goede komen. Dat er in onze provincie vroeger nog wedstrijden in Brugge en Oostende waren? Dat klopt, maar dat waren geen echte pistemanches, want er moest met een gewone wegfiets gereden worden. Daarom dat we alleen nog in Rumbeke pistewedstrijden organiseren.”

Compleet renner

“De piste wordt door veel renners nog altijd onderschat, zeker als je het vergelijkt met landen als Australië en Engeland. Vergeet niet dat veel internationale toppers een pisteverleden hebben. Dan denk ik aan een Bradley Wiggins, Geraint Thomas, Mark Cavendish… Het wielrennen blijft evolueren en je moet als renner van meerdere markten thuis zijn om door te breken. De piste kan daarin een belangrijk onderdeel vormen om uit te groeien tot een compleet renner.”

“Hopelijk hebben wij binnenkort ook eens een pistetopper die het op de weg goed doet. Zoals vroeger met Etienne De Wilde, die Belgisch kampioen werd op de weg in 1988. Het zou onze sport een enorme boost geven, net zoals het veldrijden de voorbije jaren met een Wout van Aert en nu Tim Merlier. Maar misschien zit die er wel aan te komen… Fabio Van den Bossche heeft als 18-jarige de voorbije week heel mooie dingen laten zien op de Europese Spelen in Minsk. Ik verwacht dat we het laatste van die jongen nog niet gezien hebben, zowel op de piste als op de weg”, besluit Geert Barbry het gesprek.

Op dinsdag 9 juli organiseert Cycling Vlaanderen afdeling West-Vlaanderen de eerste van vier zomerse pistemeetings. Alle koersformaliteiten gebeuren vanaf 13 uur op het middenplein van de piste Defraeye-Sercu. Om 14.30 uur beginnen achtereenvolgens de nieuwelingen, damesjeugd en de juniores aan de volgende opdrachten: scratch, temporonden en puntenkoers. Na de eerste huldiging verschijnen de aspiranten om 17.30 uur op de wielerbaan. Ook de 12-13 en 14- jarigen moeten de scratch, de temporonden en de puntenkoers afwerken. De laatste huldiging is rond 19.30 uur gepland.