Organisatie BK is in gouden handen: “We hebben een voorbeeldfunctie en bundelen onze krachten!”

Het startschot voor de beklimming van Tiegemberg werd gegeven om 16.30 uur op het Kerkplein in Tiegem. Vlnr Shari Bossuyt, Patrick Lefevre, Nico Eeckhout, Jan Van Maercke, erevoorzitter Anzegem Cycling Mark Steenland, , Philippe De Smet, Vincent Van Parijs, Frans Soete, op de tractor Nico Matan, Bollekestrui Frank Lateur, Anja De Smet, Pol De Schepper, Frank Furniere, op de tractor Eric Van Lancker, Lieven De Maesschalck, Erik Demets, voorzitter Anzegem Cycling Joost Vandesteene, voorzitter Belgian Cycling Tom Vandamme. © (Foto GV)
Redactie KW

Donderdag 23 juli werd het overduidelijk dat Anzegem Cycling, dat het Belgisch Kampioenschap Wielrennen op de weg voor Elite Dames en Heren organiseert, niet te stuiten is. Om het BK nader toe te lichten organiseerde Anzegem Cycling een ludiek persmoment. Een groepje wielrenners beklom voor de gelegenheid Tiegemberg, voorgereden door drievoudig Belgisch kampioen Stijn Devolder in tractor. “Stijn Devolder zijn leven na de koers is landbouw minded”, stelt voorzitter Anzegem Cycling Joost Vandesteeno. “Hij won drie maal het BK en hij trekt nu de renners als het ware naar omhoog met respect voor de landbouw.”

Anzegem Cycling heeft de organisatie van het BK op 22 september 2020 in handen. “Wij wilden met dit event duidelijk maken dat wij als organisatie zonder twijfel het kampioenschap in vol ornaat aan het uitwerken zijn. Als renner denk je niet aan een plan B of het vuur dooft uit”, vertelt Frank Furniere, bestuurslid Anzegem Cycling. “Die woorden van Oliver Naessen passen wij als organisatie ook toe. Het continue aanpassen aan de nieuwe situatie met betrekking tot COVID-19 schrikt ons niet af. We blijven bij plan A maar volgens de geldende voorschriften.”

“We nodigden een aantal ex-winnaars van het Belgisch kampioenschap uit voor een testrit met de beklimming van Tiegemberg. Ex-kampioenen Niko Eeckhout en Stijn Devolder tekenden present, huidig Belgisch kampioen Tim Merlier kreeg geen toelating van zijn ploeg om aanwezig te zijn uit veiligheidsoverwegingen. Daarnaast reed renster Shari Bossuyt ook mee naar ‘t Vossenhol en uiteraard ook een mooie delegatie van ons bestuur”, vertelt Joost Vandesteene, voorzitter Anzegem Cycling en bestuurslid Wiel in Wiel Vichte. “De wedstrijd werd voorafgegaan door de rode vlag en Stijn Devolder gaf met zijn tractor het tempo aan.”

Nico Eeckhout (50) uit Wielsbeke: “Ik ben hier aanwezig als ex-kampioen. Over mensen die iets organiseren kan ik enkel lovend zijn.” Renster Shari Bossuyt (19) uit Bellgem zal te zien zijn aan de start van het BK voor Elite Dames. “Ik vind het tof dat het kader van het BK hetzelfde gebleven is ondanks corona en dat ze hier in Anzegem er hun schouders onder zetten. Het zal eens een ander parcours zijn met Tiegemberg erin. We zijn er volop naartoe aan het werken. Mark Steeland gaat door een vuur om het BK te laten doorgaan in Anzegem: “We hebben ervoor gevochten en qua sponsoring en visibiliteit ziet het er goed uit.” Marino Vandenberghe weet sinds 14 dagen dat hij de coronacoördinator van het BK wordt. “Deze invulling wordt vanaf nu voor elke koers verplicht. Samen met een afgevaardigde van de Belgische Wielerbond zullen we dit evenement coronaproof maken. Patrick Lefevre is aanwezig als grote supporter. “Ik ken Mark Steeland en Joost Vandesteene heel goed. Ik respecteer dit initiatief sterk. Ze hadden ook gewoon de handdoek in de ring kunnen werpen. Ik zal er alles aan doen om dit te ondersteunen en mijn coureurs motiveren om aan de start te verschijnen. De renners zullen zondag nog de ronde van Frankrijk rijden en dan denken dat ze heel moe zullen zijn op 22 september”, zegt Lefevre lachend. “Ik zal hen vertellen dat dit niet zo is. Ook zal ik een aantal groepslocaties kopen aan het parcours.”

Organisatie BK is in gouden handen:
© (Foto GV)

Philippe Meert uit Deerlijk ondersteunt de organisatie ook financieel en is één van de steunpilaren van Joost Vandesteene. “Geregeld bekijk ik de organisatie kritisch samen met Joost vanuit zakelijk standpunt. Omdat het allemaal kleine zelfstandigen zijn die de krachten bundelen is het zo’n schoon geheel.”

Schepen van Sport uit Halle Pieter Busselot heeft ook enkel lovende woorden over voor de organisatoren: “Chapeau voor de organisatoren die zich hyperflexibel opstellen.”

Anzegem Cycling vzw 2017-2020 (Koninklijke Wielerclub Yvegem Sportief, Koninklijke Sportvereniging Wiel in Wiel en de gemeente Anzegem) sloot in 2014 een overeenkomst met de Belgische Wielerbond voor de organisatie van vier Belgische Kampioenschappen waarvan dit BK de kers op de taart is.

Bubbels

“We zullen met bubbels werken van 200 man die op de meest uitverkoren plaatsen zullen ondergebracht worden. Ieder aanwezige zal een mondmasker moeten dragen en geregistreerd worden”, vertelt Vandesteene. “Hiervoor werken we samen met de firma The Staff Solutions uit Vichte die gespecialiseerd is in registratiesystemen voor bedrijven en uit sympathie voor dit event hun applicatie gratis ter beschikking stelt.”

Het BK zal de eerste grote koers zijn in België, waarna er nog een aantal klassiekers volgen later op het jaar. “We willen een voorbeeld zijn voor de koersen die nog gaan volgen”, stelt Vandesteene. “En ook een lichtpunt in deze tijden. Er is nog een leven naast corona. Bedrijven, maar ook heel veel mensen hebben er nood aan. Wij gaan ons op alle gebieden organiseren volgens de coronamaatregelen. Dankzij de gemeente kunnen we gebruik maken van de prachtige infrastructuur van Escolys waarin we gelukkig kunnen compartimenteren. Er is ook een corona-coördinator aangesteld die alle protocollen grondig bestudeert en opvolgt. Wat we betreuren is dat de virologen en epidemiologen die de veiligheidsregels mee bepalen niet reageren op onze vraag of wij kunnen beroep doen op hen om onze coronamensen te controleren en superviseren. En als die bubbels toch niet morgen doorgaan, weten we niet wat we gaan doen. Eerlijk, we zullen er alles aan doen om het BK te laten plaats vinden.”

Parcours en planning

“Het BK Dames Elite zal starten om 10 uur aan de gebouwen van Escolys aan de Heirbaan in Ingooigem, waarna de vrouwen zeven lokale ronden van 18,8 kilometer zullen rijden met telkens twee beklimmingen van Tiegemberg”, doet koersdirecteur Anzegem Cycling Eric Demets uit de doeken. “De eerste beklimming zal de Schernaai zijn en de tweede de Kapellestraat in Tiegem. De totale afstand zal 131,6 kilometer bedragen waarbij er 156 hoogtemeters afgelegd zullen worden. De aankomst op de Heirbaan is voorzien omstreeks 13.15 uur.

Het BK Halle-Ingooigem zal starten aan de Grote Markt in Halle om 12.30 uur waarna er een rit in lijn van 104 kilometer naar Anzegem afgelegd zal worden. De passage op de Muur van Geraardsbergen is voorzien op kilometer 33 omstreeks 13.25 uur. De eerste doortocht aan de aankomst Escolys is voorzien omstreeks 15 uur en zal gevolgd worden door zeven plaatselijke ronden van 18,8 kilometer. Het parcours is identiek aan de Dames Elite, dus twee maal per ronde de beklimming van Tiegemberg. De totaal afgelegde afstand zal 235,8 kilometer bedragen en de aankomst is voorzien om 18 uur.

De 7 plaatselijk ronden van het parcours van 18,8 kilometer lopen langs Escolys – Heirbaan – Oudenaardestraat – Vichte Molenhuis – P. Benoitstraat – Ingooigemstraat- Ingooigemplaats- Pastoor Verrieststraat – Schernaai (1e beklimming) – Hellestraat – Hoogstraat – Tieboutslaan (N36) – Westdorp – Kapellestraat (2° beklimming) – Tiegemberg – Bomstraat – Landergemstraat- Lange Winterstraat – Bloeistraat – Stientjesstraat en de Oudenaardestraat.”

Joost Vandesteene benadrukt nog eens hoe trots ze zijn. “Trots op ons, trots op het gemeentebestuur, trots ook op de oprechte betrokkenheid van de buurgemeenten Deerlijk, Zwevegem, Wortegem-Petegem en stad Halle die het allen ook financieel mee haalbaar maken.”

(GV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten