Nieuwelingen in Waregem: een kans voor jonge wielrenners

Foto: Linksboven: voorzitter Annick Grijspeert (64) - secretaris Johan Beirlaen (61) - penningmeester Stefaan Depraetere (57) RechtsbovenOnderaan renners Jakov Beirlaen (16) en Jens Vancauwenberghe (16)Persvoorstelling GP Airport Service Johan Beirlaen.
Redactie KW

Op zondag 24 maart organiseert de supportersclub van Jakov Beirlaen voor het eerst een nieuwelingenkoers in Waregem met start en aankomst aan taverne Half Time. Voorzitter Annick Grijspeert (64) en secretaris Johan Beirlaen (61)) blikken samen met renners Jakov Beirlaen (16) en Jens Vancauwenberghe (16) vooruit.

“Het was heel onverwachts dat we besloten om een koers te organiseren”, begint Annick Grijspeert. “Ik ging eens kijken naar Jakov en zei tegen Johan: de jeugd moet ook een kans krijgen in Waregem. Doordat er in onze paardenstad vooral gemikt wordt op grote (wieler)evenementen zoals Dwars Door Vlaanderen worden de jongeren wel eens vergeten. Uiteindelijk heeft het ons veel werk gekost om alles te regelen maar we doen alles uit liefde voor de wielersport. En zonder sponsors, zowel groot als klein, zouden nergens staan. Het nodige budget is minstens verdrievoudigd.”

Geschikte datum

“Een geschikte datum vinden was niet makkelijk”, gaat Johan Beirlaen verder. “Waregem is een levendige stad. Bovendien bevindt taverne Half Time zich vlakbij het Regenboogstadion. Maar op die dag moet Essevee niet spelen. Eerst gingen we voor zondag 30 juni kiezen, maar dat overlapt met het BK voor profs in Gent. Dus werd het zondag 24 maart.”

“We zijn al heel blij dat we één koers mogen op touw zetten”, vertelt de secretaris die ook betrokken is bij de organisatie van Dwars Door Vlaanderen. “Het parcours is vijf kilometer en 700 meter lang. Twaalf ronden zorgen voor een totale afstand van 68 kilometer. Iedere ronde is er een premie van tien euro te verdienen. We hopen op zo’n vijftigtal renners. Momenteel zijn er 33 vooraf ingeschreven.”

Favorieten

“De favorieten? Er zijn veel goede renners uit de streek zoals Michiel Lambrecht en Wannes Dewulf. Als de eerste editie succesvol is, zijn we zeker van plan om verder te doen met onze wedstrijd, meegaande met de categorie van mijn zoon Jakov. Er zijn al genoeg wedstrijden verdwenen.”

Jakov Beirlaen, zoon van medeorganisator Johan, behoort ook tot de kanshebbers op koerswinst.

“Een thuiskoers geeft natuurlijk vleugels. Maar de minimumdoelstelling is om de koers uit te rijden. Een of meerdere premies pakken zou mooi meegenomen zijn”, zegt de tweedejaarsnieuweling van Wielerclub Onder Ons Parike.

Naast Jakov staat ook Jens Vancauwenberghe van Meubelen Gaverzicht-Be Okay aan de start. “Bij de derdejaarsaspiranten werd ik provinciaal kampioen in Waregem. Nu verwacht ik een open wedstrijd waaraan ik mijn steentje wil bijdragen”, aldus de tweedejaarsnieuweling uit Bellegem.

Nieuwelingen in Waregem

Zondag 24 maart. Organisatie: supportersclub Jakov Beirlaen. Inschrijving vanaf 13.30 uur in taverne Half Time, Henri Lebbestraat, 9. Start om 15.30 uur, aankomst rond 17.15 uur. Parcours (68,4 km, verdeeld over 12 ronden): Henri Lebbestraat (start), Westerlaan, Jozef Duthoystraat, Broekstraat, Weversstraat, Roger Vansteenbruggestraat, Eikenlaan, Roterijstraat, Groene Wandeling, Tjollensstraat, Pijkstraat, Jozef Duthoystraat, Nieuwhuizenstraat, Ten Hedestraat, Henri Lebbestraat.