Nieuweling Jasper Dekien uit De Panne mikt op PK in eigen gemeente en de drukke zomermaanden

Jasper Dekien. © foto Coghe
Redactie KW

Jasper Dekien wordt ongetwijfeld een man om in het oog te houden. De 16-jarige De Pannenaar kende een sterk 2019 en wil als tweedejaarsnieuweling die lijn doortrekken. Vooral in de zomer hoopt hij op hoog niveau te presteren, maar ook het PK voor eigen volk staat met stip in zijn agenda.

Voor Jasper is koersen meer dan een hobby, het is zijn passie. En dat merk je aan alles: de doelen die hij uitspreekt, het enthousiasme waarmee hij vertelt en het belang van koers binnen het gezin. “Niet alleen ik, maar mijn hele familie is bezeten van de koers. Mijn broer Sander koerst ook en deed het goed in 2019. Nu is hij eerstejaarsbelofte en dat is toch iets anders. Het mindere weer en het hogere niveau doen hem serieus afzien, maar het seizoen is nog lang en ik ben ervan overtuigd dat hij nog veel zal groeien.”

“Ook mijn vader heeft nog gekoerst. Als junior won hij zelfs twee koersen. Maar toen werd hij belofte, ging hij werken en leerde hij mijn mama kennen. Dus is hij gestopt met wielrennen. Maar hij is er nog dagelijks mee bezig. Hij is onze trainer en zorgt ervoor dat onze fietsen op punt staan. En mijn mama doet al de rest (lacht). En dan zijn er nog mijn oma en opa. Soms moeten Sander en ik op één dag koersen en dan springen zij bij. Ik ben hen daar ontzettend dankbaar voor.”

Geschiedenis geschreven

Wielrennen vraagt veel opofferingen, maar zorgt ook voor heel wat mooie momenten. Zo heeft de De Pannenaar al op jonge leeftijd geschiedenis geschreven: hij staat voor eeuwig (?) geboekstaafd als de laatste winnaar van het Criterium van de Westhoek. “Aan de ene kant is dat plezant, aan de andere kant is het ook jammer dat het Westhoekcriterium niet langer bestaat. Het is wel iets dat me altijd zal bij blijven. Ik boekte er vorig jaar vier zeges, werd eindwinnaar en volgde zo mijn broer op die de vorige twee edities op zijn naam schreef.”

De tweedejaarsnieuweling van FlandersCollor-GALLOO Team hoopt dit seizoen in de zomermaanden uit te blinken en heeft daarom vooral aan zijn basis gewerkt. “In de zomer zijn er ontzettend veel wedstrijden en daar wil ik optimaal van profiteren. De conditie is zeker niet slecht, maar het beste moet nog komen. Dat houd ik voor straks. Alhoewel, ook op het PK in mei zou ik graag top zijn. Een koers voor eigen volk, met een trui op het spel… Winnen is geen obsessie, maar zou wel fantastisch zijn”, besluit de leerling sportwetenschappen aan het KTA van Brugge. (BVS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten