Nieuweling Jason Baele kent prima seizoensstart

Jason Baele. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Nieuweling Jason Baele heeft de start van het seizoen niet gemist. De 15-jarige Pittemnaar van de Molenspurters Meulebeke opende met een zesde plaats op het clubkampioenschap en werd ondertussen al twee keer derde, onder meer afgelopen zondag in Waregem. “Ik had dit absoluut niet verwacht”, klinkt het bij Jason.

“Mijn verwachtingen lagen bij de start van het seizoen niet al te hoog”, opent de 15-jarige Jason Baele. “Mijn eerste jaar als nieuweling was niet zo’n groot succes, waardoor ik voorzichtig blijf. Ik had wel een heel goede winter achter de rug en voelde dat het al een heel stuk beter ging dan vorig seizoen, maar het is en blijft moeilijk te voorspellen hoe het in die eerste koersen zal gaan. Maar ik kende een onverwacht goede start.”

Zonder trainer

“Of ik deze winter anders getraind heb? De aanpak was iets anders in vergelijking met vorig jaar, maar dat is ook logisch als tweedejaarsnieuweling. Je moet een nieuwe stap zetten, want je moet je dit seizoen bewijzen met het oog op de overstap naar de juniores. Ik werk wel nog niet samen met een trainer. Samen met mijn vader Peter stel ik mijn trainingsschema’s op. Hij heeft vroeger zelf nog gekoerst en deelt al zijn ervaring nu met mij”, aldus Jason Baele.

Het zou enorm leuk zijn om dit seizoen een koers te kunnen winnen

De Pittemnaar opende het seizoen met een zesde plaats op het clubkampioenschap, waarmee hij derde van de Molenspurters Meulebeke was. Afgelopen zondag legde hij beslag op een knappe derde plaats in Waregem, een uitslag die hij een paar weken eerder al eens behaalde in Stekene. “Zaterdag had ik ook al deelgenomen in Damme, waar ik na een mindere dag pas als 32ste finishte. Ik kende wel een goede nacht, maar ik stond ‘s morgens toch op met zware benen. Ik vreesde dus wat voor mijn wedstrijd in Waregem, maar toen ik op de fiets zat, had ik helemaal geen last meer.”

“Daarom ben ik er van in de eerste ronde ingevlogen en mocht ik een premie op zak steken. Toen er na een kilometer of 24 enkele gasten wegreden, heb ik niet lang getwijfeld. Uiteindelijk gingen we met een viertal naar de streep, maar er zat niet veel meer op in de sprint. De ronde ervoor had ik nog de premie mogen pakken en toen schoot er al een kramp in mijn been. Toen wist ik al dat ik kansloos was voor de eindsprint. Maar ik ben zeker en vast tevreden met mijn derde stek”, aldus Jason Baele.

Eens winnen

Ondanks zijn goede start blijft de tweedejaarsnieuweling rustig. “Ik blijf voorzichtig met mijn ambitie voor de rest van het seizoen. Ik hoop deze vorm door te kunnen trekken en het zou enorm leuk zijn om eens te kunnen winnen. Daarnaast hoop ik enkele selecties voor de grotere koersen in de wacht te slepen. Dat zijn toch mooie ervaringen als jonge renner”, besluit Jason, die metaal volgt aan het VTI in Tielt en komend weekend de Katjeskoers rijdt. (Stijn Moerman)