Nieuwe wedstrijd voor dames jeugd in Doomkerke

Redactie KW

Het is tegenwoordig geen sinecure om nog een wielerwedstrijd te organiseren. Elk jaar verdwijnen er koersen van de kalender die steeds kaler wordt. Het doet dan ook plezier om te zien dat er toch nog mensen zijn die erin slagen een nieuwe koers op poten te zetten. In Doomkerke, een deelgemeente van Ruiselede, staat er zondag voor het eerst een wedstrijd voor dames jeugd op het programma. Met dank aan het organiserende Veloclub Ruiselede Sportief.

“We merken inderdaad dat er jaarlijks koersen verdwijnen”, bevestigt Kris Spiesschaert, afgevaardigde bij Cycling Vlaanderen en medeorganisator van de nieuwe koers in Doomkerke. “Het vergt natuurlijk heel wat tijd en inspanningen om alles geregeld te krijgen. Al in januari moet er een wedstrijdvergunning aangevraagd worden bij de wielerbond, de gemeente moet zijn goedkeuring geven voor het parcours, de politie moet gecontacteerd worden… Dat zijn zaken die ruim op voorhand al in orde moeten zijn. Ook de week voordien en de dag zelf moet er nog van alles gedaan worden, zoals het plaatsen van verkeersborden en dranghekken, de inschrijving in Café New York klaarzetten… en dan vergeet ik nog een heel pak zaken. Je moet er echt wel je werk van maken.”

Nood aan vers bloed

Het is voor Kris dan ook geen verrassing dat steeds meer organisaties afhaken. Als grootste reden wijst hij op de vergrijzing binnen de sportverenigingen. “Dat zijn vaak mannen van 60 tot 70 jaar. Die steken wel hun hart en ziel in hun wedstrijden, maar op een dag stopt het ook voor hen. En de jeugd staat niet te springen om over te nemen. Dat is echt jammer. De wielersport heeft niet alleen nood aan jonge talentvolle wielrenners, maar ook aan gedreven nieuwe mensen binnen de organisaties. Dat merken we ook binnen Veloclub Ruiselede Sportief. Iedereen binnen onze club heeft zich uit de naad gewerkt om er zondag een fantastische dag van te maken, maar vers bloed is altijd welkom. Graag zelfs! Een frisse wind kan de wielersport alleen maar ten goede komen.”

“We merken inderdaad dat er jaarlijks koersen verdwijnen. Het vergt natuurlijk heel wat tijd en inspanningen om alles geregeld te krijgen”

“Ook het financiële plaatje speelt een rol”, vervolgt de Ruiseledenaar. “Maar al bij al viel dat nu nog mee. In 2017 besloten we met onze club om nog eens een wielerwedstrijd in Doomkerke te organiseren. Dat was toen al enkele jaren geleden en met een koers erbij heeft het kermisweekend toch iets extra’s te bieden.”

“In eerste instantie kozen we voor een gentlemenwedstrijd. Mede dankzij ons bestuurslid Johan Van Simaeys konden we op enorm veel hulp rekenen van de plaatselijke bevolking. Al onze sponsors zijn zelfs Doomkerkenaren. Daarom besloten we om dit jaar uit te breiden en er een afwachtingswedstrijd voor dames jeugd bij te nemen. De juniores starten om 14 uur voor een koers van elf ronden, de nieuwelingen gaan drie ronden later van start”, aldus Kris.

Inzetten op de dames

“De extra inspanningen die dat met zich meebracht, zijn niet zo groot en werden met plezier geleverd. Op die manier dragen we ook bij tot de verdere ontwikkeling van het dameswielrennen in België. Daarin komen we van ver en er is al een hele weg afgelegd, maar er is nog steeds ruimte voor verbetering. Zoveel koersen zijn er bijvoorbeeld nog niet en ook het aantal rensters mag best wat hoger. Zondag zijn wij de enige koers voor meisjes in het weekend, dus zullen ze waarschijnlijk van ver komen. We kregen zelfs al een paar buitenlandse aanvragen. Bovendien liggen de examens achter de rug, is het de start van de zomervakantie en beloven ze mooi weer. Alles is dus aanwezig om er een geslaagde wielerdag van te maken”, besluit de medeorganisator. (BVS)