Niels De Clerck heeft de stap naar de nieuwelingen heel goed verteerd

Niels De Clerck. (foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

De 14-jarige Niels De Clerck zette zijn goede seizoensstart onlangs nog eens kracht bij met een sterke prestatie op het provinciaal kampioenschap in De Panne, waar de eerstejaarsnieuweling van Gaverzicht-Be Okay op de zesde plaats eindigde. Dat leverde hem een selectie op voor de Tour de Himmelfahrt in Denemarken.

“Ik had tijdens de voorbije winter heel goed getraind, waardoor ik deze goede start ergens wel verwacht had. Het is leuk als dat dan ook effectief het geval is”, steekt Niels De Clerck (14) van wal. “Welke resultaten mij het meest bijgebleven zijn? Vooral mijn achtste stek in Bredene en mijn zesde plaats op het PK in De Panne. Ik heb een paar keer geprobeerd om weg te geraken, maar ik kreeg geen vrijheid. Uiteindelijk ben ik met die zesde plaats wel tevreden, want ik heb een goede wedstrijd gereden.”

De voorbije twee jaar combineerde ik dat nog met voetbal bij SC Wielsbeke, maar sinds deze winter heb ik daarmee gestopt. Koersen doe ik veel liever

De Oeselgemnaar legde afgelopen zondag nog beslag op de 15de plaats in Kruishoutem. “Dat was toch wel de lastigste koers die ik dit seizoen al gereden heb”, aldus de nieuweling van Gaverzicht-Be-Okay. “Er werd van in de eerste ronde volle bak gekoerst en het viel bijna niet stil. Uiteindelijk bleven er van de 106 starters slechts zo’n 30 renners over. Ik maakte uiteindelijk deel uit van de eerste grote groep, die voor de zevende plaats sprintte. Met mijn 15de stek was ik de vijfde eerstejaars, wat dus zeker niet slecht is.”

Deens avontuur

Zijn goede prestaties zijn ook zijn club niet ontgaan, want Niels vertoeft momenteel in Denemarken, waar hij de Tour de Himmelfahrt mag betwisten. “Woensdag zijn we met de ploeg naar daar vertrokken, waar we vijf etappes in drie dagen tijd moeten rijden. Het zal lastig worden, al ik het misschien een voordeel dat de eerstejaars apart zijn. Ik zou al tevreden zijn als ik eens top 20 of top 30 zou kunnen rijden in een rit. Met onder meer een klimtijdrit wordt het alvast een unieke ervaring”, aldus Niels, die ook uitkijkt naar de thuiskoers in Dentergem. “Voor de rest hoop ik nog een paar keer top tien te kunnen rijden dit seizoen.”

Voor de Oeselgemnaar is het ondertussen zijn derde wielerseizoen. “De voorbije twee jaar combineerde ik dat nog met voetbal bij SC Wielsbeke, maar sinds deze winter heb ik daarmee gestopt. Het koersen doe ik veel liever en ik kom ook uit een echte wielerfamilie. Ook mijn vader Ward heeft nog gekoerst. We gaan vaak samen trainen. Of hij nog met mij meekan? Ja hoor. Alleen als het bergop gaat, krijgt hij het lastig”, lacht Niels De Clerck, die elektromechanica volgt aan het VTI in Waregem. (SM)