Nicolas Verougstraete zet in 2019 toch alles op het wielrennen

VEROUGSTRAETE NICOLAS ELITE Z-C 14/04/2018 Foto Coghe © Foto Coghe
Redactie KW

Nicolas Verougstraete (20) begint in 2019 aan zijn vierde en laatste campagne bij de beloften. De Kortrijkzaan zette intussen in universitaire studies industrieel ingenieur stop en mikt nu voluit op een wielercarrière. “Ik besef dat het een cruciaal jaar wordt.”

2018 bracht voor Nicolas Verougstraete een seizoen met meer dalen dan pieken. Hij opende nochtans met een even vroege als eclatante zege in Lierde, waar hij zowat 140 mededingers voorbleef. Die ene zwaluw maakte zijn lente niet. De aansluitende weken werden vergald door hooikoorts en gesukkel met zijn fietspositie omdat zijn zadel en zijn schoenen hem niet als gegoten bleken te zitten. In de Tour de la Mirabelle in Frankrijk liep het voor geen meter en maakte vertwijfeling zich meester van hem. Filip Adams (Fietsadvies) en Alphonse Vermote (Bikefitting) brachten opheldering.

“Vanaf mei kon ik mij goed herpakken en als klassementsrenner bevestigen in de Vuelta a Bidasoa (twaalfde, red.) en in Tour des Pyrénées (zevende, red.). Het werd ruim overstegen door een uitstekende beurt in de Giro della Valle d’Aosta-Mont Blanc (in Italië, red.), waarin ik dertiende werd en twaalf plaatsen dichterbij schoof dan het jaar voordien. Indien ik die move in 2019 kan herhalen, dan …”

Kommer en kwel

“Wat volgde was opnieuw kommer en kwel”, voegt Nicolas eraan toe. “Ik wilde uithalen in de Ronde van Namen en was er aardig op weg met de dichtste ereplaats (na de Nederlander Mathijs Paasschens, red.) in de tweede rit. Dat leverde een mooie uitgangspositie op in de tussenstand die ik hoopte om te zetten in de eindzege. Een illusie, want ‘s anderendaags kwam ik zwaar ten val. Mijn fragiele rug speelde weer op en mijn bekken was gekanteld. Ik bereikte nog Profondeville, maar in de derde rit kon ik niet meer starten. Eigenlijk mag je stellen dat mijn seizoen toen al eindigde, we waren nog niet eens halfoogst.”

“Ik zal het vooral van de hoogtemeters moeten hebben. Bij Rudy Vandenheede zit ik dus perfect”

“Mijn rug voelde als een steen des aanstoots. Om dat euvel te bezweren doe ik mij dagelijks te goed aan rugoefeningen, mij aanbevolen door chiropractor Luc Ailliet. Hij houdt mij voor dat het helemaal goed komt en zo voelt het ook nu al aan, zodat ik vind dat ik nog eens vol moet inzetten op het wielrennen. Ik besef dat het een cruciaal jaar wordt, temeer ik mijn universitaire studies voor industrieel ingenieur heb stopgezet.”

GM Recycling

“Ik zal het vooral van hoogtemeters moeten hebben. Bij GM Recycling, de voortzetting van VL Technics-Experza-Abutriek, zit ik wat dat betreft uitstekend met Rudy Vandenheede als ideale mentor. In optimale conditie ben ik tot veel meer in staat dan ik totnogtoe kon laten zien, besluit Verougstraete, wiens papa (Philip) en mama (Marianne Schaeck) ook gekoerst hebben, maar het veel verder schopten in de financiële wereld.

Opa Norbert: zilver op WK

Wie op zijn 21ste een podiumplaats (derde na Alfons Hermans en Roger Baudechon) behaalt in het kampioenschap van België in Landen en een kleine maand later nog een rang dichter (tweede na de Nederlander Frans Mahn) schuift op het ereschavot van het wereldkampioenschap in Kopenhagen mag luidop dromen van een professionele toekomst als coureur. Begin december werd hij daarenboven niet onaardig 23ste in de Olympische wegrit, gewonnen door Ercole Baldini, de regerende werelduurrecordhouder die een demonstratie weggaf en met twee minuten voorsprong triomfeerde.

Eén en ander viel Norbert Verougstraete te beurt in de zomer van 1956 en hij meteen vastgelegd werd door Groene Leeuw, maar eerst moest hij nog in de wachtkamer als onafhankelijke. Hij bevestigde in 1957 met ritwinst en de derde eindplaats (na Jean Graczyk en Louis Rostollan) in de hoog aangeschreven Circuit du Provençal. In de Textielprijs van Vichte moest hij enkel Armand Desmet laten voorgaan. Het volstond echter niet om vanaf 1958 als beroepsrenner aan de slag te kunnen. Norbert bleef nog twee seizoenen langer onafhankelijke, maar de fut was eruit. Hij stopte al voor zijn 25ste verjaardag, omdat hij meer brood zag in een loopbaan van zelfstandig vertegenwoordiger in textiel.

Norbert Verougstraete overleed twee jaar geleden op bijna 82-jarige leeftijd.