Nicky Degrendele voor de eerste keer IJzeren Briek

© BELGA
Tom Vandenbussche

Na twee keer Ann-Sophie Duyck ging de IJzeren Briek voor dames dit jaar naar Nicky Degrendele. De nog altijd maar 22-jarige sprintster uit Varsenare, die zich in maart tot wereldkampioene keirin kroonde, sloeg meteen een dubbelslag, want ook de Jongeren IJzeren Briek was voor haar weggelegd.

De jury van journalisten – Freddy De Geest (HNB), Hans Fruyt (HLN), Tom Vandenbussche (KW) en Michel Vanden Heede (HNB & KW) – was unaniem: aan Nicky Degrendele viel dit jaar niet te tornen.

Einduitslag IJzeren Briek 2018 voor dames

1. Nicky Degrendele

“Twee jaar geleden zat Nicky in een diepe put. Ze stond aan de rand van de ravijn, omdat haar trainer haar op duur en weerstand liet trainen. Maar dat kan ze niet. Zij heeft alleen snelheid en moet alleen dat wapen gebruiken.”

“In Apeldoorn was er gelukkig ook maar één Belgische deelneemster belangrijk voor bondscoach Pieters. Hij focuste zich alleen op Nicky, omdat hij wist dat Lotte Kopecky niet zou rijden. Jolien D’hoore had dan weer voor een te groot verzet gekozen. Met resultaat, want Nicky versloeg niemand minder dan Kristina Vogel, een levende legende op de piste. Dé sportvrouw van de voorbije jaren, die door een ongeluk intussen voor altijd verlamd is.”

2. Ann-Sophie Duyck

“Geen enkele keer top acht op een internationaal kampioenschap, dus zal Ann-Sophie haar statuut van topsporter kwijt zijn. Of ze voor haar een uitzondering zullen maken? Zoiets kan alleen in België, dus waarom niet voor haar?”

“Al in april zei ze dat de winter niet zoals andere jaren was verlopen. Ze had te vaak in de kou getraind. Met gevolgen. Toeval of niet: de rest van haar ploeg was altijd ziek, waardoor Ann-Sophie altijd en overal moest invallen. Ze moest ook altijd in dienst van de ploeg (Cervélo-Biglia, red.) rijden en kon niet de ideale voorbereidende wedstrijden op het EK en WK tijdrijden afwerken. Doodjammer. Hopelijk stopt ze nu niet met koersen.”

3. Julie Van De Velde

“In de Tour de l’Ardèche liet ze mooie dingen zien, zodat er op dat WK-parcours iets van haar verwacht werd. Daar kwam ze er echter niet aan te pas. Ze koerst nog niet lang en geniet daardoor nog altijd het voordeel van de twijfel. Ze werkt ook deeltijds, dus zit er nog rek op.”

4. Valerie Demey

“Ze heeft dit jaar een stap gezet. In het Vlaamse werk kan ze zeker iets, maar op internationaal niveau met wat hoogteverschil komt ze niet echt in het stuk voor.”

5. Sarah Inghelbrecht

“Je kunt er op regionaal vlak altijd en overal mee naar de oorlog. Ze won de Oost-Vlaanderen Ladies Cycling Trophy, een regelmatigheidsklassement met een mooie prijzenpot. Het is wel tekenend voor het dameswielrennen dat Sarah, die op kermiskoersen focust, genomineerd wordt.”

Einduitslag Jongeren IJzeren Briek 2018 voor dames

Hiervoor komen de West-Vlaamse eliterensters, geboren op of na 1 januari 1996, in aanmerking. Dit is vergelijkbaar met WestSprint voor jongens beloften.

1. Nicky Degrendele

Nicky Degrendele voor de eerste keer IJzeren Briek
© BELGA

2. Saartje Vandenbroucke

“Vorige winter dachten we op de piste: de Saartje van vroeger is terug. Alleen is ze even snel weer verdwenen. De ploegenachtervolging voor Tokio? Als je vijf dames voor vier plaatsen laat strijden, kan dat wel eens voor problemen zorgen… We zouden het jammer vinden als Saartje niet meer tot het viertal zou behoren. Ze kan wel iets, hé. We geven haar nog altijd het voordeel van de twijfel.”

3. Jesse Vandenbulcke

“Een groot talent bij de jeugd, maar daarna jong mama geworden en even gestopt. Maar ze is terug en dat zullen we geweten hebben. En liet ze zich recent ontvallen: ik ga zelf niet aan de bond vragen om in het pisteproject te worden opgenomen.”

Erelijst IJzeren Briek voor dames

2016

1. Ann-Sophie Duyck, 2. Nicky Degrendele, 3. Valerie Demey, 4. Celine Van Severen, 5. Sarah Inghelbrecht

2017

1. Ann-Sophie Duyck, 2. Nicky Degrendele, 3. Julie Van De Velde, 4. Saartje Vandenbroucke, 5. Sarah Inghelbrecht

Erelijst Jongeren IJzeren Briek voor dames

2016

1. Nicky Degrendele, 2. Valerie Demey, 3. Saartje Vandenbroucke

2017

1. Nicky Degrendele, 2. Saartje Vandenbroucke, 3. Fenna Vanhoutte