Nicholas Goossens mikt op de dubbel

Nicholas Goossens werd vorige maand provinciaal kampioen tijdrijden bij de eerstejaarsnieuwelingen en eindigde begin mei als vierde op het BK tegen de klok in Sint-Lievens-Houtem. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Morgen strijden de nieuwelingen in De Panne om de West-Vlaamse titel op de weg. Eén van de kanshebbers bij de eerstejaars is al zeker Nicholas Goossens. De Meulebekenaar pakte een kleine maand geleden al de provinciale titel in het tijdrijden en mikt morgen op de dubbel. Hij hoopt daarbij vooral op een lastige koers, met de wind als bondgenoot.

Nicholas Goossens kan morgen alvast met het nodige vertrouwen naar de kust afzakken. De 14-jarige nieuweling begon uitstekend aan het seizoen en reed in zijn eerste wedstrijd meteen naar de zevende plaats. Ook de week daarop hield hij vlot stand in het peloton. Hij leek dus vertrokken voor een knap voorjaar, tot een val in de Omloop van de Braakman roet in het eten gooide.

“Het zag er inderdaad heel even slecht uit”, knikt Nicholas. “En eigenlijk was het voor een stuk mijn eigen schuld. Een renner met materiaalpech liet zich uitzakken en dat had ik niet opgemerkt… ik raakte hem, ging los over kop en brak daarbij mijn sleutelbeen. De dokters spraken eerst van anderhalve maand rusten, maar de schade bleek al bij al nog mee te vallen. Na een weekje stilliggen kon ik alweer hervatten op de rollen en nog eens week later kon ik al winnen op het pk tijdrijden! Veel conditie had ik dus niet verloren in die korte tijd.”

Tijdrijden

Het tijdrijden is trouwens een discipline die de eerstejaarsnieuweling uitstekend ligt. Op 1 mei werd hij ook nog eens knap vierde op het Belgisch kampioenschap, amper een maand na zijn sleutelbeenbreuk. “Het is ook wel iets waar ik specifiek op train”, verklaart Nicholas. “Zo las ik geregeld een intervaltraining in. En in de toekomst hoop ik daar nog beter in te worden. Een beetje zoals mijn grote voorbeeld, Yves Lampaert. Een hardrijder die een aardig stukje tegen de klok kan rijden, altijd mee de koers kleurt en goed presteert in de Vlaamse koersen. Een renner waar ik me graag aan spiegel.”

Nu ik weet wat ik kan in het tijdrijden, is het mijn ambitie om het tot profwielrenner te schoppen

En daarmee is het meteen ook duidelijk wat zijn grote droom is: profrenner worden. “Stiekem wel, ja”, geeft de renner van het Zannata-Galloo Team toe. “Al is die droom nog maar recent beginnen te groeien. Drie jaar geleden ben ik begonnen met fietsen. Ik was het voetballen een beetje moe en ging op zoek naar een nieuwe hobby, maar had niet direct een idee wat ik wou ik doen…. Tot ik samen met mijn vader de Mont Ventoux op reed. Het was mijn allereerste keer op een koersfiets, maar toen ik boven kwam besefte ik: ik wil koersen. En nu ik weet wat ik kan in het tijdrijden, is het mijn ambitie om het tot prof te schoppen. Gemakkelijk wordt dat niet, maar ik wil het wel proberen. Op stage met de ploeg in Mojacar heb ik ook al eens kunnen proeven van het rennersleven: trainen, rusten, eten, alles wordt voor je geregeld…. Mocht ik ooit de kans krijgen, ik zou geen twee keer moeten nadenken.”

Dubbel

Maar eerst het provinciale kampioenschap op de weg bij de eerstejaarsnieuwelingen dus. Na zijn zege op het PK tijdrijden hoopt Goossens straks de dubbel te realiseren. “Dan zal het wel een zware koers moeten worden, want in de sprint dicht ik mezelf maar weinig kansen toe”, vertelt de Meulebekenaar. “Maar zoals de weersvoorspellingen nu zijn, ziet het er goed uit. Met een felle wind kan het een afvallingsrace worden en dat heb ik wel graag. Ik start overal om te winnen, maar met een trui op het spel is de motivatie nog een tikkeltje groter.”

Na De Panne kijkt de hardrijder ook al uit naar zijn thuiskoers, begin juni in Meulebeke en het BK. “Hoe de rest van mijn seizoen er zal uitzien, weet ik nog niet. Maar met de ploeg werken we een mooi programma af en ik zal zeker nog voldoende kansen krijgen om mezelf te tonen”, besluit de leerling in het vierde jaar wetenschappen-wiskunde aan De Bron in Tielt.