Neobelofte Jan-Emiel Tack: “Veel gesukkeld met gezondheid”

Jan-Emiel Tack. (Foto Coghe) © Foto Coghe
Stijn Moerman

Jan-Emiel Tack (19) kende in zijn debuutseizoen bij de beloften heel wat pech, maar toch pakte de Ingelmunsternaar geregeld uit met een mooie prestatie. “Volgend seizoen moet het zeker lukken om mijn mannetje te staan en de koers mee te maken”, aldus de belofte van Tops Antiek-Glascentra.

“Ik heb dit seizoen heel wat pech gekend, vooral op vlak van gezondheid”, steekt Jan-Emiel Tack (19) van wal. “Bij de start van het seizoen was ik op de sukkel met mijn knie en was het lang zoeken naar de oorzaak van het euvel. Eens dat probleem achter de rug was, ging het de goede richting uit, maar met de examens in juni stond ik even op non-actief. Ik hervatte met veel zin in de zomer en in augustus finishte ik zelfs als 12de in Bekegem, maar enkele dagen later kwam ik in de Ronde van Oost-Vlaanderen ten val en stond ik opnieuw weken aan de kant.”

Andere mentaliteit

“De laatste weken ging het opnieuw de goede richting uit, maar nu sukkel ik met een verkoudheid. Daardoor zal ik dit weekend normaal gezien niet in actie komen. Maar het is wel de bedoeling om op zondag 14 oktober nog aan de start te komen van de wedstrijd in het Deerlijkse gehucht Belgiek. Ik heb dit seizoen immers nog niet veel gekoerst en kan wel nog wat kilometers gebruiken. Gezien de omstandigheden mag ik dus zeker niet klagen over mijn eerste seizoen als belofte. Ik moet wel toegeven dat ik in het begin heb afgezien. Het gaat er een heel pak sneller aan toe en ook de mentaliteit is helemaal anders. Er is veel minder geduld.”

“Ik moet wel toegeven dat ik in het begin heb afgezien. Het gaat er bij de beloften een heel pak sneller aan toe en ook de mentaliteit is helemaal anders. Er is veel minder geduld”

Dat ondervond Jan-Emiel vorig weekend opnieuw in de koers in Wichelen-Serskamp, waar hij 54ste werd. “Ik had ‘s morgens al wat last van mijn keel, maar tijdens de wedstrijd zelf voelde ik niets. Met een gemiddelde van 45 km per uur ging het er enorm snel aan toe en raakte ik halfweg koers helemaal achterin de grote groep. Het heeft me heel wat energie gekost om op de smalle baantjes weer voorin te geraken. Maar met een 54ste plaats op 150 deelnemers was ik blijkbaar niet de enige die het lastig had”, aldus de belofte, die heel tevreden is over zijn team Tops Antiek-Glascentra. “De club rijdt een heel mooi programma en heeft met Gino Pieters een fantastische voorzitter.”

Skiën

Na een rustperiode begint de Ingelmunster naar met de opbouw naar zijn tweede seizoen als belofte, waarin hij – gespaard van tegenslagen – heel wat sterker voor de dag hoopt te komen. “Als ik gezond blijf, moest het volgend seizoen zeker lukken om mijn mannetje op dit niveau te staan. Ik wil hetzelfde traject als dit jaar afwerken, maar dan overal iets beter proberen te doen. Dan denk ik niet meteen aan mooie uitslagen, maar vooral aan de manier van koersen. Ik wil overal proberen de wedstrijd mee te maken”, aldus de student industrieel ingenieur, die in zijn voorbereiding kiest voor mountainbiken en skilatten. “Van lopen krijg ik pijn in mijn enkels. Daarom kies ik voor het skiën als alternatief.” (SM)