Nathan Castelain wil zich herpakken in Gent-Wevelgem

Nathan Castelain kwam recent ten val in © Foto Coghe
Redactie KW

Dit weekend is Ieper met zeven wielerwedstrijden opnieuw het epicentrum van Gent-Wevelgem. Bij de nieuwelingen verdedigt Nathan Castelain (15) van Wielerteam Ieper de kleuren van de West-Vlaamse selectie. We lieten Wielerteam Ieper-voorzitter Bjorn Vermeersch en Nathan zelf aan het woord.

Zondag wordt voor alle wielerliefhebbers een dag om duimen en vingers van af te likken. Zeven wedstrijden in en rond Ieper zorgen voor een volledige dag wielerplezier. Ook Bjorn Vermeersch, voorzitter van Wielerteam Ieper, kijkt uit naar zondag. “Vroeger stonden we met Wielerteam Ieper aan de start bij de juniores en de nieuwelingen”, opent Bjorn. “Met de omschakeling naar de Nations Cup en het bijhorende landensysteem is dat jammer genoeg niet meer mogelijk. Als regionale ploeg is dat spijtig, maar gelukkig kunnen we in de nieuwe wedstrijd La Route des Géants toch in eigen stad eens de kleuren van de ploeg tonen.”

West-Vlaamse selectie

“Met Nathan Castelain hebben we bij de nieuwelingen wel een renner aan de start”, gaat Bjorn verder. “Hij start met de West-Vlaamse selectie in de openingsmanche van de Beker van België die tegenwoordig Gent-Wevelgem heet. Ik vind het mooi dat ze in die selectie enkel renners van ploegen opnemen die niet in de Beker van België starten. Zo krijgen ook die renners hun kans in het grotere werk. Nathan bewees onlangs met een zevende plaats in Edewalle dat het wel snor zit met zijn conditie. Door een val op het clubkampioenschap was zijn voorbereiding niet optimaal, maar toch kan hij misschien wel iets moois tonen. Hij heeft de noodzakelijke inhoud voor zo’n wedstrijd en houdt ervan om aanvallend te rijden. Winnen? Wordt moeilijk, maar wie weet. Een verrassing kan altijd.”

“Winnen? Wordt moeilijk, maar wie weet. Een verrassing kan altijd”

In en rond de Ieperse deelgemeente Boezinge vindt zondag met Gent-Wevelgem de eerste manche van de Beker van België voor nieuwelingen plaats. Hollebekenaar Nathan Castelain staat met de West-Vlaamse selectie aan de start in wat voor hem een thuiskoers is. “Ik kijk heel erguit naar zondag. Er zullen veel supporters aanwezig zijn en dat motiveert me enorm. Mijn opa en oma komen iedere week kijken en misten nog nooit een wedstrijd van me. Ook zondag zijn ze weer present. Ook mijn ouders steunen me altijd en daar ben ik hen dankbaar voor. Deze week verkende ik het parcours al eens en het is een mooi omloop. De aankomst ligt in Boezinge Dorp en daar zullen we op kasseien voor de zege moeten sprinten. Als het natuurlijk een sprint wordt, want ook vluchters hebben hun kans. Ik hou ervan om te dokkeren op kasseien dus het schrikt mij zeker niet af.”

“Ik kijk heel er uit naar zondag. Er zullen veel supporters aanwezig zijn en dat motiveert me”

Aan motivatie ontbreekt het Nathan niet, maar zijn voorbereiding werd wel serieus verstuurd. Al in het clubkampioenschap in Meulebeke maakte hij een zware val. “Iemand viel voor mij en ik kon hem niet meer ontwijken. Gelukkig viel de schade mee, maar ik moest toch even rust nemen.”

Val in Meulebeke

“Twee weken geleden keerde ik in Edewalle terug in competitie en behaalde ik wel onmiddellijk een zevende plaats. Met mijn conditie zit het dus wel snor. Ik merk wel dat ik na mijn val wat schrik heb om in een peloton te rijden. Als er nog maar iemand een klein manoeuvre doet, ga ik vol in de remmen. Zo verlies ik telkens veel krachten. Een probleem, maar ik moet gewoon die angst overwinnen. Ik hoop dat het mij zondag niet te veel parten speelt. Misschien moet ik wel in de aanval trekken. Zo hoef ik niet in een peloton te rijden en ben ik op mijn gemak. Maar dat is wel gemakkelijker gezegd dan gedaan. We zien zondag wel. Ik ga gewoon mijn best doen en toch wat van de ervaring proberen te genieten. Want een wedstrijd in eigen streek mogen rijden, is echt iets speciaals”, besluit Nathan.