Milan Van Hollebeke: regelmaat primeert op uitschieters

Milan Van Hollebeke aan de slag op het recente PK tijdrijden. Winnen lukte voorlopig nog niet. (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Winnen is zijn regel (nog) niet. Regelmaat en uitblinken zijn essentiëler. Nieuweling Milan Van Hollebeke (14) uit Meulebeke doet het verre van onaardig bij zijn debuut in een nieuwe categorie. “Ik werd nog door geen enkel dipje overvallen”, aldus de zoon van gewezen wielrenner Bart, ooit eindlaureaat van De Wielertrofee, voorloper van WestSprint.

Die ene overwinning die Milan Van Hollebeke op 29 april 2018 in het verre Zoutleeuw op ruim veertig concurrenten uit alle provincies behaalde, was er één met duidelijke meerwaarde die, vijf jaar na zijn vorige zege bij de miniemen, bijzonder zoet smaakte. Ook in Woubrechtegem (tweede na Tyler Desmet, nog zo’n grossist in ereplaatsen) was hij er kortbij, maar in 2018 leek Milan geabonneerd op de vierde plaats, waarop hij niet minder dan zeven keer uitkwam. Dit seizoen werd hij, als eerstejaarsnieuweling, zowaar nog geen enkele keer vierde, maar dat stond een uitstekend debuut niet in de weg. Milan opende met een achtste plaats in Sint-Maria-Lierde (115 deelnemers!). En in Beveren-Waas (108 deelnemers!) deelde hij als derde het podium met de winnende tweedejaars Inias Leten en Yorick Slaets. “Ik werd nog door geen enkel dipje overvallen”, jubelt Milan. “Ook niet in Ledegem, waar ik pas als 35ste door de finish reed, omdat ik in een valpartij betrokken geraakte maar na een kort oponthoud verder kon. Opgeven staat niet in mijn woordenboek. Daarvoor maken mijn ouders de verplaatsing niet.”

2019 zal voor mij geslaagd zijn als ik mijn regelmaat van bij de aspiranten kan voortzetten

Papa Bart koerste als tiener ook, won meermaals, maar zong het niet al te lang uit. Dat is Milan wel van plan, maar niet alles staat nu al in het teken van de koers. “Zaterdag rijd ik in Harelbeke of in Zwevezele”, blikt Milan vooruit. “Nog liever had ik ‘s anderendaags in Vezin de eerste manche van de Topcompetitie gereden, maar die dag doet mijn toffe jongere broer Elias zijn plechtige communie en het daaraan verbonden familiefeest wil ik onder geen enkel beding niet missen. Er volgen nog genoeg koersdagen waarop ik mij kan vrij maken.”

PK in Adinkerke

“2019 zal voor mij geslaagd zijn indien ik mijn regelmaat van bij de aspiranten kan voortzetten”, vervolgt Milan. “Daarom hoef ik tussen de tweedejaars niet elke keer bij de eerste tien te eindigen. Dat wil ik wel doen in het kampioenschap van West-Vlaanderen van de eerstejaars op zaterdag 11 mei in Adinkerke. Ik zal dan de Tour de la Basse-Goulaine in de kuiten hebben. Het betreft een tweedaagse met drie ritten en onder meer een korte klimtijdrit. Ik ben razend benieuwd hoe ik het er daar van afbreng, want ik hield de voorbije jaren van de hoogtemeters die in de Ardennen wel meer zullen voorstellen dan deze waarmee ik tot nog toe te maken kreeg. Jammer dat ik op die natuurlijke bondgenoten niet zal kunnen terugvallen in Adinkerke, waar de strakke wind evenwel een andere scherprechter kan zijn. Vorig jaar gaf Alec Segaert er een demonstratie die hij allicht zal herhalen bij de tweedejaars. Ik wil in Adinkerke zo hoog mogelijk in de top tien eindigen. Zelfs een vierde plaats zou ik niet erg vinden, maar nog veel liever zou ik op het podium willen glunderen.”