Michiel Dejonghe droomt van zege in Vlaamse Ardennen

Michiel Dejonghe: "Het is de bedoeling dat ik in juli en augustus op mijn best ben" (foto Gino Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Een zomer vol koers! Dat zijn de mooie vooruitzichten voor Michiel Dejonghe. De tweedejaarsjunior werkte vorige week, met succes, zijn laatste examens aan het VTI van Ieper af en vat in september zijn hogere studie industrieel ontwerp aan de HOWEST in Kortrijk aan. Maar niet zonder eerst drie maanden te genieten van zijn grote passie: wielrennen.

Voor veel jongeren staat de maand juni in het teken van studeren en examens afleggen en dat was voor Michiel Dejonghe niet anders. Drie weken lang verdween zijn hobby wat naar het achterplan, één daarvan nam hij zelfs volledige rust, maar vorig weekend mocht hij eindelijk weer een rugnummer opspelden. In de kermiskoers van Ingooigem eindigde hij op de 40ste plaats, netjes in de grote groep. Een geslaagde competitiehervatting voor de 17-jarige Ieperling.

“Daar ben ik best tevreden mee”, knikt Michiel. “Na de examens moet je er toch altijd wat inkomen, zeker met die warmte. Bovendien was het een vlakke omloop en daar houd ik niet zo van. Maar het ging goed en ik kijk met vertrouwen uit naar de komende maanden. Die zouden wel eens heel leuk kunnen worden!”

Weekje Bordeaux

Al zal het wel nog een tijdje duren vooraleer de renner van Wielerteam Ieper zijn volgende wedstrijd rijdt. Eerst staat er namelijk nog een vakantietripje naar Bordeaux op het programma. “Maar niet zonder fiets!” is Michiel duidelijk. “Het is de bedoeling dat ik in juli en augustus op mijn best ben en dan kan ik het niet maken om nu een week stil te liggen. Ik denk trouwens dat het aangenaam trainen is in de streek rond Bordeaux. Mooi weer, prachtige landschappen… Ik zal zeker van de reis kunnen genieten!”

Het plan is om te blijven koersen, ook al zal ik veel tijd verliezen met heen en weer naar de hogeschool in Kortrijk te pendelen

En daarna kan de focus volledig naar de koers verschuiven. Specifieke wedstrijden heeft de tweedejaarsjunior niet aangeduid, maar hij weet wel op welke parcoursen hij wil schitteren. “Ik koers enorm graag in de Vlaamse Ardennen”, verklaart Dejonghe. “Korte hellingen die je op de power omhoog moet vlammen, dat is echt mijn ding. Deze zomer zal ik dan ook regelmatig met mijn ploegmaat, Matthew Deborggraeve, in die streek gaan koersen. Ik droom ervan om eens te kunnen winnen, maar besef dat het moeilijk zal worden. Het niveau bij de juniores ligt heel hoog, maar wie weet, als alles meezit….”

Blijven koersen

Eind september begint de jonge wielrenner vervolgens aan een nieuw hoofdstuk in zijn leven. Dan ruilt hij de schoolbanken van het VTI in voor de die van de HOWEST in Kortrijk. “Dat zal toch een hele aanpassing worden”, beseft Michiel. “Het plan is om te blijven koersen, ook al zal ik veel tijd verliezen met heen en weer te pendelen. We zullen wel zien hoe dat loopt, nu wil ik gewoon volop van mijn hobby genieten! Drie maanden lang!” (BVS)