Mathisse Grootaert met ambitie naar tijdrit voor eigen volk

Mathisse Grootaert kende door pech nog niet zijn beste jaar, maar hij liet wel al enkele flitsen zien. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Zondag maakt Waregem zich op voor de vijfde editie van de Memorial Igor Decraene, een nationale testtijdrit rond de Biest. Aan de start: plaatselijk renner Mathisse Grootaert (18), die de tijdrit met stip op zijn programma heeft aangeduid.

Voor Mathisse verliep zijn seizoen als eerstejaarsbelofte niet echt vlekkeloos. Na slechts enkele wedstrijden – in het stormachtige Haringe wist hij zich wel mooi als 16de te klasseren – liep de Waregemnaar een sleutelbeenbreuk op. Wat later kwam daar nog een schoolreis bij, waardoor hij van april tot juni uiteindelijk amper gekoerst heeft. “Ik had er eerlijk gezegd wat meer van verwacht. De eerste weken voelde ik me goed. De vorm was aan het komen, maar daar kwam een abrupt einde aan. Pas sinds juli ben ik weer volop aan het koersen. Voor de Ronde van Vlaams-Brabant had ik weinig verwachtingen, want het was een van mijn eerste koersen. Uitrijden was mijn voornaamste doel en dat is me ook gelukt, al zakte ik er in de laatste rit toch wel een beetje door.” Daar kunnen de extreme weersomstandigheden – van een absoluut hitterecord tot een rit die deels afgelast werd door een overstroomd parcours – misschien wel in meegespeeld hebben. In de tijdrit in Leefdaal wist hij zich toch heel verdienstelijk als elfde te plaatsen.

Ik kijk al het hele seizoen naar deze tijdrit uit. Ik hoop op top tien. Dat zou heel mooi zijn

Enkele weken later, in de Ronde van Oost-Vlaanderen, was de renner van Gaverzicht-Be Okay alvast een stuk beter. Zijn constante prestaties bezorgden hem een mooie dertiende plaats in het algemene klassement en een derde stek in het jongerenklassement. Ook zijn voortreffelijke tiende plaats in de tijdrit op het vliegveld van Ursel droeg hier uiteraard aan bij. “Ik had echter op beter gehoopt. Veel hangt natuurlijk af van de vorm van het moment en die was in Ursel niet super. Kan gebeuren.”

“Ik kijk al het hele seizoen uit naar de testtijdrit in mijn eigen Waregem, de Memorial Igor Decraene waarvoor ik op de valreep nog geselecteerd werd. Ik hoop op een toptienplaats. Dat zou heel mooi zijn, maar ik besef wel dat het natuurlijk de besten zijn die er van start zullen gaan. We zien wel wat het brengt. Het parcours is een klein beetje veranderd in vergelijking met vorige jaren, maar voor mij maakt het niet echt een verschil. Een wedstrijd voor eigen volk is altijd leuk, maar als het dan ook heel goed gaat, is dat nog een pak mooier. Ik mag zeggen dat ik er met iets meer ambitie zal rondrijden dan voor een andere tijdrit.” De plaatselijke renner heeft alvast ervaring met de tijdrit in Waregem. Bij de eerstejaarsnieuwelingen reed hij de vierde tijd, het jaar erop pakte hij de overwinning. Als eerstejaarsjunior stond hij echter met klierkoorts noodgedwongen aan de kant en vorig jaar – als tweedejaarsjunior – klokte hij als elfde af.

Focus op tijdrijden

“Als het enigszins mogelijk is, zou ik dit seizoen graag nog een koers kunnen winnen, al weet ik wel dat dit niet van een leien dakje zal lopen. Komende dinsdag rijd ik de GP Briek Schotte in Desselgem en waarschijnlijk de week erna de Textielprijs in Vichte, allebei profkoersen. Op het einde van het seizoen is er dan nog het Belgisch kampioenschap ploegentijdrijden in Borlo. Daartussen zal ik het wellicht bij wat kleinere wedstrijden houden.”

Voor volgend jaar zijn er nog niet echt concrete plannen, al zou de 18-jarige sportman zich wel graag nog wat meer toeleggen op tijdrijden. “Het is mijn beste discipline en het zou mooi zijn om er nog beter in te worden.” Zijn tijdritcapaciteiten liet hij ook al zien op de piste. Zo pakte hij als eerstejaarsjunior de Belgische trui in de achtervolging. Of hij ook deze winter wat op de piste rijdt, valt nog af te wachten.

Zeven tijdritten op één dag

Testtijdrit Waregem. Memorial Igor Decraene.Zondag 8 september. Organisatie: KSV Deerlijk vzw i. s. m. Memorial Igor Decraene vzw. Inschrijving in de Vrije Basisschool, Bieststraat, 75. Programma: 12 uur Recreanten (duo) 21,2 km, 13.49 uur dames nieuwelingen 10,6 km, 13.57 uur dames juniores 10,6 km, 14.06 uur nieuwelingen 10,6 km, 14.59 uur dames elite 21,2 km, 15.08 uur juniores 21,2 km en 16.45 uur beloften (U23) 31,8 km. Parcours (10,6 km): Bieststraat (start), Henri Lebbestraat, Deerlijkseweg, Industrielaan, Mannebeekstraat, Brabantstraat, Plasstraat, Ingooigemstraat, Brandgatstraat, Groenstraat, Schaagstraat, Vijverdamstraat, Industrielaan, Mottestraat, Bieststraat.