Het duurde tot de 55ste kilometer voor we een eerste noemenswaardige afscheiding kregen. Daarvoor tekenden Kris Boeckmans, Nelson Oliveira, Jonas Koch, Ramon Sinkeldam, Zhandos Bizhigitov, Lukas Pöstlberger, Michael Hepburn en Mihkel Räim. Na een razend begin, met in het eerste wedstrijduur waarin 47,8 kilometer afgelegd werd, ging na deze ontsnapping meteen het blok erop in het peloton. De acht vluchters boekten snel een voorsprong van 3:30 tot de renners van Deceuninck - Quick-Step en Team Sky het tempo bepaalden in de grote groep.

Op de top van de Nieuwe Kwaremont, de eerste helling van de dag na 82 kilometer, telden de leiders nog 2:50 op het peloton. Net voor het aansnijden van de Kluisberg, de tweede helling van de dag, moest de kopgroep plots halt houden en werd de koers geneutraliseerd. Wat later kwam ook het peloton eraan en zij vervoegden de vroege vluchters die nog altijd stil stonden. De UCI-commissarissen moesten daarna hemel en aarde bewegen om de kopgroep, met zijn tot dan opgebouwde voorsprong, opnieuw van start te laten gaan. Na deze klucht kon de wedstrijd opnieuw aanvatten.

Van der Poel ijzersterk

Op de Knokteberg, de derde helling van de dag na 118 kilometer, versnelde Mathieu van der Poel in het peloton. De versnelling van de Nederlander zorgde ervoor dat Dries De Bondt, Kasper Asgreen, Ivan Garcia en Anthony Turgis meegingen in het verhaal en mee in achtervolging trokken op de vroege vluchters.

© BELGA

Dries De Bondt kende pech en moest zijn medevluchters laten rijden. Bij de leiders zette Nelson Oliveira het op een lopen tijdens de beklimming van de Berg Ten Houte en hij kreeg Mathieu van der Poel, Ivan Garcia, Anthony Turgis, Kris Boeckmans, Jonas Koch, Ramon Sinkeldam, Michael Hepburn en Lukas Pöstlberger in achtervolging. Laatstgenoemde repte zich naar Oliveira terwijl achter dit duo alles samen smolt. Oliveira reed lek en de Oostenrijker kreeg net voor het aansnijden van de Varentstraat, op 25 kilometer van de finish, het gezelschap van Mathieu van der Poel, Bob Jungels, Anthony Turgis en Tiesj Benoot.

De vijf begonnen aan Nokereberg, de slotbeklimming van de dag, met een voorsprong van 50 seconden op het peloton. Bob Jungels probeerde op die bult aan te vallen maar Mathieu van der Poel counterde netjes en ook de rest sloot wat verderop aan. In de slotkilometer trachtte Tiesj Benoot de sprint met vijf nog te ontlopen maar hij slaagde niet in zijn opzet. De daaropvolgende spurt werd een kolfje naar de hand van Mathieu van der Poel die iedereen netjes achter zich licht. De wereldkampioen veldrijden volgt daarmee tweevoudig winnaar Yves Lampaert op als eindlaureaat.

© BELGA

Reactie Mathieu van der Poel:

"Ik moest ervoor zorgen dat er niemand meer zou kunnen ontsnappen in de slotkilometers. Eerst ging Tiesj Benoot nog maar die werd snel gecounterdEn dan ging Anthony Turgis vanuit onze rug weg in de laatste rechte lijn maar ik kon naar hem toerijden. Van dan af moest ik niet meer talmen en voluit doorgaan."

Van der Poel kleurde de finale van de koers en brak de wedstrijd open bij de passage op de Knokteberg. "Dries De Bondt was voorop gestuurd door de ploegleiding. Ivan Garcia Cortina sprong meteen op zijn wiel en dat deed ik dan op mijn beurt ook maar. Uiteindelijk kon nog enkel Kasper Asgreen en Anthony Turgis mee de aansluiting vinden bij ons groepje. Spijtig genoeg kende Dries De Bondt dan vrij snel mechanisch defect waardoor ik meteen mijn ploegmakker in steun verloor."

Meteen is Mathieu van der Poel nu een van de favorieten voor winst in de Ronde van Vlaanderen. "Je kan deze Dwars door Vlaanderen zeker niet vergelijken met wat zondag komt in de Ronde van Vlaanderen. Deze koers is bijna 100 kilometer korter. En ook zijn er zondag een pak meer hellingen in de wedstrijd. We zullen wel zien. Ik kijk alvast uit naar mijn eerste deelname in de Ronde van Vlaanderen. Ik leg mezelf geen druk op, ik zie wel waar ik zondag uitkom", meldde van der Poel.

Bekijk hier de wedstrijd in beeld.

(BELGA)