Mathias Declercq neemt favorietenrol WestSprint 2018 op

Tweedejaarsjunior Mathias Declercq liet in 2018 voorlopig nog geen zeges of dichte ereplaatsen optekenen. © VDB
Redactie KW

Zelden een koersende tiener gekend die bescheidener is dan de gedrongen bijna 18-jarige Mathias Declercq uit Veurne. Velen in zijn plaats zouden hoger van de toren blazen, maar kapsones zijn hem vreemd. “Maar ik ben de theoretische favoriet om WestSprint te winnen en zal er dan ook alles aan doen om die rol waar te maken.”

Mathias Declercq, die op 17 maart zijn 18de verjaardag viert, is inmiddels aan zijn zevende campagne als wielrenner bezig. Jaar na jaar deed hij het uitstekend. Als aspirant behaalde hij (24 + 12 + 18) ruim vijftig overwinningen, waarbij een respectabel aantal titels, en was hij over die drie jaar globaal de beste van het bouwjaar

“De internationale interclubs zijn wat te hoog gegrepen; ik moet het hebben van de nationale”

Een beetje jammer toch dat hij het tijdrijden, waarin hij als 12-jarige de allerbeste was, liet varen en zijn trainingen meer focuste op explosiviteit.

SPRINTEN

Als nieuweling trok hij, zij het met beduidend minder overwinningen, die fraaie lijn door. Als eerstejaars veroverde hij in Bredene de West-Vlaamse titel en als tweedejaars behaalde hij vooral een dagzege in de West-Vlaanderen Cycling Tour na een sprankelende spurt in Wielsbeke.

“Sprinten is mijn voornaamste wapen”, bevestigt Mathias. “Al ben ik als eerstejaarsjunior verder verbreed als coureur. Na een kabbelende lente stak ik tijdens de zomervakantie een tandje bij en behaalde ik ook ereplaatsen in de interclubs van Reningelst, Gistel en Ingelmunster, opgevijzeld met twee late overwinningen.”

NATIONALE INTERCLUBS

“Eén en ander voerde mij naar de zevende eindplaats (én beste eerstejaars) in WestSprint 2017 en dat maakt van mij de theoretische favoriet voor de editie van 2018”, beseft Mathias. “Ik zal er dan ook alles aan doen om die rol waar te maken.”

Daartoe zette hij nog niet de eerste stappen. Als gebruikelijk nam hij een behoedzame start. “In Kuurne liep het lang niet zoals ik het wenste. De intense koude speelde mij parten. In het minder kille maar verzopen De Klijte verging het mij beter, al kon ik er de besten niet volgen toen die zich van de anderen afscheidden. Ik verzeilde bij de eerste achtervolgers, maar kon toch geen verre ereplaats afdwingen. Ik rateerde de voorlaatste bocht, omdat ik met afgesleten remblokjes niet optimaal kon manoeuvreren.”

“De komende weken reken ik stelselmatig op meer en beter”

“Tijdens de komende weken reken ik stelselmatig op meer en beter”, blikt Mathias vooruit. “Nokere Koerse van komend weekend komt allicht nog te vroeg, evenals de Guido Reybroeck Classic de week daarop. Dat soort internationale interclubs zijn allicht wat te hoog gegrepen voor mij; ik denk dat ik het eerder moet hebben van de nationale interclubs.”

Door dit soort realisme te prediken kan Mathias nooit teleurstellen, enkel maar verrassen en dat zie ik hem ook geregeld doen in 2018 met de eindzege in WestSprint als voorname beloning.

STUDIES PRIMEREN

Als laatstejaarsleerling economie-moderne talen is Mathias veel zelfbewuster. Die moet leiden naar universitaire of hogere studies vanaf het najaar 2018. Zijn slaagkansen en de duurzaamheid van die laatste liggen veel hoger dan die van de koers, al wil hij ook daarvoor, in de schaduw van zijn studies, voluit gaan.